Home >> Blogit >> Tiina Sandberg >> Ihmisoikeudet ikkunasta

Ihmisoikeudet ikkunasta

05.09.2013 - 11:07
(updated: 02.06.2016 - 15:08)

Kun ihmisoikeuksia poljetaan Kiinassa tai Venäjällä, voidaan niihin tarttua ja arvostella kovin sanoin muiden toimia. Eurooppalaisethan kannattavat ihmisoikeuksia ja haluavat toimia niiden toteuttamiseksi, eikö?

Vaan eivätpä sittenkään, mikäli unionin edut joutuvat vastatusten ihmisoikeuksien kanssa. Näin on käynyt jälleen kerran Länsi-Saharassa. Marokon jo vuodesta 1975 miehittämää aluetta on koko miehityksen ajan käytetty hyväksi tavalla, joka on vastoin kansainvälisiä sopimuksia. Viime aikoina sorto on kiihtynyt, alueen vesiä ryöstökalastetaan häikäilemättä ja sen öljy- ja kaasuvarantojen hyödyntämistä valmistellaan kovaa kyytiä.

Nyt Marokko on aikeissa rakentaa miehitetylle alueelle aurinkovoimaloita ja tuulivoimaa, yhteensä 1000 MW edestä. Missään vaiheessa ei tälläkään kertaa ole käyty keskusteluja länsisaharalaisten kanssa, eivätkä he suostuisikaan alueensa hyödyntämiseen miehittäjän hyväksi. Heille ei myöskään ole luvassa tuottoja tämän energian myynnistä.

Miten tämä liittyy Eurooppaan? Euroopan unionissa on luotu ohjelma Välimeren ylittävästä yhteistyöstä ja tuon suunnitelman keskiössä on Välimeren aurinkoenergia-projekti. Se tähtää aurinkoenergian tuotannon voimakkaaseen lisäämiseen Pohjois-Afrikassa ja nämä uudet voimalaitokset ovat sen tärkeä osa. Suoria kytköksiä löytyy muun muassa espanjalaisiin, ranskalaisiin, italialaisiin, saksalaisiin, englantilaisiin ja tanskalaisiin energiayhtiöihin.

Marokon toimia ei pidä enää katsoa läpi sormien, eikä varsinkaan pyrkiä hyötymään miehitettyjen alueiden luonnonvaroista. Euroopan unionin tulee pikimmiten myöntää Länsi-Saharan laiton miehitys ja aloittaa painostustoimet sen lopettamiseksi. Momenttia löytyisi, mutta tahtoa puuttuu. Halutessaan eurooppalaiset voisivat vaikuttaa merkittävästi tämän pian 40 vuotta jatkuneen ihmisoikeusloukkauksen lopettamiseen.

Tekijä

Kirjoittajan blogipostaukset