Home >> Blogit >> Jp V Nen >> Huppu silmillä Pussy Riot tuomioissa

Huppu silmillä Pussy Riot tuomioissa

21.08.2012 - 11:43
(updated: 02.06.2016 - 15:08)

Venäjän ulkoministeri Lavrov kertoo, että maan ihmisoikeudet ovat myös Suomen asia ja niistä voidaan keskustella. Lavrovin Suomen tämän viikkoisella vierailulla nousi odotetusti esille punkperformanssi, jossa huppupäiset naiset kritisoivat Venäjän presidenttiä. Venäläinen feministinen punkperformanssiryhmä Pussy Riot on aiemminkin käsitellyt teoksissaan muun muassa naisten asemaa Venäjällä ja nostanut esiin Venäjän vähemmistöihin kuten sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kohdistuvaan riiston.

Performanssi feministinen kannanotto vallan sovinismille

Yhteiskunnallista taidetta ei sovi syyttää siitä että se hakeutuu sellaisiin paikkoihin, jotka eivät pyri kesyttämään sen viestiä. Pussy Riotin taide on näkynyt Moskovan metroasemilla, talojen katoilla ja viimeksi kirkossa. Pussy Riotin performanssissa pyydettiin neitsyt Mariaa karkottamaan Putin. Pussy Riotin anarkistit ovat ihan varmaan ymmärtäneet, että kirkossa esitetty teos tulee aiheuttamaan keskustelua. Siihen Putinin karkotus- teoksella oli varmasti pyritty.

Kun suomalaiset taiteilijat ja tutkijat osoittivat muutama vuosi sitten räntäsateessa mieltä toimeentulonsa puolesta, koko eduskuntatalon pituisella banderollilla ja sitten levittivät banderollin pitkin pituuttaan Kiasman aulaan, olivat paikalla kaikki Kiasman turvallisuudesta vastaavat tahot. Taiteilijoiden viestiä ” Työllistyy omassa työssään - montako reikää vyössään”, ei voi kuvailla kovin radikaaliksi. Mutta taiteilijoiden käärinliinan avaaminen nykytaiteen museon aulassa oli taidemuseolle kuitenkin ”uspenskia”. Meitä nuhdeltiin siitä, että olimme käyttäneet taidemuseon tilaa väärin mutta emme saaneet rangaistusta.

Elämä lyhyt, taide pitkä

Taide saa ottaa itselleen erilaisia tehtäviä. Minusta kiinnostavaa taidetta ovat teokset, jotka ottavat itselleen yhteiskunnan kuokkavieraan roolia ja nousevat esiin väärissä paikoissa ja puhuvat silloin kun muut ovat hiljaa. Jollekin ahdasmielisille tämä voi olla pelkkää huliganismia. Ymmärrän uskovaisia, jotka ovat loukkaantuneita kirkkohäiriköinnistä. Epäsovinnaisuus on harmillisen vähän sallittua muissakin maissa. On mielestäni suuri virhe eristää yhteiskunnalliseen keskusteluun pyrkineitä vankilaan niin kuin nyt Venäjällä Pussy Riotin suhteen tehdään.

Pussy Riot ryhmälle on annettu ensimmäiset tuomiot – 2,5 vuotta vankeutta. Tuomioiden kovuus kertoo siitä, miten vaarallisena nyky-Venäjän eliitti pitää kritiikkiä oloissa, joissa suurta osaa kansasta kurjistetaan. Venäjän ulkoministerin mukaan ne voivat vielä ylemmissä tuomioistuimissa muuttua.

Jumala on kuollut – eläköön jumala

Madonna, Björk ja moni muu tunnettu taiteilija on osoittanut tukea villeille venäläisille taiteilijoille ja puolustaneet kannanotoissaan sananvapautta. Uutisten mukaan performanssitaiteilijoita syytetään jumalanpilkasta. Jos uutisia on uskominen, radikaalia ei ole nyt todeta että jumalaa ei ole vaan, että ja jumala Venäjällä on Putin.

Tekijä

Kirjoittajan blogipostaukset