Home >> Artikkelit >> Euroopan aseet tappavat ihmisiä tälläkin hetkellä

Euroopan aseet tappavat ihmisiä tälläkin hetkellä

20.12.2021 - 13:30
(updated: 20.12.2021 - 14:24)
  • Rosa Luxemburg-säätiön sarjakuvakirja.

Eurooppa ei suinkaan ole asekaupassakaan pyhimys tai "hyvien puolella". Rosa Luxemburg-säätiön sarjakuva avaa helposti lähestyttävässä muodossa tämän likaisen bisneksen vaikutukset maailmalla.

On mahdotonta saada tieto maailmalla liikkuvien aseiden tarkasta määrästä. Yksi asia on silti selvä: niitä ei ole koskaan ollut näin paljon. Uusimpien arvioiden mukaan tuliaseita on maailmassa nyt yli miljardi kappaletta. Ja mikäli miettii niiden aseiden määrää, jotka lähtevät asevarastoista päivittäin, ei voi odottaa aseiden määrän maailmassa vähentyvän.

- Eurooppalaiset valtiot kantavat suuren vastuun tästä tilanteesta. Euroopassa valmistettuja aseita käytetään tappamaan, vahingoittamaan ja ajamaan ihmisiä kodeistaan kaikkialla maailmassa. Kun ihmiset menettävät elämänsä, terveytensä, sukulaisensa ja kotinsa aseellisissa konflikteissa tekee aseteollisuus voittoa tuotteillaan. Eurooppalainen asebisnes on harmaata aluetta, jolla rikotaan lakeja, vaikutetaan päätöksentekijöihin ja vältellään vastuuta, kirjoittavat sarjakuvakirjan tekijät Benjamin Vokar, Philippe Sadzot ja Tomasz kirjan esittelyssä.

Sarjakuvakirjan tekemiselle oli suuri tarve, koska asekauppa on pitkään onnistunut välttämään huomion, jonka tulisi kohdistua sen toimintaan.

- Euroopassa kohdistetaan aivan liian vähän valvontaa asekauppaan ja sen jälkeen kun aseet on toimitettu ostajilleen, ei kukaan voi enää taata mitään niiden käytön suhteen. Taloudellisten etujen ja ihmisoikeuksien kunnioittamisen sekä kansainvälisten sopimusten ja todellisuuden välillä on kuiluja ja ristiriitoja.

Tässä monimutkaisessa tilanteessa belgialainen rauhaa ja turvallisuutta tutkiva GRIP ja Rosa Luxemburg säätiö kokivat tärkeäksi paljastaa kansalaisille sisäpiirin tietoa siitä miten tämä systeemi toimii. Tämän tiedon pohjalta on helpompi ymmärtää ja kenties vaikuttaa niihin päätöksiin joita päättäjät tekevät tällä sektorilla. Tämä sarjakuvakirja selittää kansainvälisen asekaupan toimintaa, näyttää mikä siinä on vialla ja tarjoaa näkemyksiä siitä miten puuttua tähän ongelmaan. 

SKP on hankkinut sarjakuvaa Suomeen ja sitä voi tiedustella sähköpostilla tiina.sandberg@skp.fi
Kirja on maksuton, mutta mikäli se toimitetaan postitse, perimme postikuluja 5 €. Kirjan tai kirjat voi myös noutaa SKP:n toimistolta joulun jälkeen.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista