Home >> Blogit >> Jp V Nen >> Ongelma rikkaan miehen ajattelussa – Sipilän SOTE-suunnitelmalle feministinen stoppi

Ongelma rikkaan miehen ajattelussa – Sipilän SOTE-suunnitelmalle feministinen stoppi

08.03.2017 - 11:00

 

Aikanaan kysyttiin, että ”Saiskos sitä tietää, että minkä sortin sosialisti sitä ollaan! Tänään ei kysytä oletko feministi, suffragetti tai naisasianainen. Väitän että tänään ihmetellään mistä ylipäätänsä puhutaan.

Miltä kuulostaisi olla edes hetken feministi? Mitäs jos tarkastelisit vaikka vain yhden hetken tätä yhteistä yhteiskuntaa talouden ja bisneksen sijaan sukupuolten ja sukupuoli-identiteettien kautta? Mitä jos sun katse viipyiskin hetken ihmisessä eikä heti innostuisi mammonasta? Mitä jos talous olisikin ihmistä varten?

Silloin kysyisin heti. Ketkä saavat päättää sinun asioista. Kuka sinua edustaa. Miksi Helsingin kaupungissa valtaa pitää keskittää poliittiselle eliitille, alkaa maksaa ökypalkkaa pormestarille ja muutamalle palkkapoliitikolle? Miksi kansalaisdemokratiaa pitää kaventaa ja perustaa superlautakuntia?

Se mistä vinkkelistä maailmaa katsot, kertoo sinusta. Suomeen on perustettu uusi feministinen puolue. Minun demokratiakäsitykseni iloitsee siis vaihtelusta. Toivotan uudet sisaret sydämellisesti tervetulleeksi mukaan yhteiseen debattiin.

Mitä se kertoo minusta, jos tarkastelen Ihmisen paikkaa perusturvan ja osallisuuden näkökulmasta? Kyllä te sen tiedätte mutta sanonpahan kuitenkin, kun on vaalit ja kaikki. Me kommunistit haluamme ajatella, että katsomme kaikkea luokkatietoisesta perspektiivistä. Tästä näkökulmasta, kun yhteiskuntaa katsoo, paljastuu naisten ja muunsukupuolisten rakenteellinen sorto, epätasa-arvo ja vääryys.

Me radikaalit olemme sitä mieltä, että kaiken kilpailuttaminen ja kapitalismi synnyttävät yhteiskuntaan suurimmat eriarvoisuuden sylttytehtaat; työttömyyden ja järjettömän idean siitä, että raha oikeuttaisi päätöksentekoon.

Miten se Rosa Luxemburg asian ongelmoikaan.   Siltä joka on feministi mutta ei vasemmistolainen puuttuu toiminta suunnitelma - strategia. Ja sitten taas siltä joka on vasemmistolainen mutta ei feministi puuttuu ajattelun ja ymmärtämisen syvyys.

Luokkatietoisen tarkastelun kautta olemme mun puolueessa havainneet nykyisen suomalaisen yhteiskunnan sortavan naisia ja muunsukupuolisia. Minusta on hauskaa tehdä työtä pluralistisessa porukassa, jossa on mukana marxilaisia ja sitten juurikin niitä jotka eivät koskaan ole lukeneet mitään vasemmistolaisia teorioita. Siinä törmää vallankumousteoriat, ay-termit ja uudet seksuaalivähemmistöjen identiteettiakkoset.

Tänään feministi tai ei, on pakko listata eurooppalaisia havaintoja. Universaalia aborttioikeutta kyseenalaistetaan monessa maassa mm Puolassa ja Espanjassa. Meillä Suomessakin naisilla on miehiä alemmat palkat. Naisten eläkkeet ovat miesten eläkkeitä pienempiä. Globaalisti naisten köyhyys kasvaa miesten köyhyyttä nopeammin.

Euroopan vasemmisto on feministinen puolue. Sen EL Fem ryhmä ajaa tasa-arvoa 40 eurooppalaisessa vasemmistolaisessa ja kommunistisessa puolueessa. Tänään EL Fem vaatii 2017 naistenpäivän julkilausumassaan naisille kunnollista työtä ja riittävää palkkaa. EL Fem Ryhmän julistuksessa sanotaan, että palkkaero miesten kanssa on kurottava umpeen ja naisille on maksettava kunnollista eläkettä. Yhdyn tähän vaatimukseen ja lisään, että juurikin feministisestä perspektiivistä on paikallaan vaatia, että Sipilän SOTE-suunnitelmalle saadaan feministinen stoppi. Lisäksi ja juurikin feministisestä perspektiivistä on ammuttava alas Kokoomuksen vapauden valinnan höttö-puheet SOTE-sta. Me voimme tehdä ihan toisin. Peruspalvelut voidaan edelleen tehdä kunnissa ja kaupungeissa omana työnä. Kunta ja kaupunki ovat mainioita työpaikkoja. Kuntaa peruspalvelujen työnantajana on näivettämisen sijaan kehitettävä. Ja siksi kaiken kilpailuttamiselle ja palvelujen yksityistämiselle on sanottava selkeä ei.

Pakolaisia liikkuu tänään paljon Euroopassa etsimässä turvapaikkaa. Pakolaisnaiset joutuvat usein myös ihmiskaupan ja hyväksikäytön uhreiksi.  SKP ja muut Euroopan vasemmiston puolueet, me olemme samassa feministisessä rintamassa taistelemassa ilmastonmuutosta, USA:n imperialistisia sotia ja kapitalismin aiheuttamaa köyhyyttä vastaan. Tämä tarkoittaa taistelua pakolaisuuden syntysyitä vastaan. Ei riitä, että vaaditaan ongelmien ratkaisemista siellä missä ongelma on – ikään kuin ongelma olisi Irakissa, Syyriassa ja Somaliassa – Afrikassa, Lähi-Idässä tai kehitysmaissa. On puututtava rikkaan valkoisen hetero miehen ajattelussa olevaan ongelmaan. On puututtava ahneuden logiikkaan. On puututtava suurpääoman hegemoniaan.

Feminismi on avannut keskustelun erilaisille liikkeille ja suuntauksille, joiden huomion kohteena on sukupuolten ja niistä muodostettujen käsitysten vaikutus ihmisten yhteiskunnalliseen asemaan ja hyvinvointiin. Kiitos feminismille siitä.

On meidän tehtävä jatkaa keskustelua vastuullisesti. Työväenliike on ikiaikaisesti näyttänyt, että työ luo hyvinvointia. Emme me tarvitse yhtään miljonääriä Suomeen luomaan työpaikkoja. Miljonääri Sipilä osoittaa tämän toteen ja miljonääri Sipilän kansaa kyykyttävät kikyt ja kasvava pitkäaikaistyöttömyys. Suomen kaupungeilla on omaa pääomaa jolla kunnat ja kaupungin voivat omana työnä rakentaa niin terveyspalvelut kuin vuokra-asunnot ja kaikkien tarvitseman perusturvan.

Emme me globaalimminkaan tarvitse rauhattomia aikoja. Jo miljonääri Trumpin ensi askeleet näyttävät pahoilta. Asemäärärahojen nosto 10% prosentilla vastaamaan sota-aikojen asekuluja ja radikaalisti huonontuneet naapurisuhteet kertovat miljonääri-ökyistä jotka eivät mitenkään ratkaise yhteiskunnan rauhanomaista ja tasa-arvoista kehitystä.

Tarvitsemme feministien ja laajan vasemmiston, koko työväenliikkeen ja kulttuuriliikkeen yhteistyötä ja keskustelua – silmiin katsomista ja jonkinlaista yhtäköyttä-uutta-voimaa taantumusta, tyhmyyttä, poliittisen eliitin ylimielisyyttä ja kapitalismia vastaan.

 

Hyvää taistelevaa feminististä naisten päivää!

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit