Home >> Talouskasvusta vain murenia kansalle

Talouskasvusta vain murenia kansalle

16.08.2018 - 16:00
(updated: 17.08.2018 - 16:54)

Hallituksen leikkaus- ja kulukuripolitiikka on kantanut vuodesta 2015 alkaen. Nyt hallituskausi kuitenkin lähestyy loppuaan ja kaikilla on tiedossa, ettei leikkauspolitiikka välttämättä tuo tulevissa eduskuntavaaleissa äänivyöryä.

Kokoomus on saanut tällä hallituskaudella sen, mitä se lähti hakemaankin. Työttömiä on aktivoitu pakolla ja sosiaaliturvaa on leikattu toistuvasti. Kokoomuksen kannattajat ovat tähän tyytyväisiä kun samalla on muistettu laskea suurituloisimpien verotusta ja tehdä ratkaisuja, jotka helpottavat yrittämistä.

Kokoomus leikkaa sosiaaliturvasta, mutta tuhlaa asevarusteluun. Se myös suosii suurteollisuutta ja rokottaa esimerkiksi julkisten palveluiden parissa työskentelevien tilipusseja edelleen kiky-politiikallaan.

Keskusta on vaikeuksissa, koska sen kannattajissa on paljon niitä, joihin leikkaukset ovat osuneet kipeästi. Siksi Juha Sipilä on väläytellyt korotuksia matalimpiin sosiaalietuuksiin. Tämä ei kuitenkaan sovi Petteri Orpon suunnitelmaan.

Hallituksen budjetti vuodelle 2019 tarjoaa pieniä murenia talouskasvusta esimerkiksi takuueläkkeisiin ja toisenasteen opiskelijoiden koulukirjoihin. Säästölinjaa ei kuitenkaan olla muuttamassa ja aiemmin päätetyt leikkaukset pysyvät. Suurin muutos tulee sote-uudistuksen osalle, koska budjetissa on varauduttava sen siirtymiseen vähintään vuodella.

Suomen kommunistinen puolue katsoo, että valittu linja on johtanut tuloerojen kasvuun ja rikkauksien keskittymiseen entistä harvempien käsiin. Kun nähtävillä on seuraava talouden laskukausi, on syytä välittömästi muuttaa talouden kokonaislinja täydellisesti.

Suomeen tarvitaan sosiaaliturvan uudistus, joka lähtee ennen kaikkea etuisuuksien kohottamisesta niin, että niillä on mahdollista tulla toimeen turvautumatta toimeentulotukeen. Tämä tarkoittaa perusturvan nostamista noin 1200 euron tasolle verottomana. Tämä muutos on mahdollista kustantaa mm. nostamalla suomalainen omaisuuden ja pääoman verotus eurooppalaiselle keskitasolle, puuttumalla veronkiertoon ja saattamalla pääomat tulot progressiivisen kunnallisveron piiriin.

Ihmisten syrjäyttämisestä on siirryttävä heidän auttamiseensa. Valtion tarkoitus ei ole tuottaa voittoa vaan toimivia palveluita kansalaisille. Työ, toimeentulo ja koulutus on otettava jälleen valtiovallan erityiseen suojelukseen.

SKP:n poliittinen toimikunta

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista + Kannanotot