Home >> Blogit >> Jp V Nen >> Euroviisut on musta lintu

Euroviisut on musta lintu

07.05.2017 - 10:30
(updated: 07.05.2017 - 10:58)
SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen on myös käsitetaiteilija. Kuvakaappaus Väisäsen performanssista "Silitys" (2017)

Ystävät – on Fredin euroviisukappaleen taustaryhmän nimi. 1976 Alankomaiden Haagissa, Ystävät edusti Fredin kanssa Suomea euroviisujen laulukilpailuissa.  Parhaillaan koko Eurooppa ja laajemminkin seuraa Ukrainan uusia askelia euroviisulavalla Kiovassa. (Euroviisujen finaali on 13. toukokuuta). Ketkä ovat Ukrainan todellisia ystäviä?

Pylly vasten pyllyä – pump pump on tunnetuin suomalainen euroviisuaskel - muuvi.  Pump pump askeleet ovat Aira Samulin käsialaa.

Ukrainassa lauletaan viisuja ja käydään sotaa. Suurpääoma, Natomaat, EU ja Venäjä ovat napit vastakkain. Kommunistinen puolue on kielletty. Ukrainan kansalaisyhteiskunta on panttivankina. Minskin rauhanaskelien sopimuksiakin on jo ainakin kaksi. Ukrainan sodan osapuolia on useampi. Kaikki sodan osapuolet syyttävät toisiaan Minskin sopimusten rikkomisesta. Voiko tämä johtaa muuhun kuin konfliktin syventymiseen ja syvempään sotaan? Tulitauko, aseidenriisunta ja sotatoimien korvaaminen poliittisilla neuvotteluilla on varmasti ainoa askel kohti rauhaa Ukrainassa. Euroviisut ja sitä kautta Suomen Yleisradio toteuttaa nyt irvokasta länsipropagandaa ja lentää Ukrainaan mustaksi linnuksi Venäjän vastaiseen blokkiin.

Tällä kohtaa taide ja kulttuuri, jota euroviisut toki edustavat, ei edistä Minskin sopimusten henkeä, riisu aseista tai tuo osapuolia lähemmäksi toisiaan. Olisiko Euroviisut voinut olla rauhan aloite? Ukraina on kieltänyt Venäjän euroviisuedustajan Julia Samoilovan pääsyn maahan, koska venäläinen taiteilija on esiintynyt Krimillä.

Krimillä puhutaan krimintataaria, ukrainaa ja venäjää. Krimillä yli puolet väestöstä puhuu venäjää. Kieli ja kulttuuri kulkevat käsi kädessä. Vaikka suomenruotsalaiset ovat suomalaisia ja suomenruotsalainen kulttuuri luonnollinen osa suomalaisuutta on se myös osa pohjoismaalaisuutta ja ruotsalaisuutta. Krimi tästäkin perspektiivistä näyttäytyy varsin luonnolliselta paikalta venäjänkieliselle taiteilijalle esiintyä, harjoittaa ammattiaan ja promota biisiään.

Suomen Norma John laulaa Ukrainassa englanniksi.  Suomalaiset viisuedustajat kertovat ennen kisoja kiertäneensä keskeisimmät eurooppalaiset isot kaupungit markkinoidakseen Suomen kappaletta Black Bird:iä. Norma Johnin taiteilijat ovat olleet matkalla kaupallisista syistä ja saamassa kisatuntua.

Euroviisut propagoivat ajatusta länsimaisesta demokratiasta. Rahalla saa ja markkinat ratkaisee. Euroviisuissa suuret maksajamaat pääsevät automaattisesti kilpailun finaaliin riippumatta esityksen laadusta. Pienet marginaalit kisaavat omassa sarjassaan ja voittaakseen pienen pitää valloittaa yleisöt vähintään kolme kertaa; kerran kotona ja kaksi kertaa varsinaisissa kisoissa.

Ikävää ja tarpeetonta! Euroviisut asettuvat pahan ilman linnuksi – black birdiksi ja hegemoniapommiksi Kiovaan vaikuttamaan fasistisen ja markkinavoimaisten arvojen puolesta.  Kisojen tunnus Celebrate Diversity – juhlitaan monimuotoisuutta, alkaa jo kääntyä itseään vastaan. Olen kyllä kuullut kaikki euroviisubiisit – tietenkin!  

Jätän tänä vuonna euroviisulähetyksen katsomisen väliin.  Kuuntelen vaihtoehtoisesti ja protestiksi rauhanlauluja. Onneksi eräät radikaalit suomalaiset reggae-artistit ja räppärit sellaisia edelleen laulavat – rauhantaiteilijat!

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit