Home >> Artikkelit >> Array >> Laskut metsien tuhoajille

Laskut metsien tuhoajille

12.09.2024 - 14:45
  • Nuuksio 2021
Kuva Toivo Koivisto

Tiedotusvälineiden mukaan suomalaiset veronmaksajat joutuvat maksamaan tuhat miljoonaa euroa muille Euroopan unionin maille. Syynä ovat Suomen metsäyhtiöiden suuret hakkuut, joiden seurauksena metsät ovat muuttuneet hiilinielujen sijasta päästölähteiksi. EU:n järjestelmässä ilmaston lämpenemistä aiheuttavaa hiilidioksidia saa päästää ilmakehään, kunhan siitä maksaa.

Jo nyt tapahtuneet Suomessakin näkyvät muutokset ovat hälyttäviä merkkejä ilmaston muuttumisesta. Vaikka kasvihuonekaasujen päästöt saataisiin nopeasti lopetettua, jäätiköiden sulaminen ja monet muut muutokset jatkuvat edelleen. Jos päästöjä ei saada nollattua, haitalliset muutokset tulevat olemaan yhä rajumpia.

Ilmaston muutosten hillitsemiseksi tarvitaan radikaaleja toimenpiteitä päästöjen lopettamiseksi. Jotta suurimmista päästöistä vastuussa olevat yhtiöt saadaan oikeasti lopettamaan – tai ainakin merkittävästi vähentämään – hiilidioksidin päästöt ilmakehään, laskut päästöistä on ohjattava niille eikä veronmaksajille.

Mahdollisimman luonnontilaiset metsät ovat tärkeitä ilmaston muuttumisen hillitsemisen ohella myös luonnon monimuotoisuudelle. Vuonna 2019 tehdyn tieteellisen arvioinnin mukaan Suomessa elävistä kasveista ja eläimistä 2 667 lajia on uhanalaisia. Suurin osa näistä tarvitsee metsiä selviytyäkseen.

Suomen kommunistisen puolueen Lapin piiri jakaa ympäristöjärjestöjen huolen metsistä ja vaatii hakkuiden ja kasvihuonekaasujen päästöjen vähentämistä sekä hiilinielulaskujen osoittamista niille yhtiöille, jotka hakkuista ovat hyötyneet.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista + Kannanotot