Home >> Blogit >> Jp V Nen >> Rauhan parvekepuheet historiaan!

Rauhan parvekepuheet historiaan!

22.12.2011 - 09:16
(updated: 02.06.2016 - 15:04)

”Huomenna, jos Jumala suo, on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehottamalla kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään.”

Näin on siis julistettu kohta jo tuhat vuotta. Ja sama meno jatkuu taas tänä jouluna. Samat tyhjät sanat televisioidaan joka kotiin ja meille juurrutetaan ajatusta rauhasta muka yleiskristillisenä hyvyytenä ja asiana, joka olisi mahdollista määrätä todeksi joltain parvekkeelta ilman meidän itsemme osallistumista koko asiaan.

Voisimmeko tänä vuonna parvekepuheissa herättää kysymyksen nykysuomalaisesta yhteiskunnallisesta tulitauosta enemmän kuin itse rauhasta, jolle kirkko ja poliittinen eliitti ei tunnu löytävän ajankohtaista ja osallistavaa sisältöä?

Rauhan viihdettä ja tappamisen kulttuuria

Suomalaisilla metsien miehillä on aina jouluna hyvä mieli. Reilut erämiehet julistavat joulurauhan myös riistalle. Näillä metsästävillä suomalaisilla miehillä ja naisilla ja heidän riistanhoitoyhdistyksillään on ihan oma rauhanlogiikkansa, joka on sukua sotilasliitto Naton ajatukselle rauhasta. Puhe metsänväen ja eläinten joulurauhasta sen tiedon valossa, että tappaminen jatkuu samaan malliin tammikuussa kuulostaa vähintään sadismilta.

Suomessa metsästettiin tänä syksynä yhteensä 196 karhua. 17 karhua enemmän kuin viime vuonna. Naton pommitusten määrä Mazar-i-Sharifissa, Afganistanissa kasvoi 150 prosentilla. Riistanhoidollisen hoitosuunnitelman linjausten mukaisesti piti kaataa enemmän karhuja. Sotilasliiton Lissabonin linjan mukaan ”rauhanturvaa ”Afganistaniin piti lisätä, miesvoimaa korvata kauko-ohjattavilla pommikoneilla ja siirtyä kohti ohjuspuolustusta ja nykyaikaista cybersotaa.

Rauhanliikkeen ääni

Olin joulukuun alussa mukana Bonnissa kansainvälisen rauhanliikkeen Afganistanin sodan vastaisessa tapahtumassa. Afganistanin miehittäjät pitivät samaan aikaan Saksassa omaa kokoustaan. Rauhan liikkeen mielestä valloittajat ja sotaherrat puhuivat kokouksessa rauhasta mutta veivät vain eteenpäin sotasuunnitelmiaan.

Nyt ulkomaalaisten sotajoukkojen asema Afganistanissa halutaan virallistaa, Yhdysvalloille ja Natolle suunnitellaan maahan pysyviä tukikohtia ja samaan aikaan puhutaan joukkojen poisvetämistä 2014 mennessä.

Yhdysvallat ja Nato omassa valheellisessa propagandassaan pönöttävät päin brinkkalaa olevien rauhankäsitteiden parvekkeella, koventavat otteittaan, estävät Afganistanin todellisen demokratian syntymisen ja määräävät rauhaa ulkopuolelta.

Itsenäisyyttä ja todellista demokratiaa

Afganistanin demokraattisten naisten tunnetuin ääni, kansanedustaja, kirjailija Malalai Joya, tiivisti Bonnin puheenvuorossaan ongelman sanomalla, että niin kauan kuin Afganistanissa on ulkopuolisia miehittäjiä, niin kauan maassa nähdään myös vapaustaistelijoita.
Joyan mukaan ei voida puhua maan itsenäisyydestä ja puhe demokratiasta ja naisten asemasta on pelkkää vitsiä kunnes ulkomaiset joukot ovat poistuneet maasta ja todellista demokratiaa kannattavat voimat saavat mahdollisuuden alkaa rakentaa itsenäisyyttä ja rauhaa.

Kansainvälinen rauhanliike Saksassa vaatii välitöntä tulitaukoa, itsemääräämisoikeutta ja joukkojen välitöntä poisvetämistä Afganistanista.

Rauhaa ei voi määrätä ja siksi sen julistaminen erilaisilta parvekkeilta ja lehtereiltä ilman kansan itsensä osallistumista ja tahtoa on taantumuksellista ja kyseenalaista. Lähi-idässä asia konkretisoituu oikeutettuna vaatimuksena itsenäisestä Palestiinasta. Vain itsenäiset kansat ja valtiot vaihtoehtona miehitykselle ja imperialismille voivat rakentaa rauhaa.

Suomen Turku ja toisenlainen julistus

Ehdotan, että Turun kaupungin kansliapäällikkö jättää tänä vuonna vanhasta rullasta lukemisen ja tekee perinteiden kunnioittamisen sijaan radikaalin vasemmistolaisen aloitteen välittömästä tulitauosta suomalaiseen yhteiskuntaan.

Tulitauko nyt, Suomessa tarkoittaa sitä, että hallituksen on lopetettava välittömästi kansan kurjistaminen ja leikkauspolitiikan harjoittaminen. Kataisen six-pack, vihreiden, demarien ja markkinatalouteen sopeutuneen vasemmiston painovoimalla ampuu nyt kovilla kohti kuntasektoria. Hallituksen joululahjat ovat kovia ja kylmiä; työttömyyttä, kallistuneita elinkustannuksia, pidempiä työuria, epätasa-arvoa ja kurjuutta naisvaltaisille palvelu ja hoiva-aloille kunnissa.

Leikkauspolitiikan vastainen rintama

Ainakin demokraattisimmat ja rehellisimmät demarit ja vassarit voisivat liittyä poliittiseen tulitaukoon ja luopua yksityistämisestä ja kaiken kilpailuttamisessa. Tämä olisi nyt ensimmäinen askel kohti parempaa.

Joulun 2011 yhteiskunnallinen tulitauko ei vielä tarkoittaisi rauhaa kapitalismissa vaan tilannetta, jossa politiikan suuntaa voitaisiin muuttaa, jossa ahneuden aseet hiljensivät jotta ihmisen ääni kuuluisi ja todellinen demokratia saisi mahdollisuuden.

Tekijä

Kirjoittajan blogipostaukset