Home >> Blogit >> Tuukka Koirikivi >> Vahva ay-liike on kaikkien etu

Vahva ay-liike on kaikkien etu

05.10.2018 - 09:30
(updated: 05.10.2018 - 12:11)
  • Tuukka Koirikivi, SKP,

Hallitus on Juha Sipilän johdolla esittämässä irtisanomissuojan poistamista pieniltä yrityksiltä. Tarkoituksena on helpottaa irtisanomista alle 20 työntekijän yrityksissä. Hallitus on perustellut lakimuutosta sillä, että ”riski” palkata työntekijä pieneen yritykseen olisi matalampi.  

Käytännössä tämä kuitenkin heikentää merkittävästi työntekijöiden oikeuksia. Vaikka irtisanominen olisi helpompaa, karenssiajat tukien saamiseen pysyisivät silti, hieman lyhennettyinä. Nykyisten aktiivimallien aikana toisaalta työstä kieltäytyminenkään ei onnistu ilman karenssia.  

Työntekijäjärjestöt ovat vastanneet aikeisiin työtaistelutoimilla kuten ylityökielloilla, työnseisauksilta ja lakoilla. Suurista liitoista PAM ja Teollisuusliitto järjestivät keskiviikkona (3.10) päivän mittaisen lakon. Toimet ovat jälleen kerran kirvoittaneet julkista keskustelua sen suhteen, miksi työntekijäjärjestöt kiusaavat työnantajapuolta ja aiheuttavat toimillaan Suomalaiselle elinkeinoelämälle kymmenien miljoonien eurojen menetykset.  

Meille kommunisteille työtaistelujen tukeminen on itsestäänselvää. Yhden työntekijän ja yhden liiton etu on pidemmän päälle kaikkien työtätekevien etu. Aikana kun liitot olivat nykyistä vahvempia ja työtaistelutoimet olivat yleisempiä, muurattiin myös hyvinvointivaltion perusta. Työehtosopimukset eivät tipu lahjana työnantajilta, vaan niiden puolesta on aina taisteltu.  

Viime vuosina, kun ay-liike on ollut heikompi, on työnantajapuoli saanut vaatimuksiaan helpommin läpi. Irtisanomissuojan heikennystä vastustavat taistelut ovat positiivisia osoituksia siitä, että ay-liike on yhä jossain määrin voimissaan ja valmis taistelemaan työläisten etujen puolesta.  

Vahva ay-liike ja sen rooli yhteiskunnassa on tärkeää, kun haluamme puolustaa saavutettuja etuja ja luoda yhä enemmän hyvinvointia. Ay-liike on, ja sen pitää olla muutakin kuin työttömyyskassa. Se on työntekijän etujen ajaja ja niiden puolustaja.  

Seuraavan kerran kun ay-järjestö järjestää mielenilmauksen tai lakon niin muista, että se taistelee myös sinun oikeuksistasi. 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit