Home >> Artikkelit >> Array >> Hätätilanne Kuubassa – kauppasaarto tukahduttaa kansaa

Hätätilanne Kuubassa – kauppasaarto tukahduttaa kansaa

24.10.2024 - 07:00
(updated: 24.10.2024 - 07:12)
  • Piirretty Kuuban lippu vasemmalla ja oikealla englanninkielinen kauppasaarron vastainen teksti "Drop the Blockade".

Suomen kommunistinen puolue ilmaisee täyden tukensa Kuuban kansalle, joka kamppailee sähkökatkojen ja hirmumyrsky Oscarin tuhojen keskellä. Kuuban kohtaamat haasteet kuten sähköverkon romahdus, ruokapula sekä lääkkeiden ja polttoaineen niukkuus ovat Yhdysvaltojen ylläpitämän epäoikeudenmukaisen kauppasaarron seurausta.

Perjantaista 18.10. lähtien Kuuba on kärsinyt ennennäkemättömästä kansallisesta sähkökatkosta, joka pahimmillaan on koskenut koko maata. Tämän syynä on polttoaineen ja kunnossapidon mahdollisuuksien puutteet, jotka ovat estäneet sähköverkon asianmukaisen toiminnan.

Yhdysvaltojen tiukan kauppasaarron sekä terrorismia tukevien maiden listalle lisäämisen vuoksi Kuubaa on vakavasti rajoitettu ostamasta polttoainetta ja elintärkeitä tarvikkeita. Kuubalaiset ja kansanliikkeet ympäri maailmaa ovat toistuvasti vedonneet Yhdysvaltoihin, jotta saarto, tai edes jotkin näistä tukahduttavista pakotteista, poistettaisiin ja maa saisi hankittua kriittisiä tarvikkeita kuten muut maailman maat, mutta myös YK:n yleiskokouksen toistuvat vaatimukset ovat kaikuneet kuuroille korville.

SKP vaatii kauppasaarron välitöntä lopettamista. Tämä epäinhimillinen politiikka estää Kuubaa varautumasta kriiseihin ja hankkimasta elintärkeitä resursseja, jotka lieventäisivät luonnonkatastrofien vaikutuksia. Haluamme osoittaa solidaarisuutemme Kuuban kansalle ja vaadimme, että kansainvälinen yhteisö ryhtyy toimiin Yhdysvaltojen painostamiseksi luopumaan Kuuban kurittamisesta.

Kuuban ulkoministeri Bruno Rodríguez totesi, että vain 18 päivän kauppasaarron aiheuttamat taloudelliset vahingot vastaavat kansallisen sähköenergiaverkoston ylläpidon vuosikustannuksia, jotka on arvioitu noin 250 miljoonaksi Yhdysvaltain dollariksi.

Kuuban ulkoministeri Bruno Rodríguez totesi, että vain 18 päivän kauppasaarron aiheuttamat taloudelliset vahingot vastaavat kansallisen sähköenergiaverkoston ylläpidon vuosikustannuksia, jotka on arvioitu noin 250 miljoonaksi Yhdysvaltain dollariksi. Yhdysvallat myös pyrkii estämään jopa pienempiä järjestöjen ja kansalaisten tukilahjoituksia Kuuballe. Pankit EU:n alueella, myös Suomessa, harjoittavat tätä ilman mitään perusteita.

Toivomme Kuuban kansalle voimia ja onnistumisia sähköverkon ja luonnontuhojen korjaamisessa sekä esitämme syvimmän myötätuntomme vaikeassa tilanteessa. Solidaarisuutta, ei kauppasaartoa!

SKP:n poliittinen toimikunta
21.10.2024

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista