Home >> Blogit >> Petra Packal N >> Postaalista joulua

Postaalista joulua

09.12.2016 - 12:00
  • Postilaatikoita
Kuvan postilaatikot eivät liity tapaukseen, mutta eivät nimettöminä myöskään helpota postityöntekijän arkea.

Oletteko kuulleet ihmisestä, joka ei koskaan elämänsä aikana olisi saanut yhtään kirjettä? En minäkään. Lyhyellä laskutoimituksella saan siis yhdelle kotimaiselle firmalle lähes viisi ja puoli miljoonaa asiakasta. Lähettäjiä ja vastaanottajia on tietysti vielä runsaammin, kun tiedetään myös yritysten lähettävän milloin mitäkin toisilleen. Vaikka kaikki eivät löydä iloista yllätystä postilaatikostaan joka päivä, olisi silti absurdia väittää, etteikö tämän palvelun luonne olisi yleinen. Jopa perustavaa laatua oleva, peruspalvelu. Miten sitten käy, kun firmaa pyörittävät henkilöt eivät tiedä pyörittävänsä peruspalvelua?


Posti Group Oyj:n nimestä voi päätellä, että jollain tavalla ollaan tekemisissä postin jakelun kanssa. Lähempi tutkimus paljastaa, että kyseessä on itseasiassa lähes 400 vuotta vanha laitos. Hallituksella olisi kuitenkin kova hinku poistaa postin jakelu juuri kyseiseltä firmalta. Uudessa ehdotuksessa postilaiksi on näkyvissä katastrofin aineksia. Kirjeen kulkunopeutta ollaan hidastamassa puoleen nykyisestä, mikä tarkoittaisi käytännössä postijakelun harvenemista 2-3 kertaan viikossa. Samalla kertaa romuttuisi jakeluverkko itsessään. Mitä tapahtuu aikakauslehtien, viranomaiskirjeiden, laskujen tai esimerkiksi yhdistysten kokouspostin aikataulussa saapumiselle, kun lakiesityksen mukaan kirje voi viipyä matkalla jopa viikon? Ei sinne reitille lähdetä erikseen tärkeimpiä viemään. Ei varsinkaan, kun tuhansilta menee työpaikka alta tämänkin oikeistohallituksen innovatiivisen ajatustyön tuloksena.


Postilaiselle joulu on erityistä aikaa. Se tarkoittaa hiljentymistä joulunodotukseen aina silloin kun ehtii käydä kotona nukkumassa. Se on myös mukavaa kodin valmistelua jouluun, laatikkojen tekoa ja leipomista siinä sitten aatonaaton iltana. Lahjaideoihin voi panostaa paljon ajatustyötä samalla, kun iskee iltakahdeksalta viimeiset kortit luukusta sisään tai lajittelukoneen rauhoittavassa huminassa keskellä yötä viikonloppuja myöten. Suomalaiset lähettävä jouluna n. 30 miljoonaa korttia. Pakettien määrät on kasvussa ja joulunalusviikolla niitä kuljetellaankin miljoona kappaletta ja rapiat päälle. Olkoonkin siis postaalisen joulun sanoma tänä vuonna seuraavanlainen: Parempia ehtoja postilaisille, yhdessä omistettua palvelua kansalle ja kaikille työrauhallista vuotta 2017!

Kirjoitus on julkaistu Tiedonantaja-lehden kolumnissa 9.12.2016

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit