Home >> Blogit >> Jp V Nen >> Kulttuurin ulkoistamisesta demokratiaongelmia

Kulttuurin ulkoistamisesta demokratiaongelmia

13.01.2017 - 12:30
(updated: 13.01.2017 - 12:51)

Leikkauspolitiikka ja Taloustutkimuksen tutkija Pasi Holmin visio uudesta kulttuurin rahoittamisesta lyövät yläfemmoja. Holm esittää Kauppalehdessä ja Taloustutkimuksen blogissa ajatuksia, jossa Tavastia klubin ja Musiikkitalon toimintaa ja taloutta verrataan keskenään.  Johtopäätöksenä Holm ajattelee, että kulttuurin tuki tulisi yleisesti kohdistaa markkinakysynnän mukaan lippujen ostamiseen ja sellaisiin kulttuurin kohteisiin joissa ihmiset käyvät.

Holmin pohdinnoista ei ole taiteen ja kulttuurin tuen innovatiiviseksi malliksi.  Taloustutkimuksen johtavan tutkijan visio tarkoittaa kaupallisesti kannattavan toiminnan palkitsemismallia ja kulttuuripolitiikan eutanasiaa.  Markkinaehtoinen kulttuuripolitiikka jyllää jo nyt kovaa vauhtia ja konkretisoituu tänään kulttuuri- ja vapaa-ajanpalvelujen leikkauksina sekä mm. taiteilijoiden pakkoyrittäjyytenä.

Ei myytävänä

Suomi tai Helsinki ei ole perusoikeuksien kuten kulttuuri- ja vapaa-ajanpalvelujen huutokauppakamari tai osto-ja myyntiliike vaikka kaikki maailman holmit, sipilät ja pajuset niin toivoisivatkin.  Pääministeri Sipilän hallitus Suomessa ja kaupunginjohtaja Pajusen poliittinen eliitti Helsingissä ovat jo asettanut Holmin peräänkuuluttaman hintalapun yleville periaatteille. Demokratian ja sananvapauden, jota taide ja kulttuuri toteuttavat, kylkeen on jo kiinnitetty punainen hintalappu. Kaikki köyhät tietävät, että punaiset laput tarkoittavat poistettavaa tuotetta, jonka saa alehintaan.

Kulttuurin markkinamalli pakottaa taiteilijat ja taidelaitokset tuen toivossa spekuloimaan ulkotaiteellisilla kysymyksillä ja muuttamaan ohjelmistoaan kaupalliseksi ja myyväksi. Holmin ehdotus lippuihin kohdistuvasta tuesta muistuttaa totalitääristä ajattelua, jossa ylempi taho valvoo kansalaisen tekemisiä ja tukee oikeaa taidetta.  Tutkija Holm ei näe jaloilla äänestämisellä ja valvonnalla mitään ongelmaa koska mieltää teatterissa, konsertissa tai näyttelyssä käymisen osallistumisen sijaan ostamisena ja kuluttamisena.

Kulttuuri on  ihmisenä olemisen perusoikeus

Viisas kulttuuripolitiikka ymmärtää, ettei kulttuuria voi rahalla ostaa. Tutkija Holmin markkinadiktaattorin ajatukset haastavat taiteilijat ja kulttuurityöntekijät ääneen puolustamaan sananvapautta, demokratiaa ja taiteen tekemistä. Taiteilijoiden työ tarvitsee ennakkoluulotonta ja nykyistä merkittävästi suurempaa taloudellista julkista tukea. Taitelijoiden haaste on luoda uutta ja ennen näkemätöntä. Moni taiteilija onnistuukin synnyttää sellaista, jolla ei ole vielä yleisesti ymmärrettyä nimeä ja jonka muodot saavat meidät kysymään asioiden taustoja ja juuria.

Kulttuuri on ihmisenä olemisen, tekemisen ja osallistumisen kaikkien perusoikeus. Merkittävät taideteokset ja kollektiiviset identiteettikokemukset tapahtuvat kulttuurissa jossa niille ja erilaisille ihmisille on tilaa. En suostu ulkoistamaan julkista vastuuta kulttuurista markkinavoimille.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit