Home >> Duunarille monoa ja lämmintä kättä

Duunarille monoa ja lämmintä kättä

18.09.2018 - 12:30
(updated: 18.09.2018 - 12:52)
  • Antisipilistit ovat sitkeästi vastustaneet Sipilän huonoa politiikkaa.

Tämä hallitus on käynyt sellaiseen hyökkäykseen työväkeä kohtaan, että en muista vastaavaa nähneeni. Kokeneemmat kertokoon, milloin näin on aiemmin tapahtunut. Nyt on vaikeaa tulla työläiseksi, tehdä duunia työläisenä ja etenkin olla työtön työläinen. Turpiin tulee joka käänteessä.

Ammattiin opiskelevilta on viety oikeus lähiopetukseen, jota on nykyään alle kolmannes siitä, mitä aiemmin. Koulutuksesta on leikattu 190 miljoonaa ja se näkyy muun muassa siinä, ettei läheskään joka paikkaan saada päteviä opettajia. Opetuksesta vastaa usein henkilö, jolla ei ole minkäänlaista pedagogista osaamista.

Kun itse opiskelin 90-luvun lopulla Varsinais-Suomen maaseutuoppilaitoksessa puutarhalinjalla, meillä oli jatkuvasti lähiopetusta, saimme kolme lämmintä ateriaa päivässä, eikä oppikirjoihin kulunut juurikaan rahaa. Osa sai jopa palkallisen harjoittelupaikankin. Nykyään harvalla tulevalla duunarilla käy näin hyvä tuuri.

Työsuhteissa oleville on yhtä kaikki sälytetty suurempaa taakkaa. Kiky-sopimus pidensi työaikoja ja alensi palkkoja, palkankorotukset ovat olleet käytännössä nollalinjalla jo pitkään ja nyt meinataan helpottaa vielä irtisanomistakin.

Jatkossa, jos hallitus saa tahtonsa läpi, voisi alle 20 hengen yrityksissä erottaa työntekijän esimerkiksi epäasiallisen käytöksen vuoksi. Mikä sitten olisi epäasiallista? Varmaan vaikkapa se, että kehtaisi yrittää käytännössä paikallista sopimista, eli pyytäisi palkankorotusta.

Työttömäksi joutuminen on kuitenkin se kaikkein pahin virhe, jonka voi duunari tehdä. Silloin iskee aktiivimalli, ansiosidonnaisen 100 päivällä lyhennetty kesto ja työvoimapalveluiden olemattomat resurssit niskaan. Pitäisi olla aktiivinen, mutta oikealla tavalla aktivoitumiseen ei juuri ole mahdollisuuksia. Pitäisi äkkiä kouluttautua uudelleen ja vaihtaa dynaamisesti alaa, mutta kun sitä ammattikoulutusta on leikattu, eikä työkkärillä oikein ole tarjota mitään. Siinähän sitten kärvistelet.

On loistavaa, että SAK ja STTK:n ja Akavan liittoja on lähtenyt toimiin irtisanomissuojan heikentämistä vastaan. Oikein tehty! Nyt pitäisi vain viedä taistelu loppuun asti ja tehdä se, missä kikyn ja aktiivimallin suhteen jäätiin puolitiehen. Tämä hallitus ei taivu, ellei voimalla taivuteta.

Sipilä jo haaveilee siitä, miten hän voi ministerin uran jälkeen palata yrittäjäksi ja jaella irtisanomisia alaisilleen ”Liisa, olet heikoin lenkki. Sinut on erotettu!”

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Pääsihteerin palsta