Home >> Artikkelit >> Yhdysvallat ulos Lähi-Idästä  

Yhdysvallat ulos Lähi-Idästä  

11.12.2020 - 15:15
(updated: 11.12.2020 - 15:31)
  • SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen

SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisäsen mielestä on vastoin kaikkia kansainvälisiä lakeja, YK:n tavoitteita ja kansojen itsemääräämisoikeutta, että Yhdysvallat asettuu tukemaan Marokkoa  ja Länsi-Saharan miehitystä. Samaan aikaan ilmeisestä sopimuksesta Marokko on vahvistanut suhteita Israeliin.  

Vielä virkaa hoitava Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti torstaina (10.12.), että Marokko ja Israel ovat sopineet suhteiden normalisoimisesta, ja lisäsi allekirjoittaneensa presidentin julistuksen, jossa tunnustetaan Marokon suvereniteetti Länsi-Saharassa.   

Lehdistölle antamassaan lausunnossa Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kiitti Marokon kuningasta Mohammed VI:ta "historiallisesta päätöksestä" allekirjoittaa sopimus ja lupasi "erittäin lämpimän rauhan" näiden kahden maan välille.  

Marokon tuomioistuin on ilmoitanut, että kuningas Mohammed VI oli puhelinkeskustelussa Palestiinan presidentin Mahmoud Abbasin kanssa vahvistanut Marokon sitoutumisen kahden valtion ratkaisuun.  

SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisäsen mukaan Marokko estää nykyisellä politiikallaan systemaattisesti Länsi-Saharan toiminnan itsenäisenä kansakuntana ja suvereenina maana.  

Väisänen sanoo, että Marokko riistää rajojensa ulkopuolella etelässä, Länsi-Saharassa luonnonvaroja ja pyrkii lisäksi hegemonisesti kaappaamaan myös Sahrawi-kulttuurin järjestämällä tilaisuuksia ja festivaaleja joissa luodaan yksisilmäistä ja propagandistista kuva Sahrawi-kulttuurista osana marokkolaista kulttuuria.    

  

Väisänen tuomitsee Yhdysvaltojen väliintulon  

  

SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen vaatii Marokon viranomaisia vetäytymään valloittamiltaan alueilta Länsi-Saharasta, lopettamaan perjantaina 13.11.  aloittamat sotatoimet ja kaiken länsisaharalaisiin kohdistuvan alistamisen, väkivallan ja joukkomurhat. 

Adressi eduskunnalle 

Ensi viikolla suomalaiset solidaarisuusjärjestöt tapaavat eduskunnan Länsi-Saharan ystävyysryhmän. Järjestöt kertovat yhteisestä solidaarisuustyöstään Länsi-Saharan puolesta sekä luovuttavat Spartacus-säätiön alulle laittaman solidaarisuusadressin.  

 

- Minusta  kansalaisjärjestöjen solidaarisuustyö on tärkeää tilanteessa jossa tiedotusvälineet seuraavat huonosti Läsi-Saharan itsenäisyyskehitystä. Otodella merkittävää tavata kansanedustajia ja ystävyysryhmää, kertoa Länsi-Saharan sodasta, rauhan ja itsenäisyyden vaatimuksesta ja pyytää, että Länsi-Saharaa ei vaieta eduskunnassa. Päinvastoin  - nyt pitää vaatia loppu imperialististen valtioiden kolonialistiselle öykkäröinnille. 

Marokon miehitysarmeija ryhtyi perjantaina 13. 11.  avaamaan Polisarion tukkimaa tietä Guergueratissa lähellä Mauritanian rajaa. Kyseessä oli sotatoimi eikä mielenosoitukseen liittyvät järjestyksen palauttamisen toimet. Marokolla on nyt iso rikos niskassaan kun se sotatoimilla lopettaa  jo miltei 30 vuotta kestäneen tulitauon ja alkaa lietsoa sotaa. On selvää, että tuomitsen Marokon sotilaallisen hyökkäyksen Saharan siviilejä vastaan Guergueratissa. On  päivän selvää, että tuen Polisarion vastausta ja vaatimusta rauhasta, vapaudesta ja itsenäisyydestä, sanoo Väisänen.   

Väisäsen mukaan YK:n on tuomittava Marokon räikeä tulitauon rikkominen  ja kaikilla mahdollisilla toimilla pyrittävä palauttamaan tulitauko alueelle. Yhdistyneiden Kansakuntien Länsi-Saharan kansanäänestystä valvovan valtuuskunnan  (MINURSO  - United Nations Mission for the Referendum in Western Sahara)  on noudatettava loppuun asti toimeksiantoaan ja varmistettava, että yli kolmekymmentä vuotta sitten sovittu kansanäänestys Sahrawi kansan itsemääräämisoikeudesta myös toteutuu.   

- Yhdysvaltojen puuttuminen Marokon aluepolitiikkaan on vaaraksi koko laajan Lähi-Idän kehitykselle. Yhdysvallat Trumpin kauden viimeisillä poliittisilla teoilla kääntää selkäänsä Länsi-Saharan itsenäisyystaistelulle veljeilemällä Marokon ja Israelin kanssa. Yhdysvaltojen, Marokon ja Israelin imperialistinen liitto alueen itsenäisyyttä tavoittelevien kansojen kuten Palestiina ja Länsi-Sahara on tuomittava. Marokon asevoimien hyökkäys Saharan siviiliväestöön ja Marokon kuningaskunnan rauhansopimusten rikkominen on torjuttava kansainvälisesti.  

- Vaadin  Sanna Marinin  hallitusta, Eduskunnan Länsi-Saharan ystävyysryhmää  ja EU: ta  tuomitsemaan  Yhdysvaltojen johdolla tapahtuva vaarallinen kehitys laajassa Lähi-Idässä, Marokossa ja Länsi-Saharassa, Marokon miehitystoimet Länsi-Saharassa ja aseelliset hyökkäykset Länsi-Saharassa, sanoo SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen   

   

 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista