Home >> Artikkelit >> Uusi vuosi, uusi sota?

Uusi vuosi, uusi sota?

03.01.2020 - 18:15
(updated: 03.01.2020 - 18:44)
  • Lapsia Teheranilaisessa puistossa kesällä 2019. Kuva Wikipedia

Yhdysvaltojen isku Bagdadin lentokentälle, jossa kuoli viiden muun henkilön ohella Iranin vallankumouskaartin Quds-erikoisjoukkojen komentaja kenraali Qassem Soleimani, on epäilemättä kosto siitä, että Iran oli tukemassa Yhdysvaltain Irakin suurlähetystöä vastaan suunnattuja mielenosoituksia.

Trumpin puheet siitä, että Soleimani olisi vastuussa satojen irakilaisten mielenosoittajien kuolemasta, saati miljoonien kuolemasta alueella, ovat sitä vastoin tuulesta temmattuja ja kehno peruste hyökkäykselle. Tosin Lähi-idässä Yhdysvalloille on aina kelvannut heikompikin tekosyy.

Yhdysvaltojen tarkoitus on luoda alueelle epävakautta, johon vedoten se voi perustella sotilaallisen läsnäolonsa alueella. Sen avulla se voi turvata omat etunsa ja resurssinsa, eikä se häikäile tämän tavoitteen eteen vaarantaa alueen ihmisten turvallisuutta ja hyvinvointia. Sivulliset uhrit eivät merkitse mitään kun Yhdysvallat ajaa imperialistisia päämääriään.

Tällä kertaa panokset ovat tavallistakin korkeammalla. Iranin presidentti Hassan Rouhani on jo ilmoittanut, että maa tulee kostamaan Yhdysvaltain toimet. Se, miten laajaksi tämä kosto eskaloituu jää nähtäväksi, mutta kun Iran on lähentänyt suhteitaan Kiinaan ja Venäjään, ei ole liioiteltua sanoa, että todelliset mahdollisuudet jopa suursotaan ovat olemassa.

Joka tapauksessa Yhdysvaltojen hyökkäys on tuomittava. Se osoittaa samaa kuin yksipuolinen irtautuminen ydinsopimuksesta vuonna 2018: Yhdysvallat ei ole missään vaiheessa todella pyrkinyt liennyttämään jännitteitä Iranin suuntaan tai Lähi-idässä ylipäänsä ja se on valmis vaarantamaan meidän kaikkien tulevaisuuden omien etujensa takia.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Pääsihteerin palsta