Home >> SKP:n aloite työpäivän lyhentämisestä esillä Ateenassa

SKP:n aloite työpäivän lyhentämisestä esillä Ateenassa

22.11.2018 - 11:15
(updated: 23.11.2018 - 10:22)
  • Maailman kommunististen ja työväenpuolueiden 20. kokous alkamassa Ateenassa.

Maailman kommunististen ja työväenpuolueiden 20 kokous kokoontuu Ateenassa 23.-25.11. Kokoukseen saapuu kymmenien puolueiden edustajia ympäri maapallon. Kokouksessa pyritään sekä analysoimaan nykymaailmaa ja sen suuntaa, että myös tekemään konkreettisia ehdotuksia uusista avauksista.

SKP:n edustajana kokoukseen osallistuva SKP:n pääsihteeri Tiina Sandberg vie kokoukseen viestin siitä, että ilmaston muutoksen vastustaminen vaatii toimia kapitalismin logiikkaa vastaan.

- Fossiilikapitalismi jos mikä on ajanut meidät tähän tilanteeseen. Öljy on ollut kapitalismille äärimmäisen hyvä työkalu, jonka avulla voitontavoittelu ja omaisuuksien kerääminen on helpottunut valtavasti. Ympäristölle aiheutuville seurauksille ei ole laitettu painoarvoa ja nyt tämän lyhytnäköisyyden laskun joutuvat maksamaan ne, joita muutenkin on eniten riistetty.

Sandberg näkee, ettei työväen luokka suinkaan vastusta ympäristön suojelua, vaikka niin näkee usein väitettävän. Kyse on pikemminkin siitä, ettei työväen luokalla ole luottoa niihin, jotka ovat käärineet voitot ja jatkavat niiden keräämistä nytkin.

- On olemassa paljon erilaisia aloitteita ja malleja siitä, miten työntekijät voivat ottaa työpaikkansa haltuun ja irrottautua siitä liekanarusta, jossa heitä nyt pidetään työnantajan toimesta. Jos työläisten riippuvuus omistavasta luokasta vähenisi, voisivat he alkaa huomioida työssään myös niitä arvoja, joita he kannattavat. Rahan ei tarvitsisi olla ainoa mittari toiminnan tehokkuudesta.

Kaikkein kiinnostavimpana viestinä kokoukselle Sandberg pitää kuitenkin mahdollisuutta kutsua kokoukseen osallistuvia puolueita mukaan Helsingissä marraskuussa 2019 pidettävään kansainväliseen seminaariin, jossa keskustellaan työn demokratisoimisesta, työväenliikkeen ja ammattiliittojen tulevaisuudesta, sosiaaliturvan malleista ja työajan lyhentämisestä. 

- Ay-liike on puutteineenkin yksi vahvimmista aseista, joita meillä edelleen on taistelussa pääoman valtaa vastaan. On hienoa olla mukana järjestämässä tilaisuutta, jossa näitä asioita linjataan yhdessä erilaisten toimijoiden kanssa. Radikaalit ja jaetut ideat vievät meitä eteenpäin ja antavat positiivisia ja innostavia näköaloja.

Kokoukseen osallistuu kymmeniä puolueita kaikkialta maailmasta. Paikalla on satoja edustajia ja tarkkailijoita ja kokouksessa on mahdollista kuulla puheenvuoroja kaikkialta maailmasta. 

Kokouksessa kiertää lukuisia solidaarisuus pyyntöjä, joista SKP on tähän mennessä allekirjoittanut Ukrainan kommunistisen puolueen vetoomuksen, jossa se pyytää tukea maansa hallinnon harjoittamaa anti-kommunismia vastaan.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista