Home >> Blogit >> Jp V Nen >> Hallituksen politiikka johtaa militarisoitumiseen – Erotkaa Katainen ja Haglund!

Hallituksen politiikka johtaa militarisoitumiseen – Erotkaa Katainen ja Haglund!

19.12.2013 - 18:05
(updated: 02.06.2016 - 15:08)
  • SKP:n puheenjohtaja JP Väisänen " Suomessa on ajankohtaista asekaupan aktivoimisen sijaa nostaa uudelleen esille aloite ydinaseettomasta Pohjolasta ja päinvastoin kuin EU:n poliittinen eliitti, Katainen ja Haglund esittävät – on edistettävä aseidenriisuntaa!"
SKP:n puheenjohtaja JP Väisänen " Suomessa on ajankohtaista asekaupan aktivoimisen sijaa nostaa uudelleen esille aloite ydinaseettomasta Pohjolasta ja päinvastoin kuin EU:n poliittinen eliitti, Katainen ja Haglund esittävät – on edistettävä aseidenriisuntaa!" / Kuva E Inomaa

Tänään torstaina alkaneessa EU:n puolustusaiheisessa huippukokouksessa käsitellään Euroopan puolustusyhteistyötä. Tänään voidaan entistä selvemmin nähdä, että Nato-kumppanuus sitoo jatkuvaan asevarusteluun ja yhä uusiin selkkauksiin.  Ministerit Katainen ja Haglund sanovat tämän ääneen Helsingin Sanomien vieraskynä-palstalla.

Kataisen ja Haglundin esittävät Eurooppaan dynaamisempia ja suurempia asemarkkinoita. Ministereille on esitettävä selkeä vastalause. Suomen, Pohjoismaiden ja Euroopan tulevaisuutta, kestävää kehitystä ja rauhankulttuuria ei rakenneta Kataisen kuuden puolueen hallituksen politiikalla joka perustuu kasvaviin asekauppoihin ja dynaamisempaan sotilaallisiin liittoihin. Hallituksen joka määrätietoisesti hakee kasvua sotilasmenoihin ja aseiden maailmankaupan kiihtymiseen tulee erota!

Kataisen kuuden puolueen hallituksen politiikka johtaa hyvinvointivaltion perusrakenteiden romuttamiseen, rikkoo yhteiskuntarauhaa ja kärjistää vaarallisesti globaalia ja kansallista vastakkainasettelua. Hallituksen bisnes-politiikka kasvattaa tuloeroja ja jakaa epäreilusti hyvinvointia niille joilla sitä jo on ja leikkaa armotta kaikkein heikompiosaisilta.

Olisi meidän kaikkien suomalaisten ja eurooppalaisten yhteinen etu irtisanoutua poliittisen eliitin, Kataisen, Merkelin ja Troikan politiikasta. Imperialistinen kilpailu luonnonvaroista ja maailmanmarkkinoiden hallinnasta synnyttää sotia ja aiheuttaa suunnatonta tuhoa.

Hallituksessa ja Suomen parlamentaarisessa vasemmistossa ei vielä olla hoksattu, että Euroopan tilanne on muuttunut dramaattisesti. Yhtäältä on noussut vastarintaa pankkien, hallitusten ja EU:n ajamaa kurjistamispolitiikkaa vastaan. Juuri päättynyt reilun kolmenkymmenen vasemmistolaisen ja kommunistisen puolueen, Euroopan vasemmiston puolueen kokous linjasi Madridin kokouksessaan 13.–15.12. toimintaansa kohti kestävää kehitystä ja sosialismia – rauhan Eurooppaa.  Euroopan vasemmiston kokous jonka jäsen SKP on, päätti Euroopan laajuisesta yhteistoimista EU-kurjistamista ja leikkauspolitiikka vastaan.

Suomen kommunistisen puolueen edustajakokous kesällä 2013 korosti rauhan ja kansainvälisen turvallisuuden ensisijaista merkitystä. Ilman rauhaa ei ole kehitystä eikä inhimillistä elämää.

Kataisen hallitus on naimisissa kyseenalaiseen sotapolitiikkaan ja rauhankumppanuudeksi naamioidun sotilasyhteistyöhön sotilasliitto Naton kanssa. Pääministeri Katainen ja puolustusministeri Haglund vaativat Helsingin Sanomien vieraskynä-palstalla eurooppalaisen suorituskyvyn kehittämistä puolustusteollisuutta ja puolustusmarkkinoita vahvistamalla. Tämä tarkoittaa käytännössä asekaupan kasvattamista ja militarisoitumista.

Kataisen ja Haglundin mielestä Suomen on erittäin vaikea vastata puolustuspoliittisin haasteisiin yksin ja siksi sotilaallinen ja kansainvälinen liittoutuminen on ministereistä viisasta. Ministerien analyysissä Suomi kuuluu selkeästi Pohjois-Atlanttiseen Naton liittolaispiiriin ilman faktaa, jossa Suomi näin joutuu suoraan konfliktitilanteeseen itänaapurin, Venäjän kanssa. Katainen ja Haglund kirjoittavat kyllä, että maailma on muuttunut ja Yhdysvallat siirtää puolustuspolitiikkansa painopistettä Aasiaan. Ministerit eivät kuitenkaan näe tilanteessa faktaa, että Yhdysvaltojen strategiamuutokset eivät mitenkään siirrä Venäjää tai sen ohjuspuolustus-systeemiä Suomen naapurista yhtään mihinkään. On viisasta ja aiheellista esittää kritiikkiä Yhdysvaltojen maailmanpoliisin imperialistisesta politiikasta, jolla se omia intressejään varmistaakseen puuttuu jatkuvasti eri maiden suvereniteettiin ja rikkoo yksisuuntaisesti maailmanrauhaa.

 SKP vastustaa ehdottomasti Suomen liittymistä sotilasliitto Natoon, jota on valmisteltu yhä tiiviimmällä Nato-kumppanuudella. On huolestuttavaa, että eduskunnassa lähes kaikki poliittiset ryhmät ovat olleet valmiita jopa luopumaan sotilaallisen liittoutumattomuuden käsitteestä. Suomen ei pidä innostua sotaministerien horinoista. Suomen pitää torjua mahdolliset tarjoukset EU:n taistelujoukkojen vetovastuusta vuodelle 2018.

Päinvastoin Suomen pitää neuvotella oman itsenäisyyden perspektiivistä ulospäästy pois  EU-konferenssin työlistalla keskeisenä olevasta Euroopan unionin yhteisestä  sotilaallisen toiminnan kehittämisestä. Emme tarvitse syvempää ja tiiviimpää yhteistyössä Naton kanssa. Tarvitsemme ihan toisenlaista politiikka ja siksi Suomen on päästävä irti EU:n sopimusten kahleista. Toisenlaista Eurooppaa on mahdollista alkaa rakentaa; työn arvostuksen, luonnon, tasa-arvon ja demokratian perustalta. Nykymuotoisena EU ei mahdollista sen enempää demokratiaa kuin rauhaakaan.

Kataisen ja Haglundin puolustuspoliittinen avaus on selvä kansainvälisen aseteollisuuden bisnespuheenvuoro. Ministerit kirjoittavat kuin uskoakseen joulupukkiin että on Suomen etu luoda Eurooppaan aidosti avoimet ja tasapuoliset puolustusmarkkinat. Ministerit perustelevat tätä kyseenalaista edistystä yhteisten pelisääntöjen luomisella ja uuden valvonnan tiukkuudella. Suomalaisille metallimiehille ja teknologiaosaajille on varmasti edistyksellisempääkin työtä tarjota kuin valjastaa osaamista suunnittelemaan uusia tappokoneita. Tässä kohtaa haluan toivoa, että työväenliikkeen pitkä yhteistyöhön rauhanliikkeen vaatimuksien kanssa saa sotaministerien avauksesta uutta vastarinnan tulta ja tappuraa. Tammikuussa 11.–12. Hyvinkäällä järjestettävässä ay-väen rauhanpäivillä rauhankulttuurin argumenteille avautuu erinomainen mahdollisuus viheltää nykyhallituksen puolustuspoliittinen porvaripeli kokonaan poikki!

Meillä on aina mahdollisuus toisenlaiseen politiikkaan vaikka hallituksen kuusi puoluetta toista väittääkin.

Sotilaallisen varustelun ja asekaupan lisäämisen sijaan on politiikan suuntaa muutettava niin, että hyvinvointivaltion perustehtävät turvataan, panssarivaunujen sijaan voidaan hyvin päättää että rahaa tarvitaan lastenvaunuihin, homekoulujen kunnostamiseen ja koko kansan rempallaan olevien peruspalvelujen kuntoon laittamiseen.

Rauhankulttuuri ja rauhanpolitiikka ovat hyviä ja konkreettisia vaihtoehtoja johon eurooppalainen radikaali vasemmistokin on sitoutunut. Suomessa on ajankohtaista asekaupan aktivoimisen sijaa nostaa uudelleen esille aloite ydinaseettomasta Pohjolasta ja päinvastoin kuin EU:n poliittinen eliitti, Katainen ja Haglund esittävät – on edistettävä aseidenriisuntaa!

Tekijä

Kirjoittajan blogipostaukset