Home >> Blogit >> Tuukka Koirikivi >> Perusturva 1200 e

Perusturva 1200 e

19.02.2015 - 10:06
(updated: 02.06.2016 - 15:08)Helsingin sanomat totesi maanantaina (12.1.2014) julkaisemassaan gallupissa, että enemmistö suomalaisista pitää alle 1200 euroa kuussa tienaavaa ihmistä pienituloisena. Myös paikkakunnan katsottiin vaikuttavan pienituloisuuden rajaan, sen ollessa suhteessa korkeampi suurissa kaupungeissa.

En voisi olla gallupin kanssa yhtään enempää samoilla linjoilla. Itse elän neljättä vuotta opintotuen varassa. Vaikka olen sinä aikana asunut pienemmissä, ja vuokran hintatasoltaan halvemmissa kaupungeissa, kuin mitä esimerkiksi Helsinki ja muu metropolialue ovat, ei rahalla ole pahemmin juhlittu, ei kuvainnollisesti eikä käytännössä. Eläminen on välillä melkoista kikkailua, ja viimeistään loppukuusta täytyy ruokakaupassa käydessä alkaa tarkasti laskemaan mihin rahat riittävät.

Opiskelijat eivät toki ole ainoita väliinputoajia. Myös toimeentulotuki on Suomessa alhainen elinkustannuksiin nähden, eikä kansalaiseläkkeelläkään tahdo pärjätä. Useista tuista ongelmallisen tekee sen, että säästösyistä niihin ei olla vuosiin tehty kunnollisia indeksikorotuksia. Pahin esimerkki tästä on opintotuki, jonka indeksiä nostettiin ensimmäistä kertaa yli kahteenkymmenenn vuoteen. 3,55 euroa ei paljoa lohduta, kun tuki laahaa muutaman vuosikymmenen perässä yleistä hintakehitystä.

Onneksi tähän ongelmaan on olemassa ratkaisu: SKP:n vaatima 1200 euron perusturva. Tällä taattaisiin riittävä toimeentulo työttömille, eläkeläisille ja opiskelijoille. Nykyisiin tukiin verrattuna 1200 euroa olisi huomattava ja tarpeellinen korotus.

Mistä rahoitus sitten tulee? Aidosti Suomessa ei ole rahanpuutetta, ongelma on sen kohdentamisessa. Osa säästöistä saataisiin jo sillä, että saman tuen saisivat kaikki yhdeltä luukulta, eikä olisi erikseen Kelan ja sosiaalitoimen maksamia tukia. Samalla säästettäisiin myös ihmisten mielenterveyttä, kun tukia saadakseen ei tarvitsisi juosta eri virastojen välillä ja tapella päätöstentekijöiden kanssa.

Jo yhdelle luukulle siirtäminen siis toisi säästöjä mallin rahoitukseen. Muita hyviä kohteita olisi esimerkiksi korkeiden tuloverojen kiristäminen ja pääomatulojen progressiivinen, ja sitä kautta oikeudenmukainen verottaminen.

Toki ehdotettu perusturva olisi samalla myös korkeampi, kuin nykyisten matalapalkka-alojen, esimerkiksi siivojien kuukausipalkka. Kuitenkin puolueemme ehdottaa perusturvamalliin liittyen 1700 euron minimipalkkalain käyttöönottoa, jolloin työn tekeminen olisi oikeasti kannattavaa, ja erilainen silpputyö vähenisi.

Ihmiselle hänen toimeentulonsa on aidosti tärkeä asia, ja se vaikuttaa kaikkeen hänen elämässään. Nostetaan siis toimeentulo riittävälle tasolle myös kaikista heikko-osaisimmille.

Tekijä

Kirjoittajan blogipostaukset