Home >> Artikkelit >> Array >> Taide, neliöt ja luokkataistelu

Taide, neliöt ja luokkataistelu

18.04.2024 - 15:15
  • SKP vappumerkkimainos Tiedonantajan verkkokauppa 2024

Suomen kommunistisen puolueen perinteinen vappumerkki sai tänä vuonna nimekseen Punaisen tähden aamu. Sen on suunnitellut pikseliartisti Arvo Lehtomäki, jonka kuvia on nähty Tiedonantajan sivuilla ja viime kesän Pride-numerossa kannessa asti. Merkkiä voi tilata Tiedonantajan verkkokaupasta. Sitä on myynnissä vappuna myös SKP:n paikallisjärjestöjen juhlissa.

24-vuotias Lehtomäki asuu Helsingin Postipuistossa ja toimii Kommunistinuoret ry:ssä pääsihteerinä. Puoluetyössä kiinnostaa aktiivisuus varsinkin LHBTQIA+-ryhmässä Punainen sateenkaari. Myös sisällöntuotanto kuuluu aktivismiin.

– Teen videoita YouTube-kanavalleni nimeltään Arle Kanava.

Kuvataiteen parissa Lehtomäki aloitti pikselitaiteella. Ennen sitä historiaa oli lähinnä koulun kuvaamataidon tunneilla, joista taiteilija piti. Kirjoittaminen on myös ollut harrastuksena pitkään.

– Tykkään kirjoittaa fiktiota ja nyt kun teen käsikirjoituksia videoilleni, huomaan, että pidän myös faktatekstin kirjoittamisesta.

Lehtomäki löysi pikselitaiteen seuraamalla r/place-tapahtumaa, joka järjestetään keskustelualusta Redditissä.

– Se on noin neljän vuoden välein järjestettävä tapahtuma, jossa kuka tahansa Redditin käyttäjä, jolla on tili, saa laittaa muistaakseni noin viiden minuutin välein haluamansa värisen neliön suurelle kankaalle, johon muutkin käyttäjät laittavat neliöitä. Idea on, että Reddit-yhteisö tekee yhdessä kuvaa. Se oli melkein kokonaan täynnä eri maiden lippuja, joista en niinkään välitä, mutta siellä oli myös hienoja teoksia. Yksi nurkka oli omistettu Suomelle, ja siinä oli pienenpieni muumitalo ja muumiperhe.

Silloin Lehtomäki rakastui pikselitaiteeseen ja halusi alkaa tekemään sitä itse. Apu tekemisessä tarvittavan ohjelman hankitaan löytyi pääasiassa videopelejä, mutta myös muita ohjelmia myyvästä ja jakelevasta Steam-palvelusta.

– Latasin alussa Steamista jonkun ilmaisohjelman, jolla aloin harjoittelemaan pikselitaiteen tekoa. Rakastuin siihen niin paljon, että ostin lopulta Aseprite-ohjelman, joka on kyllä paras ostos minkä Steamista olen koskaan tehnyt. Sille tielle olen sitten jäänyt.
 

Kuvat kertovat tulevaisuudesta

Lehtomäen poliittinen aktivismi alkoi Joukkovoima-liikkeessä vuonna 2015 eli Sipilän hallituksen aikana. Leikkauspolitiikkaa vastustavaan liikkeeseen hän tuli mukaan äitinsä Raisa Lehtomäen kanssa.

– Siitä muutama vuosi eteenpäin ja aloin tutustumaan tarkemmin politiikkaan. Opin, että sosiaalidemokratia on hyvin heiveröinen malli, joka on tänne pohjoismaihin tullut, kun maailmalla on vallinnut tietyt materiaaliset olosuhteet, kuten Neuvostoliitto naapurina. Nyt, kun nämä olosuhteet on poissa ja hegemonia on kääntynyt oikeistolaisemmaksi, myös sosiaalidemokraattinen malli ja se ideologia itsessään tekee kuolemaa.

Tämän opittuaan Lehtomäki ymmärsi, että sosialismi ja kommunismi on ainoa tie miten luonto ja ihmiskunta voivat selvitä.

– Aiemmin mainitsin, että tykkään kirjoittaa tarinoita. Näen, että kuvat ovat yksi hyvä tapa kertoa niitä. Me elämme maailmassa, jossa tosi moni tavallinen ihminen uskoo, että kapitalismi on ainoa tie. Sen kuvailu sanoin, miltä sosialistinen tai peräti kommmunistinen maailma näyttää, on vaikeaa. Kommunismin kohdalla se on peräti mahdotonta. Mutta, jotta ihmisillä olisi toivoa, täytyy meidän näyttää heille jokin maali, joten miksei tehtäisi kuvia? Miksemme maalaisi vaikka auringossa kylpevää lievästi futuristista asuinaluetta täynnä onnellisia asukkaita, tai luontoa joka on täysin puhdistettu saasteista? Mitä, jos otammekin jonkin oikean paikan ja kuvittelisimme, että miltä se näyttäisi sosialistisessa yhteiskunnassa?

Lehtomäki uskoo, että kuvataide voi olla hyvä väline raottaa niin sanottua rautaesirippua, jonka uusliberalismi on laskenut sosialismin ja kapitalismin välille ja siten tuoda ihmisille toivoa.

– Tiedän, että tällainen hypoteettisten maailmojen maalailu on idealistista, mutta niin kauan kuin tiedostamme sen, niin sanoisin, että ei kannata pelätä olla välillä idealisti, koska ei se vallankumous toivottomuudellakaan tule, hän päättää.

SKP:n vapputapahtumia ja työväen yhteisiä vappumarsseja päivitetään tapahtumakalenteriin ennen työväen juhlapäivää!


Arvo Lehtomäki puhumassa pikselitaiteestaan Tiedonantaja-festivaalilla Vantaalla marraskuussa 2023. Kuva Emma Grönqvist


PUNAISEN TÄHDEN AAMU
SKP:n vappumerkki 2024

Tunnusta aatetta tulevana vappuna ja tilaa Suomen kommunistisen puolueen uusi vappumerkki rintaan Tiedonantajan verkkokaupasta.

1 kpl tukihintaan 5 euroa
3 kpl settitarjouksella 13 euroa

Hintoihin lisätään toimituskulut.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista