Home >> Blogit >> Heikki Ketoharju >> Selvitellään ja selitellään

Selvitellään ja selitellään

22.04.2016 - 07:51
(updated: 02.06.2016 - 15:08)

- Eikö kannattaisi katsoa rauhassa avaako työnäytepalvelukokeilu uuden portin työllistymiselle vai ei? Jokainen työtön haluaa varmasti työllistyä, vetosi työministeri Jari Lindström ministeriön sivuilla julkaistussa blogikirjoituksessaan.

Näin siis kommentoi ministeri kohua, joka nousi hänen omasta, järjettömästä esityksestään, että työttömiltä voitaisiin pyytää ilmainen työnäyte. Maassa on noin puolen miljoonan laaja työttömyys, jossa työttömien joukossa on 120 000 pitkäaikaistyötöntä. Avoimia työpaikkoja on ollut Työ- ja elinkeinoministeriön tilastojen mukaan tarjolla kuukaudesta riippuen muutamia kymmeniä tuhansia. Ala-astematematiikalla voi siis laskea, että syynä nykyiseen työttömyyteen on työpaikkojen puute - ei ihmisten työhaluttomuus.

Siksi minun tekeekin mieleni kysyä ministeriltä: eikö kannattaisi rauhassa tehdä oman ministeriön tilastoimien lukujen pohjalta tämä yksinkertainen laskutoimitus, ja ymmärtää sen tulos? Siitä voisi nimittäin jo aavistella, avaako työttömien rankaiseminen ja palkattoman työn teettäminen uuden portin työllistymiselle vai ei. Nykyään on toki muotia syytellä työttömiä laiskoiksi ja vasemmistopuolueita työnvieroksujiksi. Mutta kuinka on mahdollista, että työttömyys on viime vuosina jatkuvasti kasvanut? Onko ihmisiin iskenyt yllättävä laiskuuden puuska?

Työttömyys kasvoi vuosien 2013 ja 2014 välillä huikealla 30 000 ihmisellä. Se on koko talouskriisin jälkeisenä aikana suurin vuosittainen hyppäys. Siksi tämän hallituksen edeltäjää, Kataisen-Stubbin hallitusta ei voi kehua yhtään paremmasta työttömyyden hoidosta. Kokonaisuudessaan viime hallituksen istuessa työttömiä työnhakijoita tuli lisää 100 000. Nykyisen hallituksen lääkkeet ovat tästä huolimatta tasan samat kuin edelliselläkin: leikataan julkista sektoria, annetaan yrityksille helpotuksia ja toivotaan, että yksityinen puoli saisi työpaikkoja syntymään. Kuka uskoo, että sillä se työttömyysongelma lähtee, millä on tullutkin?


Tällä viikolla tuli taas uusi irtisanomisuutinen: voittoa tuottava Wärtsilä irtisanoo Suomesta 270 työntekijää. Viime viikon Tiedonantajassa kerrotiin Outokummun irtisanomissuunnitelmista. Hallitus on myös itse suoraan syyllinen työttömyyden kasvuun: valtavat julkisen sektorin leikkaukset vievät työpaikkoja etenkin pienipalkkaisilta ja naisvaltaisilta aloilta. Mitä muuta on Työministerin blogikirjoitus, kuin avutonta selittelyä? Töitä on vaikea tehdä, jos niitä ei ole tarjolla.

Tämä tuntuu olevan nykyisen hallituksen linja: selvitellään ja selitellään. Samaan aikaan työttömyys kasvaa, kun voittoa tuottavat firmat ja valtio itse pistävät väkeä pellolle. Miksi hallitukselta ei voisi vaatia kokonaan toisenlaista linjaa, työpaikkojen synnyttämistä julkisen sektorin palveluihin ja yhtiöihin? Tekemätöntä työtähän meiltä kyllä löytyy: vain palkanmaksajat tuntuvat puuttuvan.


Kirjoitus on alun perin julkaistu 22.4. ilmestyneessä Tiedonantaja-lehdessä. Tiedonantaja on SKP:n äänenkannattaja, jonka tilaamista voi lämpimästi suositella.

Tekijä

Kirjoittajan blogipostaukset