Home >> Artikkelit >> Ympäristön ja rauhan yhteistapahtuman nettisivut ja some-kanavat avattu!

Ympäristön ja rauhan yhteistapahtuman nettisivut ja some-kanavat avattu!

13.04.2022 - 15:30
  • Kuvakollaasi ympäristöön ja rauhaan liittyvistä kuvista.

Rauhan- ja ympäristöaktivismin voimia kokoavan hankkeen ja tapahtuman nettisivut ymparistovaatiirauhaa.fi on avattu, samoin myös Facebook-sivu ja Instagram-tili. Aloitteen koollekutsujina toimivat SKP:n rauhanryhmä ja ympäristöryhmä. Sivut tullaan julkaisemaan lähiaikoina myös ruotsiksi ja englanniksi.

Aloitteenamme on koota nykyistä paremmin yhteen rauhan ja ympäristön puolesta toimivia järjestöjä ja aktivisteja Suomessa ja kansainvälisesti. Rauhanliikkeen ja ympäristöliikkeen tiiviimmän yhteistyön tarve on tullut esiin muun muassa aktivistien keskinäisissä keskusteluissa sekä tarkastaeltaessa Suomea ja koko maailmaa lähestyviä uhkia.

Aloitteen ensimmäisenä isona kärkenä on rauhan ja ympäristön teemoihin keskittyvä kansainvälinen hybriditapahtuma Tampereella ja verkossa marraskuussa 2022.

Ajankohtainen tilanne Ukrainassa nostaa rauhan ja ympäristön yhteistoiminnan merkityksen entistä selvemmin esiin. Sota on aina rikos paitsi ihmisyyttä, myös ympäristöä vastaan ja aiheuttaa luonnontuhoa. Osapuolilla ei ole varaa polttaa siltoja, sillä rauhan aikaansaaminen vaatii sopimista ja diplomatiaa. Samalla tarvittavien ympäristökriisiä torjuvien toimien toteuttamista varten tarvitaan laajaa kansainvälistä yhteistyötä, joten huonoille yhteistyösuhteille ei ole aikaa.

Ydinaseet aiheuttavat jatkuvan uhan elämällä ja maailmalle. Kasvava asevarustelu vie valtioiden tasolla ja globaalilla tasolla valtavasti rahaa ja voimavaroja torjua ympäristökriisiä sekä vastata sen aiheuttamiin muutoksiin. Aseteollisuuden päästöt ja taakka ympäristölle on huomattava, ja siitäkin huolimatta aseteollisuus on toistaiseksi jätetty ilmastosopimusten ulkopuolelle.

Ympäristökriisin ratkaisu vaatii kansainvälistä yhteistyötä, joka puolestaan vaatii rauhan ja luottamuksen ilmapiiriä. Nykyisten sotien, konfliktien ja maiden välisten voimannäytön tarpeiden aikana yhteisiin vaikuttaviin ilmastoratkaisuihin ei päästä ilman rauhan rakentamista.

Isoja alueita on jo muuttunut ja muuttuu viljely- ja asuinkelvottomiksi ympäristökriisin vaikutusten seurauksena. Tämä johtaa siihen, että ihmiset joutuvat pakenemaan kotiseuduiltaan. Tämän seurauksena rasismi, nationalismi ja nurkkakuntainen, väkivaltainenkin ajattelu tulee todennäköisesti nostamaan päätään yhä enemmän.

Ihmiskuntaa ja planeettaa kohtaavat uhat ovat siis sekä rauhan- että ympäristöliikkeiden asioita ja siksi meitä aktivisteja – molempien liikkeiden toimijoita ja järjestöjä – olisi tärkeää saada yhteisen pöydän ääreen suunnittelemaan yhteistoimintaa.

Lähdemme mielellään suunnittelemaan järjestöjen ja aktivistien kanssa uutta rauhan- ja ympäristöliikkeiden voimien kokoamista. Aloitteen ensimmäisenä isona kärkenä on rauhan ja ympäristön teemoihin keskittyvä kansainvälinen hybriditapahtuma Tampereella ja verkossa marraskuussa 2022.

Ympäristö vaatii rauhaa -hankkeen suunnitteluryhmä

 

http://www.ymparistovaatiirauhaa.fi/

https://www.facebook.com/ymparistovaatiirauhaa

https://www.instagram.com/ymparistovaatiirauhaa

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista