Home >> Blogit >> Jp V Nen >> Työväen oikeudet ahtaalla Kataisen hallituksessa

Työväen oikeudet ahtaalla Kataisen hallituksessa

04.08.2013 - 07:55
(updated: 02.06.2016 - 15:08)
  • JP Väisänen:"Olen samaa mieltä budjettipäällikkö Mäkisen kanssa rakennemuutoksen tarpeellisuudesta mutta en sen markkinaliberaalista suunnasta".
JP Väisänen:"Olen samaa mieltä budjettipäällikkö Mäkisen kanssa rakennemuutoksen tarpeellisuudesta mutta en sen markkinaliberaalista suunnasta". / kuva M. Laitinen

Ei ollut mikään uutinen, että valtionvarainministeriön budjettipäällikkö Hannu Mäkinen yhtyy kokoomuksen, pankki- ja bisnesmaailman analyysiin ja korostaa budjettiriihtä edeltävässä keskustelussa elvyttämisen sijaan rakenteellisten uudistusten tarvetta. (HS 2.8.)

Hallitusvasemmistopuolueiden rivijäseniä tuskin miellyttää se, että Kataisen hallituksen kapitalismissa on luvassa vain kovempaa otetta. Yksittäiset vasemmistolaiset ja vihreät kansanedustajat ovat ideologisessa paineessa ja budjettiriihen lähestyessä alkaneet hallitusohjelmasta poiketen vaatia elvyttävämpää talouspolitiikkaa.

Viimeaikainen talouskeskustelu paljastaa vasemmistopolitiikan sisältäpäin vaikuttamisen ja vasemmistolaisen liikkumavaran Kataisen hallituksessa.  Sitä näyttää olevan homekoulujen verran.

Kataisen hallituksen kaudella joukkotyöttömyydestä on tullut yksi aikamme suurimmista ongelmista.  Suomessa on tällä hetkellä 300 000 työtöntä (TEM). Kuuden puolueen hallitus on ollut kyvytön vastaamaan ihmisten hätään työstä ja toimeentulosta. Syksyn budjetista ei julkisuudessa käydyn keskustelun pohjalta ole muutokseksi. Työttömyysluvut ovat nousseet myös EU:ssa, jonka piti globaalina talousveturina poistaa koko eurooppalainen työttömyys. Toisin on käynyt.

Kovan oikeistolaisen rakennemuutospolitiikan sijaan Suomeen tarvitaan nyt hätäohjelma työllisyyden ratkaisemiseksi, luokkatietoista työllisyyspolitiikkaa ja uutta vasemmistolaista analyysiä, joka johtaa ennakkoluulottomaan yhteistyöhön ja vähäosaisten, työttömien ja työväenluokan oikeuksien turvaamiseen. Tätä muutosta parempaan ei ole mahdollista tehdä nykyisen hallitusohjelman raameissa.

Olen samaa mieltä budjettipäällikkö Mäkisen kanssa rakennemuutoksen tarpeellisuudesta mutta en sen markkinaliberaalista suunnasta.  Talous on mahdollista suunnitella toimimaan ihmistä varten eikä niin kuin nykyinen hallitus politiikallaan linjaa entistä kovempaa taloutta bisneksen ehdoilla, julkisen sektorin alasajoa ja yksityistämistä.

On selvää, että ne, joilla on nyt raha ja valta eivät luovu siitä vain vetoamalla hyvään tahtoon. Radikaalien muutosten toteuttaminen vaatii monien nykyisten vallalla olevien totuuksin ja rakenteiden kyseenalaistamista, päättäväistä ja joukkomittaista taistelua sekä laajaa oikeiston ja suurpääoman vastaista yhteistyötä.

Siirtyminen perusteiltaan toisenlaiseen talouteen jossa ihminen on talouden tarkoitus, merkitsee pääoman voitontavoitteluun ja suuren rahan valtaan perustuvan kapitalismin korvaamista toisenlaisella järjestelmällä. Tällainen radikaali uudistus voidaan toteuttaa. Siihen tarvitaan ihmisten aktiivisen osallistumiseen perustuvaa nykyaikaista sosialismia.

Tekijä

Kirjoittajan blogipostaukset