Home >> Artikkelit >> Ukrainan kriisissä ihmiset kärsivät ja pääoma hyötyy 

Ukrainan kriisissä ihmiset kärsivät ja pääoma hyötyy 

22.02.2022 - 17:45
  • Sotatoimet seis 14.2. mielenosoitus Helsinki kuva Toivo Koivisto
Kuva Toivo Koivisto

Ukrainan kriisi olisi ollut vältettävissä diplomatialla ja rauhanpolitiikalla. Päävastuu kriisistä on Venäjällä ja USA:lla. Molemmat roistot saisivat hävetä. Kansainvälisen työväenluokan puolella olevat eivät voi ottaa kriisissä pääomien puolta. 

Yhdysvallat käy yhä avoimemmin vaarallisia seikkailuja. Se on ilmoittanut paikkansa pitämättömiä päivämääriä Venäjän hyökkäyksen alkamisesta Ukrainaa vastaan. Washingtonista on provosoitu määrätietoisesti jännitteitä Venäjän ja Ukrainan suhteisiin. 

Venäjän päätös viedä sotajoukkoja alueelle lisää sotilaallisia jännitteitä entisestään ja luo epävakautta koko Eurooppaan. Venäjän on välittömästi vedettävä joukkonsa pois Itä-Ukrainasta ja Ukrainan hallituksen on puolestaan taattava kaikkien alueella asuvien turvallisuus kansallisuuteen ja etnisyyteen katsomatta. 

Kansainvälinen asekauppa on selvä hyötyjä tässäkin konfliktissa. Rauhantutkimusinstituutti SIPRIN tuoreen raportin mukaan myynti on kasvanut vuodesta toiseen, yltäen vuonna 2020 jo 530 miljardiin dollariin. Olemme tilanteessa, jossa aseita ei ole koskaan ollut niin paljon kuin nykyään. Maailman suurimpia aseiden viejiä ovat Yhdysvallat, Venäjä ja useat EU-maat, kuten Ranska ja Saksa, sekä Kiina ja Iso-Britannia. Aseiden määrän lisääminen ei lisää vakautta. 

Kansainvälisen yhteisön on annettava kaikille pakolaisille heidän tarvitsemansa apu. 

Suomen kommunistisen puolueen mielestä nyt jos koskaan tarvitaan diplomatiaa ja rauhanpolitiikan aloitteita; keskustelua ydinaseettomista alueista ja ydinaseiden rajoittamisesta Euroopassa. Naton laajentumispyrkimykset on estettävä. Rauhanliikettä ja kansalaistoimintaa on tuettava ja vahvistettava kaikkialla Euroopassa. 

 

SKP:n poliittinen toimikunta 22. helmikuuta 2022 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista + Kannanotot