Home >> Blogit >> Tuukka Koirikivi >> Ei lukukausimaksuille

Ei lukukausimaksuille

04.02.2016 - 12:54
(updated: 02.06.2016 - 15:08)

Ei siinä kauaa mennyt. Kun viime vuoden lopussa eduskunta päätti ulkomaalaisille opiskelijoille tarkoitetusta lukukausimaksusta, useat tahot ilmaisivat epäilyksensä siitä, että tämä olisi vain portti laajempaan keskusteluun lukukausimaksuista korkeakouluopiskelijoille.

Hieman yli kuukausi meni ja Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen avasi pelin ehdottamalla, että pieni lukukausimaksu opiskelijoille olisi oiva keino paikkaamaan korkeakoulujen hupenevia rahavirtoja. Hänen puolueensa toki yhdessä muun hallituksen kanssa ensin leikattua valtion tukia useilla sadoilla miljoonilla.

Vasta vähän alle viikkoa aiemmin opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Gran-Laasonen kertoi Ylen Ykkösaamussa vieraillessan vannoi Kokoomuksen olevan arvopuolue, jolle koulutus ja sivistys on yksi tärkeimmistä arvoista.

Arvopuolue toki voi olla ja arvot ovat politiikan perusta. Hallituksessa eivät kuitenkaan ole koulutuspolitiikan suhteen arvot ja teot viime aikoina kohdanneet. Viime kevään vaalien aikaan koko SSS-kolmikko poseerasi Koulutuslupaus-kampanjan kuvissa kylttien kanssa, jossa vannottiin,ettei koulutuksesta ainakaan seuraavalla vaalikaudella leikata. Sittemmin hallitus syksyn budjettiriihessä ilmoitti, että koulutuksesta ja kulttuurista tullaan leikkaamaan yhteensä 600 miljoonaa kuluvan hallituskauden aikana.

Vaikutukset ovat jo nähtävissä. Useat yliopistot, Helsingin yliopisto etunenässä, ovat ilmoittaneet yt-neuvotteluista, jotta rahoituksen hiipuminen saadaan paikattua. Myös ammattikorkeakoulut joutuvat kiristämään jo ennaltakin tiukoista budjeteista, kun vuosittainen potti, josta rahaa jaetaan erilaisten mittareiden perusteella, on hupenemassa. Tähän vastaan Vartiainen yrittää esityksellään taistella. Jos valtiolla ei ole rahaa maksaa, on raha nyhdettävä suoraan opiskelijoilta.

Kenen etua tämä politiikka oikein palvelee? Suomi on ollut koulutuksen ja osaamisen kärkimaita useita vuosia. Olettaako hallitus, että tämä taso saadaan säilymään, jos korkeakouluita viedään rahoitusta, ja mikä pahempaa, tehtäisiin koulutuksesta parempiosaisten etuoikeus? Suomalainen hyvinvointi on perustunut menneinä vuosikymmeninä siihen, että korkeakouluihin pääsy on ollut kiinni koulumenestyksestä, ja kaikki hakijat ovat olleet samalla viivalla taustastaan ja varallisuudestaan riippumatta. Opiskelijalla ei nykyisistä tuistaan ole varaa maksaa ylimääräisiä maksuja koulutuksestaan ja lukukausimaksujen käyttöönotto palauttaisi meidät takaisin yhteiskuntaan, jossa kaikilla ei ollut varaa kouluttaa itseään lahjoistaan huolimatta.

Maksuton ja laadukas koulutus on olleet arvoja, johon harvat maat ovat päässeet. Miksi Kokoomus arvopuolueena haluaa romuttaa suomalaisen sivistyksen? Eivätkö arvot ole rahaa tärkeämpiä?

Tekijä

Kirjoittajan blogipostaukset