Home >> Blogit >> Jp V Nen >> Saunasta ei ole WOW-jutuksi keskustakirjastossa

Saunasta ei ole WOW-jutuksi keskustakirjastossa

05.03.2014 - 09:51
(updated: 02.06.2016 - 15:08)
  • JP Väisänen: "On ilmeistä, että kirjastosta tulee saunan pysyvä sponsoroija ja tämä leikkaa luonnollisesti kirjaston perustoiminnan määrärahoista."
JP Väisänen: "On ilmeistä, että kirjastosta tulee saunan pysyvä sponsoroija ja tämä leikkaa luonnollisesti kirjaston perustoiminnan määrärahoista." / kuva M Laitinen

Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunta äänesti eilen (4.3.2014) kokouksessaan sisällytetäänkö sauna uuteen keskustakirjastoon jonka hankesuunnitelma hyväksytään kesään mennessä ja jonka päätöskäsittely on kaupungin valtuustossa vasta alkukeväästä 2015.

Miksi äänestin saunaa vastaan?  Taustakaksi on hyvä tietää pari seikkaa. Kirjastonjohtaja Tuula Haavisto oli esitellyt lautakunnalle perusteellisesti ja selvästi hankeen tiedot ja suunnitelmat. Lautakunnalle oli perin  selvää, että kysymys oli siitä, mihin keskustakirjaston tiloja halutaan käyttää.

Imagosyyt eivät sytyttäneet minua kuten vihreitä, kokoomuksen ja rkp:n lautakunnan jäseniä. Kansalliset elementit Sibelius, Sisu ja Sauna eivät tee keskustakirjastosta WOW-hanketta. Sen tekee kirjaston perustehtävä; lukemiseen ja sivistykseen ohjaaminen, kansalaisuuden vahvistaminen ja demokratian edistäminen.

Olen koko saunakeskustelun ajan sanonut, että saunan sijaan on keskusteltava siitä, miten keskustakirjasto ei kaupallisena tilana voidaan toteuttaa. Apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen on kertonut 16 miljoonan rahoitusvajeesta. Guggenheimin ja muiden sponsorirahaan tarvitsevien kulttuurihankkeiden yhteisvaikutus on tehnyt tilanteesta hankalan.

Kaupungin on syytä avata vakavat keskustelut keskustakirjaston rahoittamisesta uudelleen myös valtion kanssa. On saatava aikaan selkeä päätös kirjaston rahoittamisesta niin, että kirjaston perustoiminta turvataan valtakunnallisesti merkittävänä kirjastokonseptin kehittäjänä ja selvästi kansalaisten omana ja  demokraattisena ei kaupallisena tilana. Keskustakirjaston hanke ei myöskään saa vaarantaa lähikirjastoverkkoa. Saunan kaltaiset kirjastotoiminnan selvästi ulkopuoliset hankkeet, bisnesmiesten ja yrittäjien toiveet mitä ihmeellisimmistä asioista osana keskustakirjastoa vaarantavat koko hankkeen uskottavuuden ja sitä kautta myös hankaloittavat rahoituspäätöksiä.

Tässä muutama fakta keskustakirjaston saunasta.

Saunalle on kilpailun voittaneessa ehdotuksessa varattu 218 neliötä toisen kerroksen eteläpään kärjestä. Saunaan on sisällytetty kaksi löylyhuonetta á 17m2, kaksi pesuhuonetta á 32m2 ja kaksi pukuhuonetta á 30m2+ wc:tä 2x 7m2 sekä yhteinen kokoontumistila 44m2.

Keskustakirjaston kakkoskerros on oppimisen ja tekemisen tilaa.  Kerrosneliön hinta tehdyn hinta-arvion perusteella on keskimäärin 5944 euroa. Saunatiloissa neliö maksaa 6116 euroa, koko sauna-alue 1 333 200e. Vastaava pinta-ala kerroksen keskihinnalla maksaisi 1 306 692.

Keskustakirjaston kiinteistön vuokra kirjastolle on 38e/m2. 

Mistä nyt löytyy sellainen saunayrittäjä, joka pysty saunaa näillä taloudellisilla realiteeteillä pyörittämään? On ilmeistä, että kirjastosta tulee saunan pysyvä sponsoroija ja tämä leikkaa luonnollisesti kirjaston perustoiminnan määrärahoista.
Tekijä

Kirjoittajan blogipostaukset