Home >> Artikkelit >> Suomen ei tule liittyä Natoon

Suomen ei tule liittyä Natoon

01.03.2022 - 17:00
  • Kuvassa sotilas, räjähdyksiä ja No to Nato-tunnus.

Ukrainalaisten kärsimys sodan jaloissa, kasvava humanitaarinen kriisi ja pakolaisten määrän nopea kasvu kertovat Venäjän hyökkäyksen kovasta inhimillisestä hinnasta. Suomi ja EU eivät voi jättää ukrainalaisia yksin. Suomen Naton jäsenyys ei auttaisi ukrainalaisia. Ukrainan kriisi tarvitsee sodan ulkopuolisia rauhanrakentajia. Mahdollinen Suomen Nato-jäsenyys  veisi meiltä myös uskottavuutta rauhan rakentajana. 

Suomen on toimittava aktiivisesti neuvotteluyhteyden luomiseksi, jotta Ukrainaan saadaan julistettua tulitauko. Sanna Marinin hallituksen lupaamat asetoimitukset Ukrainaan on peruttava. Ukrainaan voidaan toimittaa humanitaarista apua ja aloittaa rauhanneuvottelut, joissa EU:n on oltava mukana aktiivisena osapuolena tarjoamassa sellaista reittiä rauhaan, jonka sekä Ukraina että Venäjä voivat hyväksyä. Sotilaallinen toiminta ei ole vaihtoehto, neuvottelu on. 

Suomen kommunistinen puolue on ehdottomasti Nato-jäsenyyttä vastaan. Nato ei ole ratkaisu Ukrainan kriisiin tai Suomen turvallisuuteen. Se on päinvastoin omiaan viemään Suomelta vahvimman valttimme, joka meillä on ollut: puolueettomuuden. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tuomittava, mutta sen aiheuttamassa tunnemyrskyssä ei ole syytä tehdä suuria ja kauaskantoisia päätöksiä.  

Puolueettomia maita tarvitaan neuvottelujen aloittajiksi ja rauhanvälittäjiksi. Nato-jäsenyys sitoisi Suomen myös sotiin, joiden syttymiseen meillä ei ole mitään osaa. Lisäksi se tulisi taloudellisesti kalliiksi. 

Marinin hallitusohjelman maininta Suomesta sotilasliittoon kuulumattomana maana on palautettava turvallisuusajattelun keskiöön. SKP:n mielestä militarismin ja asevarustelun kiihdyttämisen sijaan tarvitaan pysyttäytymistä suurvaltojen eturistiriitojen ulkopuolella, rauhanpolitiikkaa, ympäristötekoja ja ihmisten arjen tarpeiden turvaamista. Suomen on palattava rauhantahtoiseen puolueettomuuspolitiikkaan, irtisanottava isäntämaasopimus Naton kanssa ja liityttävä ydinaseet kieltävään YK:n sopimukseen. 
 
Suomen osallistuminen maaliskuussa Norjassa alkavaan Cold Response 22 -sotaharjoitukseen on peruttava. Kyseessä on Naton suurin harjoitus napapiirillä sitten 1980-luvun. Suomen osallistuminen harjoitukseen tilanteessa, jossa pitäisi päinvastoin pyrkiä lieventämään jännitystä, on väärä signaali. 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista