Home >> Artikkelit >> Sortopolitiikka ei pysäytä Iranin naisten liikettä

Sortopolitiikka ei pysäytä Iranin naisten liikettä

08.03.2023 - 13:45
  • Solidaarisuutta iranilasten kanssa mielenosoitus HKI 22.10.22 kuva Tiina Sandberg

Tänä vuonna juhlimme 8. maaliskuuta, kansainvälistä naistenpäivää, olosuhteissa, jossa olemme todistamassa yhtä upeimmista kansannousuista Nainen, Elämä, Vapaus -iskulauseella ja naisten johdolla. Vallankumouksellinen liike, joka jatkuu eri muodoissa lähes kuuden kuukauden kuluttua. Mielenosoitukset, jotka alkoivat Zhina (Mahsa) Aminin kuolemasta moraalipoliisin sortojoukkojen toimesta, ravistelivat Irania kuten maanjäristys, painoi islamilaisen hallinnon ja sen sortojoukkoja polvilleen ja iski koko maailmaan kuten ukkonen.

Kansannousu, joka ensimmäistä kertaa Iranissa yhdisti edistykselliset yhteiskunnalliset liikkeet, kuten nais-, opiskelija- ja työväenliikkeet, ja itsekin muuttui vallankumoukselliseksi liikkeeksi. Tämän kansannousun aikana naiset riisuivat huivit ja polttivat ne tulessa. Naisten huivi on ollut yksi tämän islamilaisen tasavallan hallinnon poliittisen ja ideologisen symboleista. Naiset, nuoret ja opiskelijat rikkoivat käytännössä kaikkia hallinnon islamilaisia, taantumuksellisia ja naisten vastaisia ​​lakeja. Tästä syystä ja kostaakseen naisia ​​ja estääkseen heidän läsnäoloaan yhteiskunnassa ja käynnissä olevissa taisteluissa hallinto on viimeksi tarkoituksella myrkyttänyt eri koulujen opiskelijoita. Marraskuusta 2022 lähtien yli viisi tuhatta koulutyttöä on joutunut myrkyllisten hyökkäysten kohteeksi sadoissa koulussa eri kaupungeissa Iranissa.

Näiden hyökkäysten tarkoituksena on pelotella militanttia opiskelijaliikettä, jota usein johtavat rohkeat vallankumoukselliset naiset ja tytöt. Mutta varmaa on, että tämä politiikka epäonnistuu myös, kuten hallituksen aiemmat politiikat ja teot naisia ​​vastaan. Mikään sortopolitiikka ei estä Iranin naisliikettä kukistamasta tätä hallintoa ja saavuttamasta vapauttaan, tasa-arvoaan ja ihmisarvoaan. Nainen, Vapaus, Elämä kansannousu todistaa tätä. Tässä on hyvää myös mainita, että eilen tiistaina 7. maaliskuuta Iranissa nähtiin iranilaisten opettajien valtakunnallisia mielenosoituksia opiskelijoiden myrkyttämistä vastaan, ja tänään, 8. maaliskuuta, Kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi, 52 iranilaisorganisaatiota on kutsunut mielenosoituksiin.

Naisten työoloissakin isoja puutteita

Naisten vapautusliike Iranissa ei rajoitu tähän kansannousuun. Viimeisten 44 vuoden aikana naisten taistelut Iranissa ovat jatkuneet jatkuvasti islamilaisen hallinnon sukupuolierottelua vastaan. Islamilaisen hallinnon aikana naisilta on riistetty heidän perusoikeutensa. Iranin islamilaisen hallinnon alaisina naiset kohtaavat kaikenlaista syrjintää, väkivaltaa, laittomuutta ja naisvihaajattelua laillisessa muodossa. Heiltä riistetään jopa valinta- ja toimintavapaus, ja oikeus hallita kehoaan ja valita vaatetustyyppiään.

Vaikka naiset ovat koulutettuja Iranissa ja muodostavat suurimman osan yliopisto-opiskelijoista, heidän osuutensa virallisilla työmarkkinoilla on alle 15 prosenttia. Tämä tapahtuu aikana, jolloin monia naisia ​​käytetään vakavasti epävirallisilla työmarkkinoilla erittäin alhaisilla palkoilla ja äärimmäisen vaarallisissa työolosuhteissa työkeskuksissa ja he joutuvat kaikenlaisen epäoikeudenmukaisuuden, syrjinnän ja työnantajan väkivallan kohteeksi.

Iranissa 44 vuoden ajan, laki, hallitus ja työnantaja ovat kaikki käsi kädessä tehneet yhteiskunnasta helvetin naisille. Tästä syystä naisista on tullut yksi islamilaisen hallinnon sovittamattomimmista vihollisista, ja he ovat kaiken taistelun eturintamassa. He eivät koskaan olleet hallinnon syrjivien, naisvastaisten ja sortavien lakien ja politiikkojen hiljaisia ​​uhreja, ja heidän äänensä on ollut äänekkäin. Naisten vapautusliikkeestä 8. maaliskuuta 1979, joka järjesti laajamittaisia ​​mielenosoituksia islamilaisen hallinnon sukupuolierottelua vastaan ​​kuukausi islamilaisen tasavallan valtaantulon jälkeen, vuosien 2009, 2017 ja 2019 mielenosoituksiin ja nyt Nainen, Elämä, Vapaus kansannousuun.

Islamistihallitus kaadettava

Edellä mainituista syistä iranilaisten naisten vapaus on ensisijaisesti riippuvainen islamilaisen hallituksen kaatamisesta. Naiset ovat osoittaneet, että heidän taistelunsa on yksi tärkeimmistä tekijöistä naisten ja Iranin yhteiskunnan vapauden puolesta, ja siksi naisten järjestäytyneellä taistelulla tulee olemaan keskeinen rooli islamilaisen hallinnon vallankumouksellisessa kaatamisessa.

Naisten tulee käyttää kaikki mahdollisuudet massaorganisaatioonsa ja toimia yhdessä muiden edistyksellisten yhteiskunnallisten liikkeiden kanssa islamilaisen tasavallan vallankumouksellisen kaatamisen sekä heidän ja yhteiskunnan tasa-arvoisten vaatimusten toteuttamiseksi. Naiset ovat loistavilla taisteluillaan ja vahvalla ja rohkealla läsnäolollaan äskettäisen kansannousun ja aiempien kansannousujen aikana pystyneet luomaan vapautta ja tasa-arvoa tavoittelevan liikkeen, joka perustuu sukupuoleen perustuvan syrjinnän poistamiseen.

Nainen, Elämä, Vapaus vallankumouksellinen kansannousu sekä Iranin 20 ammattiliiton ja kansalaisjärjestön vähimmäisvaatimusten peruskirja, jossa korostetaan naisten ja miesten oikeuksien täyden tasa-arvon kaikilla politiikan, talouden, yhteiskunnan, kulttuurin ja perheen aloilla, syrjivien lakien ja muotojen ehdoton kumoaminen, kaikkien poliittisten vankien välitön ja ehdoton vapauttaminen sekä ehdoton uskon-, ilmaisun- ja ajatusvapaus, ovat todisteet tästä.

Kapitalismi kumottava

Vaikka Iranissa ensimmäinen askel naisten vapauttamiseksi on islamilaisen hallinnon vallankumouksellinen kaataminen, Se ei yksin riitä vapauttamaan naisia ​​sorrosta ja syrjinnästä. Kehittyneiden kapitalististen maiden, myös Suomen kokemus kertoo, että sorron ja sukupuolisyrjinnän lopettaminen ja naisten todellinen vapauttaminen on mahdollista vain luokkajärjestelmän tuhoamalla. Esimerkiksi naiset ovat täällä Suomessa laillisesti tasa-arvoisia miesten kanssa kaikilla aloilla, eivätkä joudu lainmukaisesti minkäänlaisen syrjinnän, sorron tai väkivallan kohteeksi naisena olemisen vuoksi. Mutta onko se näin?

Tiedämme kaikki, että naisten palkat ovat miehiä alhaisemmat kaikilla aloilla; Naiset ovat häätöjen ensimmäisiä uhreja kaikissa kriisitilanteissa; Naiset joutuvat miesten väkivallan kohteeksi joka päivä. He kohtaavat sukupuolistereotypiat jne... On monia tämän tyyppisiä pieniä ja suuria ongelmia, jotka kaikki juontavat juurensa kapitalistiseen luokkajärjestelmään, voiton ja pääoman maksimaaliseen kertymiseen ja patriarkaatin uudelleentuotantoon hallitsevien suhteiden avulla, ja ainoastaan ​​tämän järjestelmän lopettamisella saadaan loppu niillekin.

Sodan on loputtava

Viimeinen mutta tärkeä asia, joka on mainittava, on Venäjän ja Ukrainan välinen sota. Tämä sota on kahden imperialistisen vallan, Venäjän ja Yhdysvallan, välinen sota, jolla ei ole mitään tekemistä työväenluokan, Ukrainan ja alueen kansan etujen kanssa. Nämä vallat ovat tehneet maailman maista taistelukentän itselleen ja joka kerta tuhoavat jonkun maan. Yhtenä päivänä se on Afganistan, toisena päivänä Irak ja toisena päivänä Syyria ja nyt Ukraina.

Tiedämme kaikki, että sodassa eniten uhreja ovat naiset ja lapset, ja naisten oikeuksia loukataan enemmän kuin minkään muun ryhmän. Ukrainan sodassa miljoonien viattomien ukrainalaisten tappamisen ja siirtymisen lisäksi, tilastojen mukaan satoja naisia ​​on raiskattu ja käytetty seksuaalisesti hyväksi. Siksi naisten vapautusliikkeen ja maailman sodanvastaisen liikkeen tehtävänä on tuomita Venäjän hallituksen sotilaallinen hyökkäys Ukrainaan ja Naton provosoiva politiikka, ja vaatia sodan lopettamista sekä Venäjän vetäytymistä Ukrainasta. Emme myöskään saa antaa ihmisten joutua Putinin ja Naton propagandan sekä miehitys- ja sodanlietsopolitiikan ansaan.

Marzia Nazari
Iranin kommunistinen puolue

8.3.2023

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista