Home >> Blogit >> Susanna Rissanen >> Sipilän hallituksen ns. "aktiivimallia" vastaan

Sipilän hallituksen ns. "aktiivimallia" vastaan

29.12.2017 - 13:00
(updated: 29.12.2017 - 13:17)

Pala kerrallaan tapahtuu se mistä olen varoittanut. Suomesta halutaan kansainvälisille markkinoille houkutteleva maa, se tapahtuu heikentämällä työehtoja ja yhteiskunnan tukiverkkoa, höllentämällä saastuttamislupia, antamalla verovapauksia ja yritystukia jättiyhtiöille (huom. paikallisille pienyrittäjille vain sen verran, että luulevat kuuluvansa samaan veneeseen). Kaikkea tätä on jo tapahtunut.

Nyt halutaan kovasti poistaa työehtosopimusten antama minimisuojatyöehtoihin purkamalla työehtosopimusten yleissitovuus ja sopimalla vain paikallisesti. Palkkaa voisi jatkossa maksaa vaikka sitten 1e/tunti. No kuka hullu sillä hinnalla lähtee töihin? No sitä varten kehitellään näitä pakkotyö-- eiku, aktivointimalleja.

Jatkossajokaisen on tehtävä noin 3 kuukauden tarkastelujaksolla 18 tuntia palkkatyötä tai osallistuttava muuhun "aktivointiin" sillä uhalla että muuten työttömyysetuutta leikataan. Kätevää. Työelämässä oleville tulee myös paineet suostua sitä halvemmalla töihin, mitä enemmän tällaisia pakkotyöllistämismalleja ja halpatyötä saadaan läpi. Tietysti myös yt:t kolkuttelee yhä herkemmin. 

 

Ihan oma juttunsa tähän soppaan on se, kuinka kela, te-toimistot ja sosiaalitoimi saavat tulevan kokonaisuuden pidettyä käsissä omien säästöpaineidensa keskellä ja kuinka kalliiksi tämä veronmaksajille tulee.

Entä miten istuu tähän juuri leikattu päivähoito-oikeus kun pitäisi aktivointitoimiin perheellisten satunnaisesti hypähdellä sankoin joukoin? Noh, eiköhän homma mene kuitenkin hyvin, ottaen huomioon miten jouhevasti on sujunut esim. toimeetulotuen siirto kelaan ja on saatu kivasti niitä tavoiteltuja säästöjä myös (sarcasm). I

han jokaisen kannattaa nyt vähintään käydä allekirjoittamassa kansalaisaloite aktivointimallin kumoamiseksi (www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730) ja mielellään pitää ääntä tästä älyttömyydestä. 

 

Susanna Rissanen, sosiaalityöntekijä YTM, Suomen kommunistisen puolueen vpj. Euroopan vasemmiston hallituksen jäsen Leppäkaarteesta.

 

 

Tekijä