Home >> Blogit >> Simo Suominen >> Itsenäisyyspäivän terveisiä

Itsenäisyyspäivän terveisiä

06.12.2013 - 15:14
(updated: 02.06.2016 - 15:08)
  •  Simo Suominen (kuvassa vasemmalla - oikealla SKP:n pääsihteeri Ketoharju)  vaatii itsenäisyyden nimissä pankkien ja suurten yhtiöiden päätäntävallan ja omaisuusoikeuden rajoittamista.
Simo Suominen (kuvassa vasemmalla - oikealla SKP:n pääsihteeri Ketoharju) vaatii itsenäisyyden nimissä pankkien ja suurten yhtiöiden päätäntävallan ja omaisuusoikeuden rajoittamista. / kuva JP Väisänen

Näin itsenäisyyspäivänä monet juhlivat päivää erilaisin tavoin. Itse olisin halunnut osallistua Tampereella järjestettävään kiakkovierasjuhlaan, mutta vietänkin itsenäisyyspäivääni lentokentällä, ja myöhemmin Euroopan yllä.

Minulla on ilo olla Suomen Kommunistisen Nuorisoliiton, sekä yleisemmin Suomen, edustajana kahdeksannessatoista maailman nuorten ja opiskelijoiden festivaalissa. Juhla pidetään Ecuadorin Quitossa, jossa viivyn viikon ajan. Festivaali vetää imperialismin vastaisia nuorisoliikkeitä jokaiselta mantereelta, ja lähes jokaisesta maasta. Tänä vuonna teemana ovat imperialismin vastaisuus, rauha, solidaarisuus ja sosiaalinen muutos.

Itsenäisyyspäivän viettäminen näin kansainvälisissä merkeissä on Suomen nationalistisessa ilmapiirissä kummallista, mutta mielestäni en voisi viettää itsenäisyyspäivää yhtä sopivissa merkeissä. Erityisesti festivaalin imperialismin vastainen teema on kaivattua Suomessa, jossa rahapoliittinen päätäntävalta on jo lakikirjoissakin luovutettu muuan pankille, ja sen osakkeenomistajille. Myös muiden sijoittajien ja suuryritysten valta nykyajan Suomessa tekee festivaalista erityisen ajankohtaisen.

Itsenäisyydestä

Kun päätöksentekoa tehdään entistä avoimemmin sijoittajien eduksi, ja kun yhtiöt voivat kilpailuttaa valtioita keskenään, itsenäisyys ei enää voi olla kapitalistista. Itsenäisyys tällaisessa maailmassa edellyttää ehdottomasti pankkien ja suurten yhtiöiden päätäntävallan ja omaisuusoikeuden rajoittamista, sillä ne vastaavat niin keskeisistä yhteiskuntamme toiminnoista. Demokratia edellyttää, että meidän tulevaisuuttamme ei päätetä suljetuissa yhtiökokouksissa ympäri maailmaa, vaan avoimessa keskustelussa demokraattisissa päätöksentekoelimissä. 

Tämän takia myös Quitossa tuomitaan rasistiset ja oikeistopopulistiset liikkeet, jotka ensin huutavat itsenäisyyttä, mutta heti perään julistavat yksityisomaisuuden pyhyyttä ja kansainvälistä imperialismia.

Kansainvälisyydestä

Jos Quitossa tiedetään, että itsenäisyys ei ole nationalistien asialistalla, niin festivaaleilla tiedetään myös, että kansainvälisyyttä ei ole ilman itsenäisyyttä. EU:n keskusjohtoinen käskyttäminen ei ole festivaalin osallistujille kansainvälisyyttä, vaan imperialismia. Todellinen tasa-arvoinen kansainvälisyys vaatii itsemääräämiskykyisiä itsenäisiä kansoja, ja niiden välistä yhteistyötä.

Tämä kertoo myös kommunistien roolista suomalaisessa politiikassa. Suomen poliittisista liikkeistä vain kommunistit ovat edustettuina Quiton festivaaleilla. Muut nuorisoliikkeet eivät ole kokeneet EU:n keskusvaltaisuutta vastustuksen arvoiseksi, jonka takia ne ovat jättäytyneet festivaaleilta pois.

Terveisiä

Haluan toivottaa hyvää itsenäisyyspäivää kaikille. Antamalla nämä terveiset, sekä raportoimalla festivaalin tapahtumista haluan muistuttaa, että itsenäisyys ei ole mikään rasistien yksinoikeus, ja että itsenäisyys voi tarkoittaa montaa eri asiaa, ja sitä voi ajaa monin eri keinoin. Tästä reissusta kuulette vielä.

Tekijä

Kirjoittajan blogipostaukset