Home >> Blogit >> Marko Korvela >> ISIS oli ja on

ISIS oli ja on

09.01.2020 - 19:00

Vuoden vaihteen kansainvälisiä uutisia on meilläkin hallinnut Lähi-idän konflikti, jossa osapuolina ovat ei niinkään yllättäen Yhdysvallat sekä alueen mahtivallat Irak ja Iran.

Muistamme hyvin, miten Yhdysvallat liittolaisineen hyökkäsi Irakiin vuonna 2003 ja hajoitti Saddam Husseinin johtaman hallinnon syillä, jotka myöhemmin on todistettu valheellisiksi. Taustalla olivat sekä kamppailu luonnonvaroista mutta myös Yhdysvaltojen imperialistinen tavoite saada geopoliittista valtaa alueella ja horjuttaa arkkivihollisensa Iranin asemaa.

ISISin nimellä tunnettu terroristijoukko muodostui myöhemmin pääasiassa Yhdysvaltojen hajoittaman Saddamin hallinnon korkeista militaarivirkamiehistä sekä Irakin sekaisin olleen armeijan nöyryytetyistä sunniupseereista. Moni heistä oli saanut koulutusta Yhdysvalloilta sodassa Irania vastaan.

Ei tarvita mitään salaliittoja sen toteamiseen, että vuosikymmenten suurvaltapolitiikka, ennen muuta Yhdysvaltojen sekaantuminen alueen kehitykseen, tuottivat, aseistivat ja kouluttivat ISIS-terrorijärjestön. Kannattaa myös muistaa, että taleban-liike muodostui niistä mujahediin-taistelijoista, jotka Yhdysvallat aseisti ja koulutti aikoinaan Afganistanin sodassa Neuvostoliiton tukemaa hallitusta vastaan.
ISISin ääri-islamistinen propaganda sai taakseen alueen väestöä, samaan tapaan kuin meillä Suomessa niin sanottu maahanmuuttajakriittinen äärioikeistolainen väki on nostanut päätään tismalleen vastaavilla teemoilla. Taustalla on ehdoton oikeassa olemisen ja kuuliaisuuden vaatimus sekä väkivaltaa ja terroria kaihtamaton taistelu väärinajattelijoita vastaan.

ISISin terrori on kohdistunut pääasiassa ei länsimaalaisia vaan länsimaalaismielisiksi koettuja muslimeja sekä ”vääräuskoisia” kuten jesidejä kohtaan. ISISin taustalla on aatteellisesti paitsi hyvin fundamentalistisesti tulkittu islam, myös syvä viha ja katkeruus kristillisperäiseksi tulkittua länsimaisuutta ja myös sekulaaria modernismia kohtaan. Pyhä sota vääräuskoisia vastaan, jonka perusteluja on haettu aina ristiretkistä alkaen. Alistetuilla on näemmä ptkä muisti.

Syyrian levottomuuksien takana oli alun perin oikeutettu huoli toimeentulosta ja tulevaisuudesta. Konfliktista muotoutui nopeasti niin sanottu ”sijaissota”, ”proxy war”, joka avasi tilaa ulkovaltojen interventioille ja kaikenlaisille liikkeille, myös ääri-islamistiselle ISISille. Yhdysvallat joutui toteamaan päästäneensä pedon irti, ja sen torppaamiseksi lähinnä vasallivaltioksi alistettu Irak joutui turvautumaan Yhdysvaltojen asevoimiin.
ISIS kukistettiin monikansallisen liittouman voimin, jossa mukana olivat muun muassa kurdit, Syyrian armeija ja sen tukena Venäjä sekä Yhdysvaltojen tukemat joukot.
Ristiriitaista on ollut, että ISISin tavoitteita ovat samaan aikaan tukeneet muun muassa Yhdysvaltojen kannattamat, Syyrian hallitusta vastaan taistelevat erilaiset joukot että Nato-maa Turkki. Syyrian konfliktissa on ollut reilut 200 eri osapuolta taistelemassa keskenään ja toisiaan vastaan, eikä kenelläkään ole lopulta käsitystä siitä, että mitä helvettiä siellä oikein tapahtuu. Tämä on osoitus imperialistisen politiikan ristiriitaisuudesta, joka johtaa vain uusiin konflikteihin eri puolilla maailmaa. Sekasorto palvelee aina vahvemman, tässä tapauksessa Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten etuja.

Tällä hetkellä Syyriassa käydään edelleen sotaa, jonka hallituksen joukot ovat voittamassa.

Yhdysvallat haluaa tietysti säilyttää valta-asemansa alueella. Yhdysvallat murhaa Iranin johtavan asevoimien upseerin ja samalla joukon Irakin upseeristoa lennokki-iskulla Bagdadissa tilanteessa, joka on Irakille erittäin hankala. Tässä nyt ei ole mitään uutta siihen, että Yhdysvallat on suorittanut tuhansia murhaavia lennokki-iskuja Lähi-idässä ilman että on tarvinnut tai hakenut mitään oikeutusta murhateoille. Irak on sisäisesti hajalla ja tulee olemaan pitkään.

Irak vetää iskusta herneen nenään ja vaatii Yhdysvaltoja vetäytymään. Yhdysvallat ei tottele, vaan vetoaa muun muassa siihen että Irakin pitäisi maksaa sen Irakin alueelle perustemansa sotilastukikohdan kustannukset. Tässä paukkuvat jo niin monet pykälät YK:n taholta, että Yhdysvallat on pakko asettaa jonkinlaisten pakotteiden kohteeksi. Uskomatonta on, että Suomi, joka on Yhdysvaltojen liittolainen alueella, ei tee elettäkään vetääkseen joukkonsa pois tilanteesta. Sekin on selvästi kansainvälisen lain vastaista.

Euroopan unioni on rankaissut Venäjää tiukin sanktioin sen rikkoessa kansainvälisiä sopimuksia ennen muuta Krimin anneksoinnin myötä. Missä viipyy Yhdysvaltojen toimien tuomitseminen ja pakotteet Yhdysvaltoja vastaan? Maa selkeästi rikkoo kansainvälistä lakia. Eikä ollut edes ensimmäinen kerta – viittaan nyt tässä vain hyökkäykseen Irakiin vuonna 2003, jolla ei ollut kansainvälisen yhteisön hyväksyntää.

Miksi Suomi jatkaa yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa? Minkä vuoksi Suomi edelleen tekee aseyhteistyötä Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten kanssa ja aikoo jopa ostaa Yhdysvalloista miljardien arvosta sotateknologiaa?

Miettikääpä Suomen ja Yhdysvaltojen välistä yhteistyö- ja avunantosopimusta tämän valossa. Yhdysvallat ei ilmeisesti aio antaa sen alustamaalle tiukan paikan tullen mitään sananvaltaa. Yhdysvaltojen vaikutusvaltaa Suomessa ei voisi millään tavalla rajoittaa konfliktin tullen. Yhdysvallat tekee mitä se suurvaltapoliittisten intressiensä mukaan haluaa, riippumatta pienen Suomen tahdosta. Miksi Suomi haluaa vapaaehtoisesti olla mukana suurvaltapolitiikan välineenä?

Tekijä