Home >> Artikkelit >> SKP:n vaalikampanjat käyntiin kautta maan!

SKP:n vaalikampanjat käyntiin kautta maan!

07.02.2019 - 13:30
(updated: 07.02.2019 - 15:04)
  • SKP:n kampanjat käynnistyvät koko maassa. 6-tunnin työpäivä, 1200 euron perusturva ja Rauha. Niillä mennään.

SKP:n Perusturva 1200 kampanja-auto on kiertänyt viimeisen pakkasviikon eri paikkakunnilla mm Joensuussa, Jyväskylässä, Porissa ja Kuopiossa. Torstaina ollaan Turussa ja perjantaina Tampereella. Maanantaina 11.2. Perusturva 1200 kampanja-auto saapuu Helsinkiin avaamaan alueellista vaalikampanjaa. 

SKP vaatii, että riittämätön toimeentuloturva ja sekava tukien viidakko on korjattava säätämällä 1200 euron veroton perusturva. Se taataan kaikille täysi-ikäisille Suomen kansalaisille ja muuten maassa vakituisesti asuville ja oleskeluluvan saaneille niissä elämäntilanteissa, joissa heillä ei ole mahdollisuutta osallistua työelämään tai saada muutoin riittävää toimeentuloa työttömyyden, opiskelun, sairauden, vanhuuden tai muun syyn vuoksi.  

Työttömän peruspäivärahan, työmarkkinatuen, opintorahan, sairauspäivärahan, äitiys-, isyys- ja vanhempainrahan, kuntoutusrahan, toimeentulotuen perusosan, työkyvyttömyyseläkkeen, kansaneläkkeen ja takuueläkkeen nostaminen 1200 euroon maksaa noin 5 miljardia euroa vuoden 2017 tasossa. 

Esitetty uudistus voidaan rahoittaa perumalla aiempia verohelpotuksia ja lisäämällä suurten tulojen ja omaisuuksien verotusta sekä perumalla työnantajien sosiaalivakuutusmaksujen alennukset. Suomessa omaisuuteen ja siitä saatuihin tuottoihin kohdistuva verotus on keveämpää kuin EU-maissa keskimäärin. Ero on yli 5 miljardia euroa. Tämä ero voitaisiin kuroa umpeen korottamalla yhteisöveroa, palauttamalla varallisuusvero, kiristämällä isojen perintöjen verotusta, alkamalla verottaa pääomatuloja samalla tavalla kuin ansiotuloja ja ottamalla uudelleen käyttöön pörssikauppojen varainsiirtovero. Osinkoveroa tulee periä myös siitä vapautetuilta yhteisöiltä. Valtion tuloverotusta tulee nostaa ylimmässä tuloluokassa. Energiaverojen alennuksista on luovuttava, on lopetettava ilmaisten päästöoikeuksien myöntäminen ja säädettävä lentovero. 

Työnantajamaksuja on alennettu viimeisen kymmenen vuoden aikana. Alennukset tulee poistaa yli kymmenen työntekijän yrityksiltä. Perusturvan uudistamisessa ei ole kyse vain rahasta. Kyse on perusoikeuksista, oikeudenmukaisuudesta ja ihmisarvosta. Viime kädessä kyse on poliittisista valinnoista.  
 

Kampanjakärryt käytössä

Perusturvan kampanjaryhmä on saanut aikaan valtakunnallisen kiertueen. Tarve kiertueelle syntyi siitä, että 1200 € aloitetta oli tehtävä tutuksi sekä omalle porukalle että äänestäjille. Uudenmaan piirisihteeri Jukka Ahokas päätti antaa kampanjan käyttöön oman matkailuautonsa, joka sitten yhteisvoimin teipattiin kampanjakuntoon.

- Kiertueella on tavattu tosi paljon ihmisiä ja käyty hyviä keskusteluja, Ahokas kertoo. Paikalliset ovat olleet innolla mukana ja etsineet vaunuille paikkoja ja tiedottaneet kiertueen kulusta. Välillä ilmat olivat melkoisen kylmät, mutta siihen nähden asiat ovat sujuneet hyvin. Parasta on ihmisten tapaaminen ja keskustelut heidän kanssaan.

Helsingissä ehdolla oleva SKP:n pääsihteeri Tiina Sandberg pitää kiertuetta mainiona tapana aloittaa valtakunnallinen kampanjointi.

- Olemme monesti ongelmoineet vaalistartteja ja niiden järjestämistä paikallisesti, siihen on kulunut kovasit energiaa. Nyt kun saimme tämän valtakunnallisen kiertueen, loppui se turha jumittaminen siihen. Päästiin hyppäämään jo liikkuvaan junaan. Sellainen vaalistartin juuri pitääkin olla, intoilee Sandberg.


Paperilennokeilla hävittäjähankintoja vastaan

Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja ja eduskuntavaaliehdokas rauhanaktivisti, käsitetaiteilija JP (Juha-Pekka)Väisänen avasi eduskuntavaalikampanjansa Malmin tunnelissa torstaina. Väisänen taitteli rauhanlennokkeja ja keskusteli MAlmin aseman yli kulkevassa tunnelissa 1200 € perusturvasta, 6-tunnin työajasta ja hävittäjähankinnoista. Malmilla nähtiin miten Väisänen rakentaa rauhanlennokin ja miltä näyttävät 64 rauhan lintua – yksi jokaista poliittisen eliitin suunnittelemaa hävittäjää vastaan.

- Kampanjan pääteema on rauhanpuolesta toimiminen poliittisen eliitin hävittäjä hankintoja vastaan. Aiomme valmistaa vaaliesitteet paikan päällä, kertoi Väisänen ja taitteli samalla yhtä paperista esitettään, jotka ovat vaaliteemaan sopivia rauhanlennokkeja.

Lennokkien tekemistä varten Väisäsellä on käytössä erilaisia leimoja, joilla lennokit merkataan ja varustetaan toimintaan 64 suunniteltua todellista hävittäjää vastaan.  

Lähiöitä kiertävässä kampanjassa Väisänen keskustelee jatkossakin kaupunkilaisten kanssa ja uskoo, että järki, rauhankulttuuri ja yhdessä tekemisen voima – kansan valta, voittaa rahan vallan, militarismin ja oman edun tavoittelun.   

- Uskon että voin tulla valituksi ensimmäisenä kommunistina sitten SKDL:n aikojen eduskuntaan. Se vaatii kuitenkin toteutuakseen kampanjointia ja  laajojen ihmisjoukkojen kiinnostusta ja innostusta - kapitalismin vastaista protestihenkeä ja sitä, että porukat kokisivat esimerkiksi juuri rauhanasiat, perusturvan ja lyhyemmän työajan omakseen ja lähtisivät mukaan nykymalliselle kaiken yksityistämisen ja kilpailuttamisen kulttuurin vastakulttuuriksi! 

Tärkeää tässä kampanjoinnissa on pitää mielessä se, että yksikin uusi paikkansa ja oikeutensa tiedosta ihminen on jo itsessään “Arkadianmäki” ja motivaatio kaikelle poliittiselle työlle ja toiminnalle. Muutos lähtee ihmisistä.

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista