Home >> Blogit >> Yrj Hakanen >> Kuntauudistus?

Kuntauudistus?

26.01.2012 - 09:18
(updated: 02.06.2016 - 15:04)
  • Kuntapamfletti vuodelta 2006 on saamassa jatkoa.
Kuntapamfletti vuodelta 2006 on saamassa jatkoa. / TA-Tieto

Kataisen hallituksen sopima kuntauudistus on vaikeuksissa. Sokea Reettakin näkee, ettei kuntaliitoksilla poisteta kunnallisten palvelujen rahapulaa ja henkilöstövajausta.

Kokoomuslaisen kuntaministerin johdolla piirreltiin kuntakarttaa uusiksi. Nykyisistä 336 kunnasta jäisi jäljelle vain 70. Vetämällä kuntarajoja uusiksi, ei kuitenkaan muuteta mihinkään palvelujen tarpeita.

Hallitus ei uskalla kertoa suoraan, että tarkoitus on karsia lähipalveluja, keskittää palvelut suuriin keskuksiin, vähentää työpaikkoja ja leikata menoja. Tämä ymmärretään kuitenkin kunnissa ja siksi uudistus on saanut vastaansa "kuntakapinan".

Tämän aamun Helsingin Sanomien mukaan kuntaministeri Henna Virkkunen yrittää nyt pehmittää tietä kuntien tappolistalle sille, että siihen liittyy lukuisten selvitysmiesten asettaminen tekemään lopullisia ehdotuksia uudesta kuntajaosta. Demariministeri Maria Guzenina-Richardson puolestaan esittää kuntien pakkoliitosten vaihtoehtona sitä, että peruspalvelut siirretään pääosin jättikokoisten sosiaali- ja terveyspalvelualueiden, sote-alueiden hallintaan siellä, missä ei synnyt vähintään 350 000 asukkaan kuntia.

Asukkaiden kannalta kummassakin tapauksessa tulos on melkolailla sama: lähipalvelut kaikkoavat keskuksiin ja asukkaiden vaikutusmahdollisuudet heikkenevät oleellisesti.

Pienempien hallituspuolueiden asemaa Kataisen hallituksessa kuvaa se, että kokoomuksen ja SDP:n ministerit ilmoittavat pyrkivänsä sopimaan keskenään uudistuksen linjanvedoista ennen helmikuun puolivälissä alkavaa kuntien kuulemiskierrosta. Vasemmistoliitto ja vihreät saavat ilmeisesti tyytyä siunaamaan sen, mitä Katainen, Virkkunen ja Urpilainen avustajineen sopivat.

SKP vastustaa hallituksen ajamaa lähipalvelujen, kunnallisen demokratian ja itsehallinnon alasajoa. Aiomme koota katugallupilla asukkailta esityksiä siitä, mitä kunnissa pitää uudistaa. Valmistelemme pamflettia kuntauudistuksesta ja sen vaihtoehdoista. Huhtikuun 14.päivä on tulossa SKP:n valtakunnallinen kuntaseminaari. Ja SKP:n listoille ovat kuntavaaleissa tervetulleita muutkin lähipalvelujen puolustajat ja kuntien tappolistojen vastustajat.

Tekijä

Kirjoittajan blogipostaukset