Home >> Artikkelit >> Array >> Ei kiitos Yhdysvaltojen talutushihnalle

Ei kiitos Yhdysvaltojen talutushihnalle

26.01.2024 - 12:00
  • Mielenosoitus Rovaniemella Natoa vastaan.

Suomen presidentin, kuka hän sitten tuleekaan olemaan, on oltava aktiivinen toimija alueellisten konfliktien purkamiseksi ja rauhan edistämiseksi. Tämä toiminta vaatii, ettei hän ole liikaa Yhdysvaltojen ohjailtavissa.

Suomen kaltainen pieni maa on aivan erilaisessa asemassa kuin suurvallat, jotka rakentavat turvallisuuttaan asevoimiensa varaan. Pienten maiden etu on olla ajautumatta isompien pelinappuloiksi ja ehkäistä kriisejä. Vaikka Suomi onkin nyt lyhytnäköisesti sidottu Naton jäsenyyteen. Ei meidän tarvitse sen lisäksi ryhtyä vielä Yhdysvaltojen tukijaksikin. Suomi on kuitenkin erikseen solminut sopimuksen sotilaallisesta yhteistyöstä USA:n kanssa, mikä on lujittanut suhteita Yhdysvaltoihin entisestään.

Tulevalla presidenttikaudella on tarpeen tasapainoteltava taitavasti hankalissa diplomaattisissa tilanteissa. Suhteet on osattava palauttaa jotenkin myös Venäjän kanssa niin, että naapurimaan kanssa ei jouduta elämään jatkuvassa poikkeustilassa. Konfliktien ratkaisemisen edellytyksenä on pysyttäytyminen riittävän itsenäisenä päätöksentekijänä. Presidentiksi valittavan on kyettävä asettamaan Suomen valtion tilanne, sijainti ja sen alueellinen vakaus tärkeämmäksi silloinkin, kun Yhdysvaltojen valtapyrkimykset muuta vaativat.

Kun tilanne on näin hankala, tarvitsemme presidentin, joka ei ota sokeasti käskyjä Yhdysvalloista, vaan kykenee tarvittaessa myös irtautumaan tästä ohjauksesta. Tästä syystä kaikkein pahin vaihtoehto suomalaisten turvallisuudelle näissä presidentinvaaleissa olisi kokoomuksen Alexander Stubbin voitto.

Tulevien kuuden vuoden aikana on myös suuri riski sille, että Yhdysvaltojen presidentti käyttäytyy arvaamattomasti. Hän voi halutessaan horjuttaa ja sotkea kansainvälistä yhteistyötä ja turvallisuustilannetta. Tässä tapauksessa tarvitaan vahvaa itsenäistä harkintaa ja uskallusta itsenäiseen ajatteluun. Sokea luottamus, hyväuskoisuus tai totteleminen tuskin edistävät rauhaa. Poliittiset realiteetit ja niiden tarjoama liikkumavara on tunnettava ja osattava käyttää sitä rauhan säilyttämiseksi.

Suomettumisesta ei irtauduta sitoutumalla ehdoitta Yhdysvaltoihin vaan luomalla Suomelle itsenäinen alueellista vakautta lujittava kansainvälinen rooli. Juuri ulkopolitiikka on valittavan presidentin poliittisen vallan ydin. Kyky käyttää tuota valtaa on keskeisin kriteeri äänestyspäätökseen.

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista