Home >> Artikkelit >> Array >> Reilun osuuskaupan puolesta -lista HOK-Elannon vaalissa israelilaisten tuotteiden boikotoimiseksi

Reilun osuuskaupan puolesta -lista HOK-Elannon vaalissa israelilaisten tuotteiden boikotoimiseksi

04.03.2024 - 17:45
(updated: 04.03.2024 - 18:04)
  • Palestiina-solidaarisuusmielenosoitus Eduskuntatalon edessä, kuvassa kylttejä ja Palestiinan lippuja
Kuva: Emma Grönqvist.

Helsingin osuuskauppa Elannon vaaliin osallistuu Reilun osuuskaupan puolesta -lista, joka haluaa palauttaa osuustoiminnan juurilleen: kehittää edullista, ekologisesti kestävää ja reilua osuustoimintaa, jonka hallinnossa kuuluu jäsenten ja työntekijöiden ääni. Tutustu vaaliohjelmaan artikkelin lopussa!

Reilun osuuskaupan puolesta -listalla on kommunisteja, muita vasemmistolaisia, punavihreitä ja sitoutumattomia ehdokkaita – yhteensä 40.

Israelilaiset tuotteet pois HOK-Elannosta

Reilun osuuskaupan puolesta -lista esittää, että HOK-Elanto poistaa valikoimistaan israelilaiset tuotteet ja boikotoi niitä niin kauan kuin Israel jatkaa Palestiinan alueiden laitonta miehittämistä, sotaa ja apartheid-politiikkaa.

– Esitämme israelilaisten tuotteiden boikotoimista, koska niin ostaminen tukee Israelin taloutta ja rahoittaa Israelin valtion toteuttamaa kansanmurhaa, perustelee HOK-Elannon vaalissa ehdokkaana oleva Sadek Elwan.

– Lisäksi useat israelilaiset tuotteet käyttävät hyväksi Israelin siirtokuntien laittomasti valtaamia palestiinalaisten maita ja luonnonvaroja.

Myös Suomen palestiinalaisten siirtokuntayhdistyksessä aktiivisesti toimiva Sadek Elwan muistuttaa, että osuuskauppaan löytyy maailmalta vastuullisempia tuotteita korvaamaan kustannustehokkaasti israelilaisia tuotteita.

Reilun osuuskaupan puolesta -listan ehdokkaat ovat sitoutuneet boikottiin ja jakavat useiden HOK-Elannon toimipaikkojen luona informaatiota tuotteista, joita on syytä boikotoida.

Reilun muutoksen ohjelma

Reilun osuuskaupan puolesta -listan vaaliohjelmassa esitetään muun muassa välttämättömyystarvikkeiden hintojen alentamista ja bonusjärjestelmän muuttamista oikeudenmukaisemmaksi, monipuolista lähikauppaa, lisää ympäristötekoja, parempia työehtoja ja lisää työpaikkoja osuuskauppaan, reilua kansainvälistä kauppaa sekä lisää vaikutusmahdollisuuksia osuuskaupan jäsenille ja työntekijöille.

Ehdokkaat

Listalla Reilun osuuskaupan puolesta – kommunistit ja sitoutumattomat ovat ehdolla HOK-Elannon edustajistoon:

941 Arto Aijala, työsuojeluasiantuntija (sitoutumaton, Helsinki),

942 Matti Christensen, eläkeläinen (Kerava),

943 Heikki Ekman, piirisihteeri (Vantaa),

944 Sadek Elwan, palestiinalainen kriisityöntekijä (sitoutumaton, Helsinki),

945 Christer Falenius, eläkeläinen (Helsinki),

946 Maija Hakanen, filosofian tohtori (Helsinki),

947 Yrjö Hakanen, toimittaja (Helsinki),

948 Päivi Hedman-Agyol, terveydenhoitaja (Helsinki),

949 Emilia Heikkinen, opiskelija (Helsinki),

950 Tiina Heino, asiantuntija, (Tuusula),

951 Pia Honkanen, parturi-kampaamoyrittäjä (sitoutumaton, Helsinki),

952 Pekka Kallioniemi, tekniikan lisensiaatti (Espoo),

953 Jari Karttunen, pääsihteeri (Vantaa),

954 Maija Karvonen-Motsakov, kielenkääntäjä (Espoo),

955 Heikki Ketoharju, ohjelmistosuunnittelija (Helsinki),

956 Toivo Koivisto, eläkeläinen (Helsinki),

957 Talvikki Koivu, teologian tohtori (Helsinki),

958 Marko Korvela, toimittaja (Vantaa),

959 Ossi Kähmi, linja-autonkuljettaja (Vantaa),

960 Kaisa Laine, lääkäri, eläkkeellä (Helsinki),

961 Hilkka Lappela, musiikinopettaja (Helsinki),

962 Raisa Lehtomäki, pappi (sitoutumaton, Helsinki),

963 Juhani Lilja, teknikko (Helsinki),

964 Ebba Matinlassi, toimistosihteeri (Vantaa),

965 Outi Mononen, opettaja (Helsinki),

966 Johan Mångård, musiker (Raseborg),

967 Jiri Mäntysalo, koulutus- ja tiedotussihteeri (Vantaa),

968 Paula Pere, eläkeläinen (sitoutumaton, Helsinki),

969 Matti Piirainen, kirvesmies (sitoutumaton, Vantaa),

970 Heikki Poroila, kirjastonhoitaja (Helsinki),

971 Jori Porspakka, eläkeläinen (Tuusula),

972 Senja Räsänen, eläkeläinen (Helsinki),

973 Olli Salin, VTK (sitoutumaton, Helsinki),

974 Tiina Sandberg, pääsihteeri (Helsinki),

975 Markku Sundell, eläkeläinen (Helsinki),

976 Hannu Tuominen, tiedonhallinnan koordinaattori (Porvoo),

977 Valo Vaeltaja, tradenomi (Helsinki),

978 Arto Viitaniemi, toimitsija (Järvenpää),

979 Heikki Vuorinen, professori (Helsinki),

980 Juha-Pekka Väisänen, käsitetaiteilija (Helsinki).

Vaalisivu skp.fi:ssä, jossa tietoja myös Pirkanmaan osuuskauppavaaleista 4.-20.3.!

***

Vaaliohjelma

Reilun osuuskaupan puolesta – kommunistit ja sitoutumattomat

Tarjoaako HOK-Elanto edullista ruokaa ja palveluja? Lähellä, ympäristöystävällisesti ja reilusti? Onko tämän päivän osuuskauppa vaihtoehto kaupalliselle voitontavoittelulle?

Osuustoiminnan ihanteet ovat tänäänkin ajankohtaisia, mutta HOK-Elanto on etääntynyt niistä. Me haluamme palauttaa osuustoiminnan juurilleen: kehittää edullista, ekologisesti kestävää ja reilua osuustoimintaa, jonka hallinnossa kuuluu jäsenten ja työntekijöiden ääni.

Noin 680 000 jäsenen, lähes 7 000 työntekijän ja noin 2,5 miljardin euron liikevaihdon HOK-Elanto on iso tekijä Helsingin seudun yhdeksän kunnan alueella. Sillä on mahdollisuuksia vaikuttaa monella tavalla sekä kaupan että muuhun kehitykseen.

 

Hintoja alemmas, bonukset oikeudenmukaisemmiksi

Työttömyys, sosiaaliturvan leikkaaminen ja kohoavat asumismenot ovat tekemässä hyvästä ja monipuolisesta ruuasta etuoikeuden. Osuuskaupan pitää osaltaan huolehtia siitä, että ruokaturva kuuluu kaikille. HOK-Elannon on alennettava peruselintarvikkeiden ja muiden välttämättömyystuotteiden hintoja.

Hinnoittelu ja bonusjärjestelmä eivät saa suosia niitä, joilla on varaa ostaa paljon ja kallista, eikä myöskään hypermarketteja, kuten nyt. Erityisesti Alepa-lähikaupoissa on alennettava hintatasoa. Verkkokaupassa ja S-pankissa on huolehdittava ikäihmisten ja muiden vaikeassa asemassa olevien kuluttajasuojasta.

Bonusjärjestelmä on muutetta oikeudenmukaiseksi. Jokaisesta eurosta pitää kertyä yhtä paljon bonusta eikä niin kuin nyt, että isoista ostoksista saa korkeamman bonusprosentin. Asiakasomistajaetuja on laajennettava kulttuurissa ja liikunnassa. Lehtipisteiden valikoimaa on monipuolistettava kulttuuri-, mielipide- ja työväenlehdillä.

 

Lisää ympäristötekoja

HOK-Elanto on kyennyt vähentämään energian kulutusta, päästöjä, hävikkiä ja jätteitä. Tätä muutosta pitää vauhdittaa ja ulottaa se yhä enemmän myös rakenteellisiin ratkaisuihin.

Kehittämällä monipuolisia lähipalveluja osuuskauppa voi vähentää liikenteen aiheuttamia päästöjä, asuinalueiden eriytymistä ja palvelujen keskittymistä. HOK-Elannon on syytä palata juurille myös alkamalla uudelleen kehittää – yhteistyössä muun S-ryhmän kanssa – omaa tuotantoa sellaisilla aloilla, jotka edistävät vihreää siirtymää.

Osuuskaupan on valinnoillaan ja markkinoinnissaan edistettävä siirtymistä teollisesta eläintuotannosta yhä enemmän kasviperäiseen ruokavalioon ja lähiruokaan. Osuuskaupan pitää olla reilu alkutuottajia kohtaan. On syytä helpottaa uusien osuuskuntien ja paikallisten pienten yritysten mahdollisuuksia tarjota tuotteitaan osuuskaupan myymälöissä ja verkkokaupassa.

 

Paremmat työehdot ja lisää työpaikkoja

HOK-Elanto on iso työllistäjä ja sillä on Suomen suurimpana alueosuuskauppana myös mahdollisuus vaikuttaa kaupan ja eräiden muiden alojen työehtoihin. HOK-Elannon työntekijöistä suurin osa on naisia ja nuoria, joiden palkkataso on matala ja joista yli puolet on osa-aikaisia.

Osuuskaupan tulee irtaantua työnantajaliiton ja hallituksen linjauksista, jotka rajoittavat mahdollisuuksia parantaa matalapalkka-alojen työehtoja ja heikentävät työntekijöiden asemaa. HOK-Elannon tulee nostaa matalia palkkoja ns. yleistä linjaa enemmän.

Palvelujen ja myös työhyvinvoinnin parantamiseksi on palkattava lisää työntekijöitä. Työsuhteiden tulee olla ensisijassa kokoaikaisia ja osa-aikaisia vain työntekijän itse sitä halutessa. Osuuskaupan on käynnistettävä kokeiluja työajan lyhentämisestä ansiotasoa alentamatta. Yö- ja sunnuntaiaukioloja tulee vähentää. On jatkettava aktiivisesti maahanmuuttaneiden ja osatyökykyisten työllistämistä.

 

Solidaarisuutta – israelilaiset tuotteet boikottiin

Osuuskaupan tulee kehittää reilua kansainvälistä kauppaa ilman ylikansallisten yhtiöiden välistä vetämistä. Hankinnoissa pitää varmistaa, että ei käytetä lapsityövoimaa, ei poljeta työntekijöiden oikeuksia eikä pilata ympäristöä. Tämä eettinen vastuu tulee toteutua myös S-pankin sijoitustoiminnassa, sijoituksia ei pidä tehdä aseteollisuuteen. Osuuskaupan omassa toiminnassa pitää torjua rasismi.

Ostoboikoteilla niin kuluttajat kuin osuuskauppa voivat reagoida ihmisoikeuksien loukkauksiin. Esitämme, että HOK-Elanto poistaa valikoimistaan israelilaiset tuotteet ja boikotoi niitä niin kauan kuin Israel jatkaa Palestiinan alueiden laitonta miehittämistä, sotaa ja apartheid-politiikkaa. Ehdokkaamme ovat sitoutuneet tähän boikottiin.

 

Enemmän demokratiaa

Osuuskaupan asiakasomistajien eli jäsenten vaikutusmahdollisuuksia on lisättävä. Jäsenten aloitteiden roolia ja verkossa vaikuttamisen mahdollisuuksia on vahvistettava. Vaaleissa valittavan edustajiston päätösvaltaa tulee lisätä muun muassa investointeja ja palveluverkkoa koskevissa ratkaisuissa. Hallitukseen ja hallintoneuvostoon ei pidä valita henkilöitä, jotka ovat kunnissa päättämässä kauppapaikoista. Avoimuudella ja demokratialla on ehkäistävä riskit korruptiosta. Johtajille ei pidä maksaa kohtuuttoman isoja palkkoja.

HOK-Elannon on toiminnassaan vahvistettava ruotsin, maamme toisen virallisen kielen asemaa ja mahdollisuuksien mukaan palveluja myös muilla kielillä. Yhdenvertaisuutta ja moninaisuutta tulee edistää myös huolehtimalla toimipisteiden esteettömyydestä ja purkamalla eri sukupuoliin liittyviä haitallisia erotteluja.

 

Reilun muutoksen ääni

Nämä tavoitteet yhdistävät meitä työväenliikkeessä, ympäristö- ja kansalaisliikkeissä, eri puolueissa ja niiden ulkopuolella toimivia. Niiden puolesta haluamme kehittää yhteistoimintaa.

Anna äänesi 10.-22.4.2024 työväen ja kuluttajien osuustoimintaliikkeen ihanteiden, lähikaupan ja reilun osuustoiminnan puolesta!

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista