Home >> Blogit >> Jp V Nen >> Nato ei edistä tasa-arvoa mutta kärjistää ympäristökriisiä 

Nato ei edistä tasa-arvoa mutta kärjistää ympäristökriisiä 

12.01.2021 - 16:00
(updated: 13.01.2021 - 14:24)
  • Marxipaanit vastustavat HX-hävittäjien hankintaa
Kuvassa performanssiryhmä Marxipaanit. Oikealla Riitta Häkälä ja vasemmalla JP (Juha-Pekka) Väisänen HX-hävittäjienvastaisessa performanssisa. Kuva Marxipaanit 2019.

Nyt pitäisi saada jäitä hattuun ennen kuin rauhanpolitiikasta tulee sotapolitiikkaa. Vihreiden entinen kansanedustaja kirjailija Rosa Meriläinen kirjoittaa (HS 5.1.), että Suomen tulisi liittyä Natoon koska se edistää tasa-arvoa. Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist puolestaan sanoi YLE:n haastattelussa (28.12.), että Ruotsin liittyminen Natoon aiheuttaisi Suomelle valtavan turvallisuuspoliittisen paineen. Ruotsidemokraatit tekivät “meriläiset” eli ilmoittivat siirtyneensä kannattamaan Nato-optiota joulukuussa. Suomen eduskunta on juuri (17.12.) antanut hallitukselle valtuudet tarvittaessa Nato-sopivien HX-hävittäjien hankintaan.  

Nato-agitaatiokiireissään ei itseään vihervasemmistolaiseksi pasifistiksi kutsuva Meriläinen kerro, miten Nato edistäisi tasa-arvoontumista. Miten vihreä poliitikko voi ohittaa kokonaan Naton vaikutukset ympäristökriisiin? .  

Nato on sotilasliitto ja sotilaallinen toiminta ja asevarustelu vaikuttavat merkittävästi ilmastonmuutokseen. Tällä hetkellä niiden aiheuttamat kasvihuonekaasujen päästöt on kuitenkin suljettu kansainvälisen laskennan ja rajoitusten ulkopuolelle. 

Naton johtajamaan USA:n armeija on maailman suurin yksittäinen kasvihuonekaasujen ja muiden haitallisten päästöjen levittäjä. USA:n armeija tuottaa viisi prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä. Yhdysvaltojen huipputehokkaat sotakoneet kuluttavat fossiilisia polttoaineita ja tuottavat valtavat hiilidioksidipäästöt. 

Jos armeijoiden ja Naton vaikutus otettaisiin huomioon ympäristökriisin ratkaisemisessa olisi militarismin ja Naton torjunta merkittävää ympäristötyötä ja ilmastonmuutoksen torjuntaa.  

Väitän, että Suomen poliittinen eliitti herää pian HX-hankinnan aiheuttamaan kassakriisiin ellei hanketta peruta.  

Meriläinen on kampanjoinut  kulttuuri- ja taidealan tuki- ja tuottajaorganisaatioiden keskusjärjestössä (KULTA) taiteen ja kulttuurin määrärahojen korottamiseksi. Meriläinen ei kirjoita miten Nato-agitaatio ja HX-hävittäjäkaupat vievät tulevaisuudessa pohjan kulttuurin ja taiteen määrärahojen kasvattamiselta. 

Me emme Suomessa tarvitse minkään ulkovallan puolustusliittoa. Nykyisistä kahden ja useamman keskeisistä sotilaallisista sopimuksista kuten isäntämaasopimuksesta, JEFF-sopimuksesta (Englanti), Interventio sopimuksesta (Ranska), Naton ystävyys ja kumppanuushankkeista sekä  Euroopan puolustusrahastosta on rauhan rakentamisen ja itsenäisen uskottavan puolustuspolitiikan nimissä  irtaannuttava. 

Ehdotan, että tullaan järkiimme, edistetään taiteen ja kulttuurin määräahojen korottamista sekä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Pidetään naapurit naapureina - myös Venäjä. Vahvistetaan kansalaisyhteiskunnan osallistumista ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Säilytetään puolustusvoimien määrärahat nykyisellään reilun kolmen miljardin suuruisina, mutta perustaan HX-hävittäjähankinta.  

Irtaannutaan Nato-agitaatiosta ja Nato-optioista. Kehitetään itsenäistä uskottavaa puolustusta ja turvallisuuspolitiikkaa rauhan rakentamisen ja ihmisen lähtökohdista. 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit