Home >> Artikkelit >> Käänne pahempaan luo tarpeen toimintaan

Käänne pahempaan luo tarpeen toimintaan

03.04.2023 - 16:30
(updated: 03.04.2023 - 16:35)
  • Tiina Sandberg ja Liisa Taskinen istuvat pöydän ääressä.

Eduskuntavaalit eivät olleet helpot Suomen kommunistiselle puolueelle. Meillä oli järjestöllisiä käynnistysvaikeuksia, emmekä saanet edes ehdokkaita kaikkialle maahan. Tästä huolimatta ne ehdokkaat, jotka rohkeasti lähtivät ehdolle, keräsivät kaikkiaan 3058 ääntä. Se ei ole merkityksetön määrä tilanteessa, jossa kommunistin äänestäminen oli rohkea teko. Vaikka yleisesti ääniä menetettiin, onnistuttiin Helsingissä, Hämeessä, Kaakkois-Suomessa, Oulussa ja Lapissa kuitenkin kasvattamaan äänimäärää edellisistä eduskuntavaaleista. 

Kehno vaalitulos oli kuitenkin SKP:tä laajempi ilmiö, johon oli monia syitä. Koko vasemmisto laajasti tulkiten ajautui vaikeuksiin näissä vaaleissa. Se ei tullut yllätyksenä, sillä Marinin hallitus teki useita arveluttavia ratkaisuja, kuten Natoon liittyminen, hoitajiin kohdistunut pakkolaki ja aktiivimallin tuominen hiukan muokattuna ja eri nimellä työttömien riesaksi. Nämä söivät uskon vasemmistolaisen politiikan mahdollisuuksiin ja antoivat hyviä lyömäaseita oikeiston käsiin. Tätä peliä ei hävitty vaalikampailussa vaan jo paljon aikaisemmin. 

Vaali toisensa perään vasemmistossa on käännytty pienpuolueita vastaan taktisen äänestämisen mallia soveltaen. Tällä kertaa tuo taktinen äänestäminen puraisi takaisin. Vasemmistoliitto ja vihreät menettivät liikkuvia äänestäjiään sekä SDP:lle että kokoomukselle kun nämä laskivat mahdollisuuksia torpata perussuomalaisten nousua. Toisaalta osa laajan vasemmiston äänestäjistä kääntyi varmasti perussuomalaisten puoleen myös siksi, ettei se löytänyt itseään ehdokaslistoilta. Akateemisten ehdokkaiden rinnalle olisi tarvittu myös perinteisempiä duunareita.  

Pienempien puolueiden joukossa näkyi sama siirtymä oikealle kuin isommissakin. Suurimmat äänisaaliit keräsivät ne puolueet, jotka olivat avoimen maahanmuuttajavastaisia ja pääosin tukivat oikeistolaista talouspolitiikkaa tai eivät omaa talouspoliittista linjaa. Toisaalta vasemmalle sijoittuvat eduskunnan ulkopuoliset puolueet, kuten feministit ja piraatit 

 menettivät ääniä. Piraattien, Kansalaisliiton – entinen Itsenäisyyspuolue – ja feministien tulos romahti edellisistä eduskuntavaaleista. Nyt niillä on edessään vielä kannattajakorttien kerääminen.  

Vapauden liitto sai uusista pienpuolueista nostetta poliittisen linjan siirtymisestä oikealle. Se vei todennäköisesti perussuomalaisten ääniä yhdessä Valta kuuluu kansalle – puolueen ja muiden samankaltaisten puolueiden kanssa. Samalla se tuli estäneeksi Perussuomalaisten nousun pääministeripuolueeksi. 

Eduskunnan ulkopuolisella puoluekentällä pelaajat saattavat vaihtua merkittävästi tämän hallituskauden aikana. SKP kuitenkin jatkaa. Vaikka tulos oli oikeistolaisessa ja militarismin värittämässä tilanteessa odotetun heikko, emme ole lyömässä hanskoja tiskiin. Päinvastoin. Juuri nyt on välttämätöntä kutsua aktiivisia ihmisiä yhteistoimintaan kautta maan rauhan, toimeentulon ja peruspalveluiden puolustamiseksi kokoomuksen rikkaita ja suurpääomaa suosivaa talouslinjaa vastaan. Kommunistien voimat eivät yksin tähän riitä, mutta voimme olla merkittävä osa vastarintaa. 

Sipilän hallituksen kokemus kertoo, että laajalla kansalaistoiminnalla ja protesteilla on mahdollista vaikuttaa merkittävästi politiikan suuntaan. Se vaatii yhteistyötä sekä strategioiden hiomista ja tämä työ on aloitettava heti. Meitä ei ole paljon, mutta voimme korvata sen puutteen määrätietoisuudella. Luovuttaminen ei ole vaihtoehto. 

Kiitos kaikille teille 3058 rohkeasti kommunisteja äänestäneille. Kiitos ehdokkaille, jotka uskalsitte laittaa itsenne likoon ja kiitos kaikille puolueen aktiiveille ja muille tukijoille, jotka annoitte panoksenne vaalityöhön. Ilman teitä meillä ei olisi puoluetta, te olette sen sydän. 


Liisa Taskinen ja Tiina Sandberg

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista