Home >> Blogit >> Jp V Nen >> Porvareilla ILO irti vähemmistöistä

Porvareilla ILO irti vähemmistöistä

05.02.2014 - 09:15
(updated: 02.06.2016 - 15:08)
  • JP Väisänen: "Ketään ei saa syrjiä sukupuolen, kansallisuuden, seksuaalisen suuntautumisen eikä poliittisen tai maailmankatsomuksellisen vakaumuksen perusteella. Ruotsin kielen asema ja saamelaisten oikeudet alkuperäiskansana on turvattava. ILO 169 on ratifioitava."
  • JP Väisänen:"Olen iloinen siitä, että joukko edistyksellisiä vaikuttajia on halunnut nostaa saamelaisiin ja sitä kautta kaikkiin meihin vähemmistöihin kohdistuvan räikeän epäkohdan esille." JP Kuvassa Vihreiden Marjatta Laihon kanssa
JP Väisänen: "Ketään ei saa syrjiä sukupuolen, kansallisuuden, seksuaalisen suuntautumisen eikä poliittisen tai maailmankatsomuksellisen vakaumuksen perusteella. Ruotsin kielen asema ja saamelaisten oikeudet alkuperäiskansana on turvattava. ILO 169 on ratifioitava." / kuva H.Ketoharju

Kataisen hallitus sai vihreät ja vasemmistoliiton mukaan hallitukseen muun muassa sillä, että tällä hallituskaudella ratifioitaisiin ILO 169 sopimus, joka turvaisi saamelaisten erikoisasema  alkuperäisväestönä. Tämä tarkoittaa alkuperäis- ja heimokansojen yhdenvertaista kohtelua muihin väestöryhmiin nähden sekä kulttuurien ja kielten kuolemisen ehkäisyä ja mikä tärkeintä ILO 169 sopimus palauttaisi saamelaisille oikeuden perinteisiin asuinalueisiin ja niiden luonnonvaroihin.

Hallitus on kyllä ollut uskollinen ohjelmalleen mitä tulee hyvinvointivaltion romuttamiselle. 5 miljardin leikkaukset ja uusien 3 miljardin leikkausten suunnittelu sujuu porvareilta ilman ongelmia.

Vähemmistöpolitiikka on sitten ihan toinen juttu. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen perusoikeus sukupuolineutraalista avioliittolaista ei edes mahtunut hallitusohjelmaa. Saamelaisten perusoikeudet on otettu jo niin monen viimeisten aikojen hallitusten ohjelmiin, ettei pian jaksa pitää lukua. Porvareilla on reippaasti taas ILO irti sopimuksesta eikä tämä ole mikään yllätys vaan tuo esille porvarien lain. Porvarien laki tarkoittaa käytännössä sitä, että kaivostoiminnan ja arktisen alueen bisneksen kehittämisen tielle ei nyt tarvita mitään alkuperäiskansojen oikeuksia häiritsemään bisnestä.

Olen iloinen siitä, että joukko edistyksellisiä vaikuttajia on halunnut nostaa saamelaisiin ja sitä kautta kaikkiin meihin vähemmistöihin kohdistuvan räikeän epäkohdan esille.  Jokaiselle yksilölle kuuluvat yhtäläiset perusoikeudet. Ketään ei saa syrjiä sukupuolen, kansallisuuden, seksuaalisen suuntautumisen eikä poliittisen tai maailmankatsomuksellisen vakaumuksen perusteella. Ruotsin kielen asema ja saamelaisten oikeudet alkuperäiskansana on turvattava. ILO 169 on ratifioitava.

Tekijä

Kirjoittajan blogipostaukset