Home >> Blogit >> Jp V Nen >> Kaupalliset WOW- ja PUSH- hankkeet näivettävät omaperäistä ja asukaslähtöistä kulttuuria

Kaupalliset WOW- ja PUSH- hankkeet näivettävät omaperäistä ja asukaslähtöistä kulttuuria

18.07.2014 - 09:40
(updated: 02.06.2016 - 15:08)
  • Helsingin kulttuuribudjetti on lyöty jäihin mutta kaupunginhallitus päättää silti rahoittaa MTV:n Push Helsinki 2014 -tapahtumaa 637 500 eurolla
Helsingin kulttuuribudjetti on lyöty jäihin mutta kaupunginhallitus päättää silti rahoittaa MTV:n Push Helsinki 2014 -tapahtumaa 637 500 eurolla / kuva Helsingin kaupunki

Helsingin kaupungin poliittinen eliitti on taas innoissaan kansainvälisestä kulttuurikonseptista. Ensi elokuussa nuorison suosima MTV-mediakanava lähettää Helsingistä puolen tunnin ajan kansainvälistä musiikkia, muotia ja kulttuuria. Helsingin kaupunki sponsoroi tapahtumaa puolta tuntia pitempään, kolme kuukautta.

Samaan aikaan kaupungin kulttuuribudjettia ajetaan kovaa vauhtia alas. Valtaosa helsinkiläisistä taiteilijoista elää köyhyysrajan alapuolella ja kaupunkilaisten lähikulttuuriavustuksiin tai lähikirjastojen toimintaan ei ole tiedossa korotuksia.

Kaupunginhallitus pakotti kulttuuri- ja kirjastolautakunnan esittämään kulttuurikeskuksen ja kirjaston taloussuunnitelmaksi 2015 kaupunginjohtaja Pajusen näivettämislukuja. Hetimiten tämän jälkeen kaupungin hallitus päätti kuitenkin  rahoittaa MTV:n Push Helsinki 2014 -tapahtumaa 637 500 eurolla.

Helsingin kaupungin lähteminen MTV:n hankkeen rahoittajaksi kertoo poliittisen eliitin kulttuuripolitiikasta tai paremminkin sellaisen puutteesta. Kaupallisuudelle sydämensä ja järkensä menettäneet päättäjät eivät edelleenkään ymmärrä ettei kulttuuria voi ostaa. Helsinkiläinen kulttuuri siinä missä Berliiniläinen tai New Yorkilainen syntyy paikallisesti ja rikastuu osallistumalla – ei ulkoa keinotekoisesti kaukaa tuomalla tai rahapaperiin käärimällä.

Ulkomaalaisilla ja läpeensä kaupallisilla Guggenheimin WOW ja MTV:n PUSH tapahtumien kaltaisilla hankkeilla syödään pala palata kaupungin omien kulttuuribudjettien kasvuvarat ja näivetetään asukaslähtöistä todellista kulttuuria.

Tekijä

Kirjoittajan blogipostaukset