Home >> Blogit >> Tapio Siiril >> EIKÖ SOTAHERROILLE MIKÄÄN RIITÄ

EIKÖ SOTAHERROILLE MIKÄÄN RIITÄ

02.10.2014 - 13:23
(updated: 02.06.2016 - 15:08)
  • Tapio Siirilä:"Tuntuu siltä, että Ilkka Kanervalla arvot ovat menneet ihan päälaelleen: rahaa riittää tappamisvälineisiin, mutta ei elämistä ja elämän laatua ylläpitäviin palveluihin."
Tapio Siirilä:"Tuntuu siltä, että Ilkka Kanervalla arvot ovat menneet ihan päälaelleen: rahaa riittää tappamisvälineisiin, mutta ei elämistä ja elämän laatua ylläpitäviin palveluihin." / kuva SKP arkisto

Ilkka Kanervan (kok) johtama työryhmä esittää vuosittaisten asehankintamäärärahojen nostamista niin, että nykyisen noin 500 miljoonan sijasta vuosittainen summa nousisi 150 miljoonalla eli noin 650 miljoonaan euroon.

Esitys ja sille useimpien puolueiden antama siunaus osoittaa, että kyllä Suomessa rahaa on. Se vain menee väärään tarkoitukseen, kun se käytetään aseiden ostamiseen.

 

Rahan käytön holtittomuus osoitetaan hyvin 4.4.2014 ilmestyneessä Tekniikka ja talous –lehdessä. Sen laskelmien mukaan vuosina 2010 … 2013 aseiden ja asejärjestelmien ostamiseen oli käytetty jo noin 2 800 miljoonaa euroa. Suurimmat ostokset ovat olleet

-        995 miljoonaa euroa Hornet-hävittäjäkoneiden ”päivityksiin”

-        257 miljoonaa euroa miinantorjuntalaivoihin

-        200 miljoonaa euroa käytettyihin panssarivaunuihin

-        150 miljoonaa euroa keskivalvontatutkiin

-        43 miljoonaa euroa Hawk-hävittäjiin.

Lisäksi on ostettu herätemiinoja summalla, jota ei ole julkistettu.

Saman lehden mukaan 2020-luvulla aiotaan käyttää useita kymmeniä miljardeja euroja uusien koneiden ostamiseen Hornet-hävittäjien tilalle.

Näiden lukujen valossa ei ole mikään kumma, että rahaa ei riitä kansalaisten tarvitsemien palveluiden ylläpitämiseen. Tuntuu siltä, että Ilkka Kanervalla ja kumppaneilla arvot ovat menneet ihan päälaelleen: rahaa riittää tappamisvälineisiin, mutta ei elämistä ja elämän laatua ylläpitäviin palveluihin, esimerkiksi Kemin sairaalan synnytysosaston kehittämiseen ja säilyttämiseen.

Tekijä

Kirjoittajan blogipostaukset