Home >> Blogit >> Yrj Hakanen >> Pakolla sote-himmeleihin

Pakolla sote-himmeleihin

18.12.2012 - 19:05
(updated: 02.06.2016 - 15:08)

Hallituksen sosiaali- ja terveyspoliittinen ministeriryhmä esittää, että alle 20 000 asukkaan kunnilta otetaan pois oikeus järjestää itse sosiaali- ja terveyspalvelut. Hallitus linjasi näin sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen uudelleenjärjestämistä valmistelevien selvityshenkilöiden toimeksianto.

Paula Riskon (kok) ja Maria Guzenina-Richardsonin (sd) johdolla tehty linjaus lyö korville vakuutuksia siitä, että kuntauudistusta ei ajeta pakolla. Hallituspuolueiden ministeriryhmässä yksimielisesti hyväksymä linjaus merkitsee pakkoa, jolla kunnilta viedään pois noin puolet niiden tehtävistä ja päätösvallasta.

Samalla hallitus on luomassa entistä enemmän ”hallintohimmeleitä”, jotka eivät ole suoraan kunnanvaltuustojen ohjauksessa. Pienten kuntien yhteistyö sosiaali- ja terveyspalveluissa tapahtuisi joko kuntayhtymien tai ns. isäntäkuntamallin kautta.

Käytännössä tämä linjaus johtaa sosiaali- ja terveyspalvelujen keskittymiseen ja monien lähipalvelujen katoamiseen. Palvelujen keskittäminen ja demokratian kaventaminen helpottavat oikeiston ajamaa julkisten palvelujen karsimista ja yksityistämistä.

Tässä on käymässä niin kuin "Toisenlainen kuntakartta" -kirjassa (TA-Tieto Oy) varoitimme. Kun poliittisista syistä ei kyetä lopettamaan niin monia kuntia, kuin ensin esitettiin, ryhdytään nyt keskittämään palveluja sota-alueisiin,. Niistä tulee lisää "hallintohimmeleitä", vaikka himmeiden vähentäminen piti olla keskeinen tavoite. Ja kun kuntien rahoituksen leikkaaminen jatkuu - ensi vuoden budjetin jäkeen helmi-maaliskuun kehysratkaisuissa - on edessä terveysasemien ja muiden lähipalvelujen vähentäminen. 

Jos hallitus haluaisi todella turvata palvelut, se osoittaisi lisää rahaa kuntien palveluihin ja työntekijöiden palkkaamiseen. Sairaanhoitopiirien ja pienten kuntien lopettamisen sijasta pitäisi muodostaa vaaleilla valittava maakuntahallinto ohjaamaan erikoissairaanhoitoa ja muita laajoja koko seutua koskevia asioita.

Tekijä

Kirjoittajan blogipostaukset