Home >> Artikkelit >> Suomen on tunnustettava itsenäinen Palestiinan valtio

Suomen on tunnustettava itsenäinen Palestiinan valtio

11.07.2023 - 12:15
  • Palestiinamiekkari HKI 12.8.22 kuva Emma Grönqvist

Palestiinan kansa on joutunut kärsimään imperialististen suurvaltojen, ennen kaikkea USA:n valtapolitiikan takia ottomaanien valtion luhistumisesta alkaen. Brittien ja ranskalaisten ”suojelualueikseen” ottamille maille alkoi sionistisen liikkeen kasvun myötä virrata juutalaisia. Toisen maailmansodan kauheuksien jälkeen muuttoliike lisääntyi.

V. 1947 YK:n päätöksen mukaan Palestiinaan tuli perustaa kaksi valtiota, ja niiden rajat oli määritelty. Israel syntyi v. 1948, itsenäistä Palestiinan valtiota ei vieläkään ole olemassa.

Alueen tärkeä strateginen sijainti runsaiden öljyvarantojen ja tärkeiden kuljetusreittien keskiössä on johtanut palestiinalaisten oikeuksien polkemiseen. USA:n mittavalla tuella Israelista on rakennettu valtava sotilasmahti ja vauras valtio. Erämaata ei olisi saatu kukoistamaan ilman dollariapua. Samaa tukea elinkeinoilleen eivät palestiinalaiset ole saaneet.  

Israelin perustamisesta alkaen on palestiinalaisten elintilaa supistettu, vallattu, rajoitettu, pilkottu, ympäröity muurein, omaisuutta tuhottu. Palestiinalaisten ihmisoikeuksia on rikottu räikeästi alusta alkaen. Palestiinalainen ei voi koskaan olla varma, milloin hänen kotinsa pakkolunastetaan tai tuhotaan, milloin hänet pysäytetään ulkona papereiden tarkastusta varten, estetään tarkastuspisteillä työpaikalle tai viljelyksilleen meno, pidätetään ja vangitaan ilman syytä, tai ammutaan tekaistuin syin. Palestiinalaisalueille perustetaan jatkuvasti, vastoin kansainvälistä lakia, uusia juutalaissiirtokuntia.  Käytännössä palestiinalaisten alueet ovat Israelin saartamia ja riippuvaisia sen kontrolloimasta vedestä ja sähköstä.  Gazan alue on räikein esimerkki, ”maailman suurin vankileiri.”

Levottomuudet johtuvat Israelin politiikasta häätää Itä-Jerusalemin palestiinalaiset heille laillisesti kuuluvista kodeistaan. Rukouksiin kokoontuneita palestiinalaisia vastaan tehdään hyökkäyksiä. Näihin provokaatioihin vastataan Gazasta. Koston kierteen katkaiseminen on välttämätöntä ja tulitauko on saatava pitämään. Ihmisiä tappamalla ei mitään ongelmaa voi ratkaista, ei ole koskaan missään ratkaistu.

Kansainvälisen yhteisön, ennen kaikkea USA:n ja EU:n on vihdoin kohdennettava mittavat ja vaikuttavat pakotteet Israelia vastaan, jotta se lopettaa apartheid-politiikkansa, palauttaa anastamansa maat palestiinalaisille sekä ennen kaikkea lopettaa kaikki aggressionsa palestiinalaisia kohtaan. YK:n palestiinalaispakolaisten avustus- ja työjärjestö UNRWA:n tukemista taloudellisesti ja poliittisesti on jatkettava.

Kansainvälisen yhteisön on aloitettava viipymättä neuvottelut Palestiinan valtion perustamiseksi vuoden 1967 rajojen mukaisesti.

Suomen kommunistisen puolueen rauhanryhmä vaatii tulevaa hallitusta edistämään kaikilla mahdollisilla foorumeilla edellä mainittuja toimia. Suomen on tunnustettava itsenäinen Palestiinan valtio vuoden 1967 rajojen mukaisesti ja Itä-Jerusalem sen pääkaupunkina. Palestiinalaisilla pakolaisilla pitää olla oikeus halutessaan palata takaisin kotimaahansa. Suomen ja Israelin asekauppa on lopetettava välittömästi ja kokonaisuudessaan, myös armeijaa avustavien tuotteiden vienti.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista + Kannanotot