Home >> Blogit >> Jp V Nen >> Ruusuja rauhanliikkeelle 

Ruusuja rauhanliikkeelle 

28.10.2021 - 13:15
(updated: 28.10.2021 - 18:44)

Ensimmäiset plussat, ruusut ja kiitokset saa rauhanliike ja rauhanaktivistit.  Vaikeassa tilanteessa rauhanjärjestöt ja yksittäiset aktivisti ovat pystyneet eri tilanteissa erittäin hyvin avaamaan näkyvää keskustelua toisenlaisesta rauhan ja turvallisuuden käsitteestä. 

Hallitsevan poliittisen eliitin  ja Sanna Marinin hallituksen käsitys turvallisuudesta ja puolustuksesta näyttäytyy juurikin HX- ja laivue hankkeiden kautta militaristisena, aseiden uhkaan ja väkivaltaan perusturvana vanhana sotilasopin kappaleena. 

Rauhanaktivistit ovat onnistuneet keskustelemaan esille toisenlaisen ajatuksen turvallisuudesta – sellaisen joka perustuu aseidenriisuntaan ja ihmisten yhteistyöhän ja ilmastonmuutoksen todeksi ottamiseen. 

On olemassa suuri ristiriita päättäjien ja kansalaisten välillä. Hyvä että rauhanliike on ollut tässä keskustelussa mukana ja voinut varmasti siinä vaikuttaa. 

Mielenosoituksella oikea vaatimus

Aserahat parempaan käyttöön -toimintaryhmä ja Taiteilijat rauhan puolesta Pand  ja  tämä mielenosoitus ovat oikeassa. HX-hävittäjähanke pitää uudelleenarvioida - mielellään torpata kokonaan. Aserahat pitää käyttää ihmisten perustarpeisiin, perusturvaan ja palveluihin. Ilmastoon, hoitajiin, työllisyyteen. Sivistykseen, koulutukseen ja kulttuuriin.

HX-hävittäjät on ympäristörikos 

Suuret miinukset saa minulta suomalainen politiikka - päätöksenteko, joka perustuu aseilla puolustukseen ja pelotteluun ja väkivaltaan. Sanna Marinin hallitus perustaa uskottavan puolustuksen kasvaviin puolustusmäärärahoihin ja muutamalle Suomen kokoiselle maalle liian kalliille hävittäjälle.  

Kansainvälisen tutkimuksen mukaan kaikkien maiden armeijoiden, sotien ja sotilastoimien vaikutukset viime vuonna yhteensä vastaavat noin 10 % kaikista maailman hiilidioksidi päästöistä. 

Ympäristön näkökulmasta HX-hävittäjähanke on ympäristörikos ja puolustusratkaisuna riittämätön ja vanhanaikainen. 

On pakko todeta, että mielenosoitus on oikeassa. HX-hävittäjähanke on syytä vähintään uudelleen arvioida ja mielellään kokonaan torpata. 

Irvistän Natolle

Lopuksi haluaan kutsua kaikki irvistämään Natolle koska rauha maistuu paremmalta.  

Natoherrojen vierailun sanotaan nostaneen Naton kannatuslukuja neljällä prosentilla. Nyt on kuitenkin hyvä tietää, että Taloustutkimuksen mukaan 65 % Suomalaisista pitää Suomen nykyistä tilannetta - siis sitä että emme ole Naton jäseniä, hyvänä.  

Kutsun teidän kaikki mukaan keskustelemaan, joka toisen suomalaisen kanssa siitä kuuluisasta Nato-ovesta jota jotkut vielä haluavat pitää auki. Aletaan keskustella oikein kunnolla siitä toisenlaiset rauhan ja turvallisuuden suunnitelmasta, joka ei perustu väkivaltaan ja uusien aseiden jatkuvalle ostamiselle.  

Irvistetään Natolle koska rauha maistuu paremmalle! 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit