Home >> Blogit >> Jp V Nen >> ILO 169 sopimus ratifioitava ja kielipesätoiminnasta leikkaaminen peruttava.

ILO 169 sopimus ratifioitava ja kielipesätoiminnasta leikkaaminen peruttava.

10.08.2014 - 14:21
(updated: 02.06.2016 - 15:08)
  • JP Väisänen:"Saamelaiskulttuurin näivettämisen sijaan hallituksen tulee hetimiten vahvistaa ILO 169 sopimus ja perua kielipesiin kohdistuvat leikkaukset"
JP Väisänen:"Saamelaiskulttuurin näivettämisen sijaan hallituksen tulee hetimiten vahvistaa ILO 169 sopimus ja perua kielipesiin kohdistuvat leikkaukset" / kuva M. Laitinen

Valtionvarainministeri Rinne esittää sosiaali-, terveys ja opetustoimen palvelujen valtionosuuksien pudottamista 29,57 prosentista noin 25 prosenttiin. Tämä tarkoittaa markkinoiden avausta yksityiselle terveyspalvelubisnekselle. Tämä tarkoittaa kylmää kyytiä monella kunnallisella rintamalla. Tämä tarkoittaa kylmää kyytiä myös saamelaiselle kulttuurille.

Valtiovarainministeriö esittää talousarviossaan saamen kieli- ja kulttuuripesien määrärahan leikkaamista 150 000 eurolla. Kyseinen määräraha kohdistuu inarin-, koltan- ja pohjoissaamen kulttuuri- ja kielipesätoimintaan. Rinteen esitys sopii huonosti sivistysvaltion toimiin ja asettuu sen arvoja vastaan.

Suomen kaupunkisaamelaisia uhkaa taas kielen menetys. Saamen kielen siirtäminen lapsille on vaikeaa ympäristössä, jossa muu arki on suomenkielistä ja siksi kielipesillä on suuri merkitys.

Rinteen esityksellä leikata kielipesätoiminnasta on minimaalista merkitystä valtion budjettiin mutta silla voidaan saada aikaan kulttuuriskandaali ja tappaa vähemmistökieli.

Vetoan Stubbin hallituksessa vaikuttaviin saamelaisasioihin perehtyneisiin yksittäisiin kansanedustajiin ja varsinkin oikeusministeri Henrikssoniin, että suunnitellut leikkaukset perutaan.

Saamelaiskulttuurin näivettämisen sijaan hallituksen tulee hetimiten vahvistaa ILO 169 sopimus, jolla saamelasille taataan kieleen, kulttuuriin ja maankäyttöön kuuluvat oikeudet nyt kun Saamelaiskäräjätkin ovat sopineet saamelaisuuden määritelmästä.

Tekijä

Kirjoittajan blogipostaukset