Home >> Artikkelit >> Ansiosidonnaisen leikkaus olisi paha isku vähävaraisille ja perheille

Ansiosidonnaisen leikkaus olisi paha isku vähävaraisille ja perheille

26.05.2023 - 09:45
(updated: 26.05.2023 - 10:00)
  • Muistivihkoon kirjoittamista.

Tulevalla oikeistohallituksella on mitä ilmeisimmät pyrkimykset ryhtyä jälleen polkemaan työläisten oikeuksia ja leikkaamaan tuista. Kaikki hallitusneuvotteluissa istuvat puolueet esittävät leikkausta ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan tasoon. Vaikka esityksestä puhutaan julkisuudessa lievemmin porrastuksena, niin kyseessä on leikkaus, sillä sen tarkoituksena on pienentää ansiosidonnaisen päivärahan tasoa työttömyyspäivien edetessä. SKP:n ay-ryhmä vastustaa tiukasti ansiosidonnaisen leikkausta.

Ansiosidonnaista myönnetään pääsääntöisesti enintään 400 päivää työttömyyden alusta alkaen työttömyyskassan jäsenelle. Sen tarkoituksena on estää tulojen ja toimeentulon liian raju pudotus työttömyyden alkaessa. Ansiosidonnaisen leikkaus ei ole työllisyystoimi, sillä tuella ei ole oikeiston väittämää passivoivaa vaikutusta työttömälle. Sen sijaan väite on esimerkki keksitystä ongelmasta, kun poliittista tahtoa uusien, kunnolla palkattujen työpaikkojen luomiseen ei tunnu eduskunnasta löytyvän.

Leikkauksesta on tulevien hallituspuolueiden toimesta puhuttu vastuuttomasti ilman, että näillä puolueilla on ollut käsitystä siitä, miten leikkaus vaikuttaa työttömien arkeen ja perheisiin.

Leikkauksesta on tulevien hallituspuolueiden toimesta puhuttu vastuuttomasti ilman, että näillä puolueilla on ollut käsitystä siitä, miten leikkaus vaikuttaa työttömien arkeen ja perheisiin. Toimeentulon heikkeminen uhkaa tiputtaa työttömiä syvempään köyhyyteen sekä syrjäyttää ihmisiä entistä enemmän. Tällöin töihinpaluun mahdollisuudet eivät suinkaan parane, vaan päinvastoin vähenevät. Lapsiperheissä vanhempien tulojen pienentyminen heikentää suoraan myös lasten asemaa ja konkreettisesti esim. harrastamisen mahdollisuuksia. Vaadimme lapsivaikutusten arvioimista päätöksiä tehtäessä. Leikkausten vaikutukset näkyvät pitkään nykyisten lasten hyvinvoinnissa ja terveydessä.

Työpaikkoja on mahdollista luoda reilusti lisää lyhentämällä yleistä työaikaa 6 tuntiin päivässä ja 30 tuntiin viikossa ansiotasoa alentamatta sekä nostamalla kuntien ja hyvinvointialueiden rahoitus kestävälle ja palveluiden ylläpitämisen kannalta riittävälle tasolle. Suomessa on rakennettava uutta aluepolitiikkaa, jolla turvataan työpaikkojen luominen myös kasvukeskusten ulkopuolella.

SKP:n ay-ryhmä

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista