Home >> Artikkelit >> Näkemiin Lenin!

Näkemiin Lenin!

14.06.2022 - 14:15
(updated: 15.06.2022 - 12:38)
  • Joukko SKP:n jäseniä poseeraa Kotkassa yhdessä Leninin patsaan kanssa.

SKP:n edustajakokous vietti vielä 11.6. iltaa Leninin kanssa Kotkan Pohjoispuistokadulla. Kotkassa oli vielä tuolloin Suomen viimeinen Lenin patsas, jonka kohtalo oli katkolla 13.6. kaupunginvaltuuston kokouksessa. Tuossa kokouksessa päätettiin äänestyksen jälkeen tämäkin patsas poistaa katukuvasta.

Lenin joutui Putinin politiikan syntipukiksi ja pelinappulaksi siitä huolimatta, että hän olisi kuvannut Putin toimintaa venäläisille haitalliseksi tsaristiseksi isovenäläisyydeksi. Lenin uskoi kansojen itsemääräämisoikeuteen ja antoi itsenäisyyden niin Suomelle kuin Ukrainallekin 1917. Suomen itsenäisyys säilyi, mutta Ukraina ajautui sotaan Bolsevikkeja vastaan ja oli lopulta yksi viidestä Neuvosto-tasavallasta, jotka yhdessä loivat Neuvostoliiton joulukuussa 1922.

Lenin poistui poliittiselta näyttämöltä kun Neuvostoliitto syntyi. Syynä tähän olivat toistuvat sydänkohtaukset, joista ensimmäisen hän sai toukokuussa. Joulukuun sydänkohtauksen jälkeen hän ei enää osallistunut aktiivisesti politiikkaan ennen kuolemaansa tammikuussa 1924.

Leninin suurimmat ansiot ovat tietenkin Lokakuun vallankumous ja sen jälkeen seurannut Neuvostoliiton rakentaminen. Hän osoitti ymmärtävänsä poikkeuksellisen hyvin sekä joukkoliikkeiden rakentamisen että johtamisen. Hänen aikanaan Bolsevikit joutuivat jatkuvasti kamppailemaan olemassaolostaan ja puolue olisi voinut menettää valtansa hetkellä millä hyvänsä. Tilanne oli kuitenkin Leninin kuoleman aikoihin tasaantumassa.

Ennen kuolemaansa Lenin kirjoitti niin sanotun testamenttinsa. Siinä hän varoitti suorin sanoin Stalinista, ja toivoi puolueen löytävän tämän sijaan pääsihteerin, ”joka olisi suvaitsevampi, lojaalimpi, kohteliaampi ja huomaavaisempi tovereita kohtaan, vähemmän oikutteleva jne.” Lenin näki miten puolueen yhtenäisyys vaarantuisi Stalinin ja Trotskin valtataistelussa ja toisaalta sen miten Stalinin huonommat ominaisuudet aiheuttaisivat ongelmia tulevaisuudessa.

Lenin ei kuitenkaan ole vastuussa Stalinin teoista ja vielä vähemmän Putinin nykyisestä politiikasta. Lenin-patsaiden poistaminen on siksi väärä ratkaisu, mutta onneksi historia on osoittanut myös sen, että huonoja päätöksiä voidaan perua.

Siis näkemiin Lenin ja näkemisiin kun ajat muuttuvat. Kotkassakin riittää puistoja, joihin palata!

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista + Pääsihteerin palsta