Home >> Blogit >> Tiina Sandberg >> Rauhanpuolustamisen logiikka

Rauhanpuolustamisen logiikka

05.09.2014 - 10:48
(updated: 02.06.2016 - 15:08)
  • Tiina Sandberg: Minun ja Haglundin ajattelussa on suuri ero: Haglund haluaa ajaa Suomen Natoon, minä haluan pitää meidät poissa Natosta ja mikäli mahdollista, lopettaa koko sotilasliiton.
Tiina Sandberg: Minun ja Haglundin ajattelussa on suuri ero: Haglund haluaa ajaa Suomen Natoon, minä haluan pitää meidät poissa Natosta ja mikäli mahdollista, lopettaa koko sotilasliiton. / kuva JPVäisänen

Kuuntelin aamulla radiota, jossa puolustusministeri Carl Haglund kommentoi Naton isäntämaasopimuksen aiheuttamaa kohua ja vastustusta suunnilleen näin: ”En ymmärrä, miksi Naton vastustajat näkevät tämän sopimuksen askeleena kohti Natojäsenyyttä. En ymmärrä, miksi he sitä vastustavat, siinä ei ole järkeä.”

 

Minusta meidän kansalaisten on välillä hyvä kertoa ministereille, mitä me ajattelemme. Aivan ilmeisesti esimerkiksi minun ja Haglundin ajattelussa on suuri ero: Haglund haluaa ajaa Suomen Natoon, minä haluan pitää meidät poissa Natosta ja mikäli mahdollista, lopettaa koko sotilasliiton.

 

Mielestäni Isäntämaasopimuksen solmiminen on ongelmallista monessakin mielessä. Lähtökohtana ajattelussani kuitenkin on, että vastustan ehdottomasti Nato-jäsenyyttä ja siksi myös vastustan kaikkia Naton kanssa solmittavia sopimuksia. Isäntämaasopimus on Naton kanssa solmittava sopimus, joten vastustan sitä.

 

On monta muutakin syytä vastustaa juuri tätä sopimusta erityisesti.

 

1. Tämän sopimuksen solmiminen aiheuttaa meille taloudellisia seurauksia. Meillä olisi niille rahoille hyödyllisempääkin käyttöä.

 

2. Sopimus sallii Naton käyttää maatamme kauttakulkualueena ja siis saapua maamme rajojen sisäpuolelle. Kuka tahansa edes hämärästi sotilasstrategisia vaihtoehtoja pohtiva - jollainen toki puolustusministerinkin pitäisi olla - ymmärtää, että tämä tekee meistä koko maailman silmissä Nato-maan. Me annamme luvan käyttää maatamme Nato-operaatioihin.

 

3. Yli 60 prosenttia suomalaisista vastustaa edelleen huimasta propagandavyörystä huolimatta Natoa. Demokratiassa näin selkeän ja yksiselitteisen viestin tulisi velvoittaa myös poliittista johtoamme toimimaan tämän kannan mukaan. Tästä huolimatta olemme saaneet kuulla, että Haglund kumppaneineen on solminut tai haluaa solmia yli 50 erilaista sopimusta Naton kanssa. Vain siksi, että hän hyvine veljineen kannattaa Natoa.

 

4. Tämä syy on puhtaasti henkilökohtainen. Olen itsekäs. En halua antaa poikiani tulevaisuudessa Naton tai kenenkään muun sotiin tykinruuaksi. He ovat aivan liian arvokkaita sellaiseen. Siksi vastustan Natoa, sen kanssa solmittavia sopimuksia ja sotia ylipäätään. Sen takia haluan puolustaa rauhaa aina kun se on mahdollista ja toivon, että yhä useammat ymmärtäisivät, että sotimalla ei maailma parannu.

Tekijä

Kirjoittajan blogipostaukset