Home >> Blogit >> Toni Kallioinen >> SKP:n Perusturva luo hyvinvointia laajalla rintamalla

SKP:n Perusturva luo hyvinvointia laajalla rintamalla

24.02.2015 - 13:11
(updated: 02.06.2016 - 15:08)
  • Toni Kallioinen: "Perusturva 1200 € kuukaudessa voidaan toteuttaa jo seuraavalla hallituskaudella"
Toni Kallioinen: "Perusturva 1200 € kuukaudessa voidaan toteuttaa jo seuraavalla hallituskaudella" / kuva SKP arkisto

Tämän päivän suomalainen perusturva on monimuotoinen ja sekava. Sekavuuden lisäksi perusturvan saamiseksi on usein myös ehtoja yhtenä pahimpana esimerkkinä opintotuki. Sekavuuden lisäksi nykymuotoisen perusturvan ongelma on sen täydellinen riittämättömyys. Tällä vuosituhannella opintotukea on uudistettu monin eri tavoin mm. tuoden sen saantiin suoritusvaatimukset, laadulla ei tietenkään ole mitään väliä. Opintopisteiden suoritusvaatimuksen lisäksi stressiä opiskelijoille aiheuttaa se yksinkertainen asia, että on koko ajan mietittävä omaa kuluttamista, jotta olisi varaa ruokaan myös loppukuusta. Jokainen opintotuella elänyt tietää millaisen ilontunteen aiheuttaa se kun opintotuki ilmestyy tilille, ja on varaa hetkellisesti ostaa se kalliimpi hernekeittopurkki.

Opiskelijat ovat vain yksi ryhmä vastaavassa tilanteessa eläviä. Tähän joukkoon kuuluu myös esimerkiksi pitkäaikaistyöttömät, pieneläkeläiset, ja yksinhuoltajat. Kaikki tähän joukkoon kuuluvat tietävät tunteen, kun ei ole varaa hankkia elämän perusasioita.

Mihin 1200 euron perusturva sitten vaikuttaa? Yksilötasolla tuen saaja nousee pois köyhyysrajan alapuolelta, joka on tällä hetkellä 1170€. Tämän nousun myötä tuo entinen köyhä voisi tehdä hankintoja, kuten uusia vaatteita, jotka ovat nykyään vain kaukaisia haaveita.

Yhteiskunnallisella tasolla perusturvan nosto toisi todennäköisesti vaikutuksia, joita ei vielä tällä hetkellä osata arvioida. Tuo 1200€ euroa on kuitenkin vielä sen verran pieni summa, että se palautuisi todennäköisesti kokonaan kiertoon. Summa on kuitenkin sen verran suuri, että sillä voisi jo jonkin verran tehdä kulutusvalintoja esimerkiksi suosia luomu tai lähituotantoa. Tämän lisäksi paikalliset yritykset hyötyisivät perusturvan korotuksesta, kun sen varassa elävät voisivat käydä vaikka kahvilassa, parturissa, tai ravintolassa nauttimassa huurteisen, joka olisi halvimman oluen sijaan mahdollisesti paikallisen pienpanimon tuote. Joten on sanomattakin selvää, että perusturva parantaisi paikallista yritystoimintaa, ja pitkällä tähtäimellä tässä on kaiken muun hyvän päälle työllistävä vaikutus.

Voidaan kysyä, että olisiko täysin kohtuutonta tarjota sen tasoista perusturvaa, jolla tulisi toimeen ilman, että tarvitsisi käydä leipäjonossa? Mielestäni SKP:n 1200 euron perusturvasta voi sanoa, että ei, ei se ole kohtuuton vaatimus. Tämä voidaan toteuttaa jo seuraavalla vaalikaudella, mikäli poliittista tahtoa löytyy.

Tekijä