Home >> Blogit >> Susanna Rissanen >> Tuholaismyrkyistä ja vähän muustakin

Tuholaismyrkyistä ja vähän muustakin

12.10.2017 - 12:00

Glysofaattia sisältävien RoundUp-tuotteiden myyntioikeus on umpeutumassa Euroopassa tämän vuoden loppuun. tuotteen on todettu riippumattomissa tutkimuksissa kertyvän luontoon ja sitä kautta ihmisiin ja aiheuttavan mm. syöpää. Itse tuotteen omistaja Monsanto väittää tuotteen hajoavat luonnossa kohtuullisen nopeasti ja olevan muutoinkin melko haitatonta.

Tehovaatimusten kasvaessa on aiemminkin ihmiskunta hairahtunut kehittelemään myrkkyjä jotka kertyvät kasveihin, niitä syöviin eläimiin päätyen lopulta meidän kehoomme monikertaisesti rikastuneena. DDT on tällainen pahamaineinen myrkky, jota löytyy edelleen elimistöistämme, vaikka sen käyttö laajasti kielletty suurimmassa osassa maapalloa jo vuosikymmeniä sitten. Agent-Orange-kasvimyrkky aiheuttaa edelleen epämuodostumia Vietnamissa syntyville lapsille, vaikka sen käytöstä on jo yli 50 vuotta.

 

RoundUpia edustava Monsanto on harjoittanut aggressiivista lobbausta mm. Euroopan parlamentissa. Kuitenkaan Monsanton edustajat eivät suostuneet osallistumaan turvallisuutta koskevaan kuulemiseen arvioitaessa jatkomyyntilupaa EU:ssa. Monsanto on sen sijaan kertonut olevansa tyytymätön viranomaisarviointiin tuotteen turvallisuudesta, yhtiö onkin jopa suoraan ehdottanut, että Monsanto teettäisi itse glysofaatin turvallisuutta testaavat tutkimukset EU:lle ja vaatinut onnistuneesti poistamaan kohtia turvallisuusraportista.

 

Yhdysvalloissa Monsanton epäillään mm. junailleen yhdessä ympäristönsuojeluviraston kanssa haamukirjoittajia Monsanton omiin tutkimuksiin. Monsanton tutkijat ovat tehneet tuotteen turvallisuutta arvioivat tutkimukset, ja ympäristönsuojeluviraston omat "riippumattomat" tutkijat ovat laittaneet nimet valmiin raportin alle. Paljonko tässä on liikkunut rahaa 4,75 miljardin vuotuisesta liikevaihdosta, sitä saa arvailla.

 

Tämä haamukirjoittamiseksi kutsuttu toiminta on tuttua lääke- ja rokoteyhtiöistä. Näillä yhtiöillä on jo muutoinkin vapaammat kädet tehdä itse tutkimuksia ja tarjota niitä päättäjille, sekä terveydenhuollon toimijoille ja korkeakouluille luotettavana tutkimustietona. Monsantolle ja lääkeyhtiöille on yhteistä massiiviset liikevaihdot ja tuotot, joiden turvin he voivat harjoittaa eri tavoin tutkimusten vääristelyä ja ostaa tutkijoita, sekä päättäjiä. Seuraamukset eivät ole jättiyhtiöille suuria, vaikka jäisikin kiinni.

 

Toivon että nyt käsittelyssä oleva Monsanton tapaus kiinnittää kansojen huomion laajemminkin näihin lobbareiden ja tieteen riippumattomuuden kysymyksiin. Ratkaisuja on tehtävä laajan yhteisen hyvän nimissä, ei sen mukaan, kuka tarjoaa suurimmat edut yhteistyössä toimivalle sisäpiirille. Yliopistojen rooli on ollut ja pitäisi myös jatkossa olla valtion riippumattomina tutkimushautomoina, jonka rahoitus on riippumatonta, eli valtiolta saatavaa. RoundUpin myyntiluvasta päätetään EU:ssa ainakin osittain sen mukaan mitä jäsenvaltiot ovat mieltä, laittakaa siis sähköpostia Suomen MEPeille ja vaatikaa myyntiluvan eväämistä yhteisen edun nimissä.

Tekijä