Home >> Blogit >> Heikki Ketoharju >> Perusturva-aloite syyniin

Perusturva-aloite syyniin

13.08.2013 - 16:38
(updated: 02.06.2016 - 15:08)

SKP:n edustajakokouksessa hyväksyttiin iso nippu erilaisia asiakirjoja täynnä hyviä tavoitteita. Kieli on kuitenkin paikoin koukeroista, eikä jokaista ideaa välttämättä huomaa asiakirjojen seasta. Sen takia päätin aloittaa blogaussarjan, jossa esitellään muutamia puolueemme keskeisiä aloitteita, ja pyritään avaamaan niiden taustoja. Ensimmäisenä käsittelyssä on perusturva-aloite.

Eroon byrokratiasta

Nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä on jähmeä ja byrokraattinen. Se juoksuttaa ihmistä luukulta toiselle, laittaa täyttämään vaikeaselkoisia lomakkeita ja saa monet jättämään heille kuuluvat etuudet hakematta. Jos tuen saa, se on pieni, eikä kaikistellen riitä edes vuokraan, muista elämisen kustannuksista puhumattakaan.

Siksi sosiaaliturva on pistettävä täysremonttiin. Sitä on yksinkertaistettava, ja tukien tasoa on nostettava niin että niillä tulee toimeen. SKP:n ratkaisu ongelmaan on Perusturva.

Mikä ihmeen perusturva?

Perusturvan keskeinen tavoite on karsia byrokratiaa ja tehdä sosiaaliturvajärjestelmästä inhimillisempi. Työllä on tultava toimeen, ja jos ei työtä saa, yhteiskunnan on taattava riittävä toimeentulo – yhdeltä luukulta. SKP:n perusturva-aloitte on neliosainen:

  • 1200 euron perusturva kaikille työttömille, opiskelijoille, eläkeläisille ja muille, jotka eivät muuten toimeentuloaan saa.
  • Laki 1800 euron minimipalkasta: työn vastaanottaminen kannattaa aina!
  • Verotettavan tulon alarajaa nostetaan tuntuvasti.
  • Rahat perusturvaan otetaan verottamalla rikkaita nykyistä raskaammin. Pörssikauppa ja pääomatulot ovat hyviä kohteita.

1200 euron perusturvan rinnalle jää edelleen joukko tarveharkintaisia etuuksia, kuten esimerkiksi asumistuki. Mallin toimimiseksi tarvitaan myös kohtuuhintaisia vuokrakämppiä, jotta tuki ei katoa grynderien taskuun.

Mielestäni perusturvassa tulisi olla lisäksi mahdollisuus pieneen tienestiin ilman että tukea leikataan.

Sanat todeksi!

Toreilla kierrellessäni olen todennut, että perusturva-aloitteemme saa laajaa kannatusta ihmisiltä. Moni kokee, että juuri riittämättömät tuet ja turha byrokratia ovat nykyisen järjestelmän suurimmat ongelmat.

Mielestäni sosiaaliturvan korjaaminen on loistava pohja laajemmalle yhteistyölle työväenliikkeen kesken. Olisiko tässä kansalaisaloitteen paikka?

Tekijä

Kirjoittajan blogipostaukset