Home >> Artikkelit >> Hyvää YK:n aseidenriisuntaviikkoa - Täyskäännös asehankinta-askelille

Hyvää YK:n aseidenriisuntaviikkoa - Täyskäännös asehankinta-askelille

23.10.2017 - 15:15
(updated: 24.10.2017 - 00:02)

Samalla kun Juha Sipilän ja Petteri Orpon johtama hallitus toteuttaa työläisille haitallista kiky-politiikkaa, se aikoo seuraavaksi astua kaksi kallista asehankinta-askelta, käyttö- ja huoltokuluineen 10 miljardia per askel ja viedä Suomea kohti Nato-sotia.

Suomalaisella kansalaisyhteiskunnalla; erilaisilla aktiivisilla ihmisillä, joukkovoimaisilla järjestöillä, rauhan- ja ay-liikkeellä on sanottavaa ulko- ja turvallisuuspoliittisiin kysymyksiin. On päivänselvää, että työläisten pitää voida vaikuttaa siihen, että meillä on rauha.

Tiedän, että työpaikoilla keskustellaan kahvipöydässä muustakin kuin säästä. On työpaikkoja, joissa on rauhantoimikuntia ja solidaarisuustoimintaa. Työmiestä, työnaista ja työtöntä kiinnostaa se, miten meidän kaikkien turvallisuudesta pidetään huolta, minkälaisia kansainvälisiä toimijoita ja uutta osaamista maailman kriisit ja konfliktit tarvitsevat.

Rauhanaktivistin ja kommunistin on aiheellista katsoa peiliin, tehdä työtä vilkkaamman rauhandebatin eteen ja vahvistaa rauhanliikettä, jotta meillä olisi enemmän rauhan puhujalavoja ja enemmän mukaan kutsuvaa näkyvää matalan kynnyksen toimintaa.

***

Lokakuussa YK:n aseidenriisuntaviikolla järjestetään monia rauhantapahtumia. Helsingissä voi maanantaina 23.lokakuuta vaikka poiketa kommunistien pop up -rauhankahvilassa Ylä-Malmin torilla.

Kulttuurityöläiset ovat laajasti oivaltaneet, että rauhantyötä voi jokainen taiteilija tehdä omalla välineellään. Laulajat laulaa, tanssijat tanssia, kirjailijat kirjoittaa... Muillakin työpaikolla kuin kulttuurin töissä olisi saatava paremmin liikkeelle keskustelu siitä, mitä kukin osaltaan voi rauhan tekoina tehdä ja miten olla osa rauhanliikettä.

Elämme aikaa, jolloin pelkkä individualistinen puhe rauhasta, kukista omissa hiuksissa ilman yhteiskunnallista ja turvallisuuteen liittyvää sisältöä on riittämätöntä ja kuulostaa falskilta.

***

Riippuu meistä, saako hallitus ottaa eduskunnan tukemana pitkälle valmistelemansa kaksi 10 miljardin askelta vai loppuvatko asehankinta-askeleet kansan laittamaan rauhanstoppiin.

Sipilän leikkauspolitiikka on työläistä kurjistavana saatava loppumaan. Vääryys on mahdollista lopettaa. Laajalla radikaalilla vasemmistolaisella rintamalla, luokkatietoisella yhteistyöllä ja erilaisten nykymenoon tyytymättömien osallistumisella voimme alkaa rakentaa uuta yhteiskuntaa, jossa ihminen tulee aina ennen taloutta ja bisnestä.

Me emme tarvitse 20 miljardin tärväystä, kehitystä väärään suuntaan johtavia askeleita aseisiin ja sotatoimiin. Tarvitsemme paremmat resurssit työllisyyden hoitoon ja me kaikki tarvitsemme paremman perusturvan. Tänään liian moni tuskailee yksin kasvaneen työtaakan alla. On viisasta alkaa jakaa työtä ja tehdä töitä kahdessa kuuden tunnin jaksossa sellaisilla aloilla, missä tämä on luontevaa ja mahdollista ja niin ettei työläisten nykyistä asiatasoa tarvitse alentaa. Työ luo meille jokaisen tarvitseman hyvinvoinnin. Jos emme itse omalla työllämme voi omaa hyvinvointiamme rakentaa, tarvitsemme silloin yhteiskunnan tukiverkkoa. Tarvitaan köyhyysrajan ylittävä 1200 euron perusturva kuukaudessa.

Sivistys, kulttuuri, lähialueyhteistyö ja rauhanpolitiikka ovat parasta turvallisuuspolitiikkaa.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista